Olymp-gdyby Fuji 6500fd bił na łeb na szyję konkurencję to pewnie tylko on pozostałby na rynku i jego braciszkowie z zakładów Fuji. owszem Fuji ma tzw niskoszumne matryce i może zachwycić obrazowaniem, ale rok temu przymierzałem się do zakupu 9500 tki i stwierdziłem, ze aparacik ten za nic miał rzetelność przdstawiania kolorów, oddawał raz tak, raz siak kolory, zawsze niby jednak zdjęcia były ostre i nasycone, ale np. odcień zielony to u tego Fuji niekiedy był niebieski i odwrotnie i tę przypadłość zauważyli też testerzy Fotokuriera. Spróbuj zrobić test w bardzo ciemnych pomieszczeniach aparatem Fuji i np. wysokoszumnym E-500 i zobacz ile szczegółów który zanotował. Wnioski mogą być ciekawe. Niemniej fotki z matryc Fuji są piękne dla oka.Kolega chce kupić kompakt rodzinny, czyli raczej nie likeDSLR wtedy najlepiej zakupić coś ze stabilizacja optyczną, tu niezłe są Fuji F31fd i zadziwiająco dobry Pentax OptioA30, a tak po prawdzie to ja bym dzisiaj kupił coś od 28mm np. Panasonica, a kto wie czy nie Olka SP-550 UZ. Pozdrawiam.