Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Lampa FL-36 a ustawienia korpusu

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Lampa FL-36 a ustawienia korpusu

Jestem poczatkujacym uzytkownikiem FL-36 wraz z Olympusem e-410. Prosze o wyjasnienie: jaki wplyw na dzialanie lampy maja ustawienia trybow pracy blysku w samym korpusie?
    Mam na mysli: auto flesz, flesz dopelniajacy, flesz wylaczony itd.

Czy w trybie lampy 'TTL auto' mam wplyw na dobor czasu ekspozycji jesli korpus jest w trybie A (nie w S).
    Chodzi o to, zeby uzyc na tyle krotkiego czasu otwarcia migawki, aby nie bylo mozliwe rejestrowanie poruszen obiektow - jak to ma miejsce w trybie blysku dopelniajacego przy czasach np. 1/30

Dziekuje za sugestie.
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Co do poruszeń to migawka do pewnego progu nie ma wpływu na to czy fotka poruszona będzie czy nie. Bo nawet jak masz fotkę z migawką 2 sekundy to błysk trwa i tak kolo 1/1000s.
    Problem jest raczej w stosunku światła z lampy do światła zastanego. Poza kilkoma okolicznościami to zazwyczaj lepiej robić ze światłem zastanym. Dlatego też mimo użycia lampy używa się długich czasów np. 1/25 1/50 - żeby jak najwięcej użyć światła zastanego. Przy obiektach w ruchu ten czas trzeba skracać. Ciężko podać ci normy czasów - musisz to wyczuć. Pójdz pod wieczór na plac zabaw i pofotografuj dzieciaki jak sie bawią jak już jest szaro - to zobaczysz przy jakim ruchu jakie czasy trzeba ustawiać.
    auto-flesh - lampa blyska jak chce
    <piorun> - to co napisales "flesz dopełniający" - IMO złe określenie - to jest przecież po prostu tryb że lampa ma błyskać zawsze. Natomiast określenie f. dopelniający tyczy się raczej sposobu w jaki chcesz doświetlić lampą a nie trybu pracy lampy.
    flesz wyłączony - to chyba nie trzeba mówić
    slow1 - błysk na samym początku otwarcia migawki
    slow2 - blysk tuż przed zamknięciem migawki
    <oko> - przedblyski powodujące zmniejszenie źrenic a tym samym zmniejszenie obszarów na którym wystepuje REE

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Re: Lampa FL-36 a ustawienia korpusu

Cytat Zamieszczone przez Legal
    Jestem poczatkujacym uzytkownikiem FL-36 wraz z Olympusem e-410. Prosze o wyjasnienie: jaki wplyw na dzialanie lampy maja ustawienia trybow pracy blysku w samym korpusie?
    Mam na mysli: auto flesz, flesz dopelniajacy, flesz wylaczony itd.
    du
    Czy w trybie lampy 'TTL auto' mam wplyw na dobor czasu ekspozycji jesli korpus jest w trybie A (nie w S).
    Chodzi o to, zeby uzyc na tyle krotkiego czasu otwarcia migawki, aby nie bylo mozliwe rejestrowanie poruszen obiektow - jak to ma miejsce w trybie blysku dopelniajacego przy czasach np. 1/30

Dziekuje za sugestie.
    1 - Fl 36 będize się zachowywać tak jak ustawisz w aparacie a więc odpowiednio auto flesz, flesz dopelniajacy, flesz wylaczony itd.
    2. -chyba nie - jak chcesz kontrolować czas naświetlania pracując z lampą sugeruję użyć priorytetu czasu (S) a jak jeszcze w lampie dasz FP TTL AUTO możesz sam wybrać dowolnie krótki czas... Warto również poeksperymentować z auto iso - w Olkach w rybie z lampą sprawdza się...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    jeśli ustawisz tryb A i użyjesz lampy to nie masz zbyt wielkiego wpływu na czasy, zestaw body +lampa dobierze sobie czas zależnie od przysłony. Tak nmaprawdę wpływ na "wszystko" masz tylko w trybie M. Po dłuższym użytkowaniu E-1 z FL-36 to w zasadzie tryb jakiego zwykle używam...Jak masz za mało światła ogólnie (lampa i zastane ) to i tak wyjdzie poruszone zdjęcie. Na pewne rzecz nie ma rady.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dziekuje za odpowiedzi, ktore mi duzo rozjasnily w kwestii blyskow . Tak naprawde to po kilkunastu testach juz sam doszedlem do podobnych konkluzji. Praktyka jest wazna, ale czasem mozna zmagac sie z problemem miesiacami a rozwiazanie jest tuz, tuz.

Mam nadzieje, ze decyzja o zakupie FL-36 (zreszta po uwaznej lekturze forum) bedzie owocowala poprawa warsztatu, szczegolnie ze E-410 to rowniez moj swiezutki zakup i start w swiecie lustarzanek cyfrowych.

Nie znaczy, ze fotografuje od dzis - zaczynalem juz dawno i wlasnie od lustrzanek. Teraz po 3 latach meczenia kompaktow wracam do domu... i to do stajni Olympusa na przekor 'innym znanym' firmom
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007