Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: drukowanie zdjęć - za duży plik

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

drukowanie zdjęć - za duży plik

Mój szop, gdy każe mu drukować zdjęcie w max rozdzielczości na A4 krzyczy, że zdjęcie jest zbyt duże, jak dopasowałem kilka obrazków do wielkości papieru - jpg 72 dpi na A4 , to porobił schodki.
    Co robię żle i w którym momencie. ( PS CS6 i Epson R1800.)
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Odp: drukowanie zdjęć - za duży plik

Dopasuj rozmiar do A4, a dpi do druku na 300.
    72 to zbyt mało, dobre do wyświetlania na monitorze.
    Edit.
    Najprościej (tak bym zrobił) to jak masz w szopie otwarte oryginalne (chodzi o rozmiar) obrobione już zdjęcie, wybrać narzędzie kadruj i wpisać w pola szerokość, wysokość i dpi odpowiednio: 29,7cm , 21cm i 300dpi. Zamiast cm może być rozmiar w pikselach to by było 3508x2480 pix i dpi 300. Następnie kadrujesz jak największy obszar zdjęcia i masz gotowy materiał do druku. Ewentualnie lekko wyostrzyć po tej operacji zmiany rozmiaru.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 6.11.12 o 00:25

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Zastanawiałem się czy zakładać nowy wątek ale myślę może być tu bo też jakiś tam związek z drukowaniem ma.
    Otóż w PSE i (w PS pewnie jest podobnie) są takie zakładki - Rzeczywista wielkość, Zmieść na ekranie, Rozmiar w druku:

Pierwsze dwie są dość oczywiste, Rzeczywista wielkość to zdjęcie w skali 1:1. Zmieść na ekranie, wiadomo, stosujemy gdy rozdzielczość zdjęcia przekracza rozdzielczość monitora, a chcemy aby całe zdjęcie zmieściło się w przestrzeni roboczej programu.
    Intrygowała mnie ta trzecia opcja: Rozmiar w druku. Po obróbce, skadrowaniu i zmianie rozmiaru dajmy na to 10x15cm i kliknięciu właśnie to "Rozmiar w druku" zdjęcie na ekranie niestety dość mocno odbiegało od wymiaru 10x15cm. Rozwiązanie okazało się dość proste. Wystarczy w preferencjach programu wpisać rzeczywistą rozdzielczość ekranową monitora. U mnie to 102 pix/cal, a nie jak było domyślnie wpisane 72. Po tej zmianie zdjęcie o rozmiarze 10x15 cm (po kliknięciu na Rozmiar w druku) na ekranie monitora na także dokładnie ten sam wymiar (zmierzone linijką ) Ameryki pewnie nie odkryłem i może większość już ma tak od dawna prawidłowo ustawione. Więcej tu: http://photoshop.pl/node/7549
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

I życie stało się prostsze , dzięki.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Nooo, działa...

---------- Post dodany o 09:37 ---------- Poprzedni post był o 09:34 ----------

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Dopasuj rozmiar do A4, a dpi do druku na 300.
    72 to zbyt mało, dobre do wyświetlania na monitorze.
    Edit.
    Najprościej (tak bym zrobił) to jak masz w szopie otwarte oryginalne (chodzi o rozmiar) obrobione już zdjęcie, wybrać narzędzie kadruj i wpisać w pola szerokość, wysokość i dpi odpowiednio: 29,7cm , 21cm i 300dpi. Zamiast cm może być rozmiar w pikselach to by było 3508x2480 pix i dpi 300. Następnie kadrujesz jak największy obszar zdjęcia i masz gotowy materiał do druku. Ewentualnie lekko wyostrzyć po tej operacji zmiany rozmiaru.
    Zgadza się. Ja 300 DPI używam nawet do wielkości A0, zwłaszcza gdy są to postery do druku, gdzie mnóstwo jest drobnych szczegółów.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA