Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 76 z 76

Wątek: Jaka lampa do OMD EM-5

Siła reputacji
    9
    Moja galeria
    Noszę się z zamirem zakupu zewnętrznej lampy blyskowej pod OMD E-M10 i czytając wcześniejsze posty w w tym wątku przewijaly sie modele Fl 36 R czy Fl-600R Chciałem was zapytać czy na tę chwilę jakieś modele weszły które warto by rozważyć z zastosowaniem pod sesje zajęciowe jako element wspomagajacy oswietlenie zastane. Chodzi mi o coś co da zadowalajace rezultaty ale jednoczesnie cenowo jest atrakcyjne. Przy okazji zapytam co myślicie o zestawach oswietleniowych ich ceny wydają sie sensowne.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Używam stare analogowe metza na automatyce własnej, podłączone do bezpiecznej kostki i czasami do nich akumulator zewnętrzny 6v ( naładowane są non stop ). Trudno jest je zajechać.
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez heeros Zobacz posta
    Noszę się z zamirem zakupu zewnętrznej lampy blyskowej pod OMD E-M10 i czytając wcześniejsze posty w w tym wątku przewijaly sie modele Fl 36 R czy Fl-600R Chciałem was zapytać czy na tę chwilę jakieś modele weszły które warto by rozważyć z zastosowaniem pod sesje zajęciowe jako element wspomagajacy oswietlenie zastane. Chodzi mi o coś co da zadowalajace rezultaty ale jednoczesnie cenowo jest atrakcyjne. Przy okazji zapytam co myślicie o zestawach oswietleniowych ich ceny wydają sie sensowne.
    Jeśli potrzebna mała zgrabna i z ttl-em to proponuję Nissin i40 (za cenę Fl-600R można kupić 2 sztuki i komplet akumulatorków). Jak wystarczy tryb manualny to Yongnuo
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    100
    Moja galeria
    FL-600 to bardzo dobra lampa, ale jest dosyć ciężka jak na EM-10, na swoim EM-5 bez gripa raczej jej nie używam, bo niewygodnie. Wydaje mi się że optymalną lampką do M4/3 jest właśnie ten nissin i40. Powinna się dobrze sprawdzić we wspomaganiu oświetlenia zastanego, bo ma też tryb HSS, czyli synchronizuje na krótkich czasach

Siła reputacji
    9
    Moja galeria
    Nissin i40 wydaje się być optymalnym wyborem. Zastanawia mnie jedynie czy faktycznie zdejmowanie lampy z body aparatu jest tak mało komfortowe?

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez heeros Zobacz posta
    Nissin i40 wydaje się być optymalnym wyborem. Zastanawia mnie jedynie czy faktycznie zdejmowanie lampy z body aparatu jest tak mało komfortowe?
    Zdejmowanie jest bardzo komfortowe jedynie przy zakładaniu trzeba uważać by dobrze weszła - ale to nie jest żaden istotny problem. Czytałem też o ścierających się napisach na kółkach nastaw i ich łatwym przestawianiu - ale w codziennym użyciu nie stwierdziłem na razie . Sterowanie takie analogowe bardzo mi odpowiada (szybko, prosto). Miałem dwa razy zawieszenie aparatu (E-M5) przy użyciu lampy - ale nie wiem czy z jej winy.
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek