Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 76

Wątek: Jaka lampa do OMD EM-5

| OlyJedi Awatar egahen
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Odp: Jaka lampa do OMD EM-5

Cytat Zamieszczone przez anmael Zobacz posta
    Żeby zdalnie błyskać musisz kupić FL36R
    No tak, tak To miałem na myśli, tylko w pogoni pisania, mi to umknęło. Jeszcze raz dzięki za wyjaśnienia, niby wszystko to jest już opisane, ale mam wrażenie (poparte sporą dawką lektury z podobnymi zapytaniami) że taki Olympus mógłby gdzieś napisać poradnik / listę kompatybilności z jakimś FAQiem itd, żeby mieć pełną jasność co do tematu.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez egahen Zobacz posta
    No tak, tak To miałem na myśli, tylko w pogoni pisania, mi to umknęło. Jeszcze raz dzięki za wyjaśnienia, niby wszystko to jest już opisane, ale mam wrażenie (poparte sporą dawką lektury z podobnymi zapytaniami) że taki Olympus mógłby gdzieś napisać poradnik / listę kompatybilności z jakimś FAQiem itd, żeby mieć pełną jasność co do tematu.
    Daleko nie musisz szukać: link. Niedługo będzie pełna lista.
    Sprzedam: Samyang 7,5mm f/3,5,

| OlyJedi Awatar egahen
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Daleko nie musisz szukać: link. Niedługo będzie pełna lista.
    Lista jest zacna, już ją przeglądałem.

Ale w swoim naiwnym spojrzeniu na świat, liczę że kiedyś się pojawi podobny serwis do tego gdzie można porównać wygląd puszki z obiektywem. Np. wybierasz puszkę, wybierasz lampę i pojawią się informacja że jest / nie jest kompatybilne, jest możliwość / nie ma możliwości zdalnego odpalania itd. Gdyby jeszcze pojawiły się lampy producentów niezależnych to już w ogóle byłaby bajka. Podobny system przydałby się zresztą też innymi producentom, jak korzystałem z Canona, też miałem masę wątpliwości i trzeba było się sporo natłuc żeby znaleźć odpowiedź.

Ja wiem, że zawsze można wejść na forum i się spytać, ale czasem to wygląda jakby producentom nie zależało na jasnym i czytelnym przekazie. Ale to już może ja się czepiam

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Tak się zastanawiam czy lepiej byłoby kupić FL-36R (dlatego że systemowa) czy może nowy model Metza 52 AF-1 (troszkę droższa) czy Metz 50 AF-1 (troszkę tańsza). Ktoś ma/testował Metza 52 AF-1 z OMD (kompatybilność współpraca). Rozumiem że lampy Metza będą mocniejsze ale jak z ich współpraca z body w trybie automatyki.
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Miałem kiedyś FL-36R i zdecydowanie odradzam. Wykorzystywałem ją amatorsko i czas ładowania jest nieporozumieniem.
    Robiłem zdjęcia dziecku na trzecich urodzinach, a zanim się naładowała do kolejnego zdjęcia miał cztery lata
    A tak poważnie, to zwyczajnie nie daje rady. Następnie nabyłem Metza i wreszcie dało się błyskać. Szybkie ładowanie i fajnie doświetlony plan. polecam.
    Miałem tez Fl-50R, ale to inna bajka.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez POLM Zobacz posta
    Tak się zastanawiam czy lepiej byłoby kupić FL-36R (dlatego że systemowa) czy może nowy model Metza 52 AF-1 (troszkę droższa) czy Metz 50 AF-1 (troszkę tańsza). Ktoś ma/testował Metza 52 AF-1 z OMD (kompatybilność współpraca). Rozumiem że lampy Metza będą mocniejsze ale jak z ich współpraca z body w trybie automatyki.
    O, 52AF-1 to nowość dla mnie, aż tak nowej nie szukałem. Jednak u nas w dystrybucji nie było jeszcze miesiąc temu.

Kurde, teraz bym 52AF-1 kupił pewnie...
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

To pozostaje mi zastanowić się nad FL-600R (tylko strasznie droga), a Metz 50 AF-1 (prawie dwa razy tańsza od systemowej - pewnie wyprzedaż bo wchodzi 52 AF-1). Ma ktoś argumenty które mogą przekonać do kupna FL-600R. Sprawdzałem ceny FL-600R (1499zł ) Metz 50 AF-1 (ok. 690zł) 52 AF-1 (ok. 900zł)
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez POLM Zobacz posta
    To pozostaje mi zastanowić się nad FL-600R (tylko strasznie droga), a Metz 50 AF-1 (prawie dwa razy tańsza od systemowej - pewnie wyprzedaż bo wchodzi 52 AF-1). Ma ktoś argumenty które mogą przekonać do kupna FL-600R. Sprawdzałem ceny FL-600R (1499zł ) Metz 50 AF-1 (ok. 690zł) 52 AF-1 (ok. 900zł)
    Fotozakupy mają za 1349zl, ale pewnie przy zamówieniu wyjdzie, ze niedostepna..
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar egahen
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Przepraszam że raz jeszcze wetnę się z głupim pytaniem. Ale czy te lampy Metza będą błyskać bezprzewodowo, czy są kompatybilne z Olympusowym bezprzewodowym odpalaniem czy do nich faktycznie trzeba wyzwalacz?

| OlyJedi Awatar anmael
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez egahen Zobacz posta
    Przepraszam że raz jeszcze wetnę się z głupim pytaniem. Ale czy te lampy Metza będą błyskać bezprzewodowo, czy są kompatybilne z Olympusowym bezprzewodowym odpalaniem czy do nich faktycznie trzeba wyzwalacz?
    Nie wszystkie, ale Metz 48 AF-1, 50 AF-1, 52 AF-1, 58 AF-1, 58 AF-2 są kompatybilne z bezprzewodowym błyskiem Olympusa, więc nic nie musisz dokupować.
    E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1