Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: kompakt do 2000zł

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Olymp-gdyby Fuji 6500fd bił na łeb na szyję konkurencję to pewnie tylko on pozostałby na rynku i jego braciszkowie z zakładów Fuji. owszem Fuji ma tzw niskoszumne matryce i może zachwycić obrazowaniem, ale rok temu przymierzałem się do zakupu 9500 tki i stwierdziłem, ze aparacik ten za nic miał rzetelność przdstawiania kolorów, oddawał raz tak, raz siak kolory, zawsze niby jednak zdjęcia były ostre i nasycone, ale np. odcień zielony to u tego Fuji niekiedy był niebieski i odwrotnie i tę przypadłość zauważyli też testerzy Fotokuriera. Spróbuj zrobić test w bardzo ciemnych pomieszczeniach aparatem Fuji i np. wysokoszumnym E-500 i zobacz ile szczegółów który zanotował. Wnioski mogą być ciekawe. Niemniej fotki z matryc Fuji są piękne dla oka.Kolega chce kupić kompakt rodzinny, czyli raczej nie likeDSLR wtedy najlepiej zakupić coś ze stabilizacja optyczną, tu niezłe są Fuji F31fd i zadziwiająco dobry Pentax OptioA30, a tak po prawdzie to ja bym dzisiaj kupił coś od 28mm np. Panasonica, a kto wie czy nie Olka SP-550 UZ. Pozdrawiam.

Awatar Olymp
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Don Pedro
    Olymp-gdyby Fuji 6500fd bił na łeb na szyję konkurencję to pewnie tylko on pozostałby na rynku i jego braciszkowie z zakładów Fuji. owszem Fuji ma tzw niskoszumne matryce i może zachwycić obrazowaniem, ale rok temu przymierzałem się do zakupu 9500 tki i stwierdziłem, ze aparacik ten za nic miał rzetelność przdstawiania kolorów, oddawał raz tak, raz siak kolory, zawsze niby jednak zdjęcia były ostre i nasycone, ale np. odcień zielony to u tego Fuji niekiedy był niebieski i odwrotnie i tę przypadłość zauważyli też testerzy Fotokuriera. Spróbuj zrobić test w bardzo ciemnych pomieszczeniach aparatem Fuji i np. wysokoszumnym E-500 i zobacz ile szczegółów który zanotował. Wnioski mogą być ciekawe. Niemniej fotki z matryc Fuji są piękne dla oka.Kolega chce kupić kompakt rodzinny, czyli raczej nie likeDSLR wtedy najlepiej zakupić coś ze stabilizacja optyczną, tu niezłe są Fuji F31fd i zadziwiająco dobry Pentax OptioA30, a tak po prawdzie to ja bym dzisiaj kupił coś od 28mm np. Panasonica, a kto wie czy nie Olka SP-550 UZ. Pozdrawiam.
    Kolego Don Pedro, może i 9500 tak się zachowywał ale ja tu mówię o f31fd którego kupiłem i jestem bardzo zadowolony, robi fotki dobrze naświetlone w pomieszczeniach i na zewnątrz w cieniach, ma bardzo dobry zasięg lampy dochodzący chyba do 6m, baterię ma rewelacyjną wytrzymuje do 580 zdjęć poprostu pstrykasz i pstrykasz i nie martwisz się że się wyczerpie, rozpoznaje do 10 twarzy.
    6500 ma identyczną matrycę co w f31fd (6,3 mpix) pozostałe już miały inne matryce i nie tak dobre, tutaj masz ponadto szeroki kąt 28-300 z tele i ważne że nie zrezygnowano z fotmatu RAW nie wiem jak żywotność akumulatorów ale na dobrych ze 300 fotek powinien zrobić i ważne że to już nie taki zwykły kompakt ale teżnie lustro.
    Powiem tyle że jeśli masz choć trochę doświetloną scenę to te obydaw fuji napewno sobie poradzą.
    Robiłem fotki w identycznych warunkach Sony N1 i powiem że tragedia.

Kolego Don Pedro fuji nie ma w tych modelach stabilizacji optycznej bo mu nie potrzebna ma tak świetne matryce te które mają 6.3 mpix że wystarczy mu podniesienie iso dla poprawnie zrobionego zdjęcia, przez to że masz stabilizację optyczną lub matrycy to żródło zasilania szybciej się wyczerpuje, mają ją aparaty z kiepskimi matrycami aby móc wydłużyc czas expozycji przez niwelowanie drgania ręki i możliwość poruszenia.

Bierz kolego f31fd i będziesz super zadowolony a jeśli potrzebujesz tele + raw + szeroki kąt to bierz 6500 a w inne się nie pakój.
    Ja jeżdziłem od sklepu do sklepu 2 tygodnie i padło na f31fd i powiem że żadnym innym takich fotek nie zrobisz, bo wiesz w dobrym świetle to nawet komórką pstrykniesz niezłą fotkę ale cały pic polega na tym że w półmroku to już jakieś zjawy wychodzą z pomarańczowej otchłani.

Chciałem też olka 550 ale zbyt drogi, za tą cenę to juz lustro można nabyć, panasy okropnie szumią, tak samo jak szajsungi.
    Casio są niezłe choć niedoceniane na polskim rynku.
    Sony to lipa ostatnimi laty popsuł się, h7 i h9 tam prawie nic nie widać na tych ekranach, dzisiaj 230.000 punktów to standard, a tam ekrany duże a punktów mało.

Zauważ kolego fakt że fuji od początku do końca sam robi swoje aparaty i matryce i dlatego ma je tak dopracowane, olek sam robi optykę i też ma świetną, ale matryc nie robi i to wychodzi w praniu.

A f31 ma użyteczne iso 800 sam to sprawdziłem i powiem że mojego olka E-500 bije na głowę pod tym względem a przecież to taki kieszonkowy aparacik.
    Zauważyłem aberacje ale w normie, nie zauważyłem o dziwo winiety.

Tu masz kolego sample z f30 to to samo co f31 ta sama matryca i optyka, ja tam nie widzę żadnej niebieskiej zieleni jak sugerował kolega don pedro.

http://www.dpreview.com/gallery/fujifinepixf30_samples/

A tu masz z 6500 zwróć uwagę na iso 3200 bez lampy.

http://www.dpreview.com/gallery/fuji_s6500_samples/

Powodzonka.
    Jeśli twoje zdjęcia są kiepskie to znaczy że nie byłeś dostatecznie blisko.
    E500 + ED14-42 + ED40-150 + CFII1GB+CFIII8GB+Hama polaryzacja kołowa
    A poza tym to zielony w fotografii.

| OlyJedi Awatar Sapphiron
    Mieszka w
    w lesie, za krzakiem.
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Fuji S9600 albo Canon S3i...

oboma się bawiłem i oba są bardzo dobre

polecam...
    Darmowy serwer FTP na zdjęcia i inne potrzebne rzeczy: KLIK!

Mój świat: Klikniesz?

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sapphiron
    Fuji S9600 albo Canon S3i...

oboma się bawiłem i oba są bardzo dobre

polecam...
    Canona bym nie polecił, szumi dookoła las ... S3 jest gorszy od S2, a S5 jeszcze gorszy. S5IS jest nawet gorszy od olka SP550, popatrzcie sobie na test na dpreview.
    Ciekawie sie robi. Zauważyliście że Olek spowodował wysyp poprawek do aparatów I panaś wypuścił zoom x18 i Fuji poszedł jego śladem . Ale bym ich nie polecał
    /*...................*/
    /* ...........................*/