Strona 3 z 29 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 286

Wątek: Z miasta Łodzi

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Odp: Z miasta Łodzi

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    5. Drewniany kościółek św. Józefa, ufundowany dla pracowników szwalni i mieszkańców domów przyfabrycznych przy Manufakturze
    Pozdrowerki
    Co do 5 to mały błąd. Jest to najstarszy kościół w Łodzi od początku w jej granicach administracyjnych. Świątynia została zbudowana w latach 17651768 przez biskupa kujawskiego Antoniego Ostrowskiego. Są jeszcze dwie starsze budowle ale one w trakcie rozrostu Łodzi wchodziły w obszar administracyjny miasta - jeden drewniany kościół z XVI wieku a podobno przed nim stał jeszcze inny oraz kompleks klasztorny w Łagiewnikach z XVII w.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    127
    Moja galeria

Ten kościółek został przeniesiony w całości z pierwszej lokalizacji, w pobliże Manufaktury. Co do reszty, masz rację.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    Ten kościółek został przeniesiony w całości z pierwszej lokalizacji, w pobliże Manufaktury. Co do reszty, masz rację.
    Tego, że został przeniesiony to nie wiedziałem, chociaż w pierwszej klasie chodziłem tam na religię

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    127
    Moja galeria

I jeszcze historyczny dodatek czyli rzut oka na Białą fabrykę.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Historyczne imperium bawełniane Ludwika Geyera..jpg
Wyświetleń:	47
Rozmiar:	459,9 KB
ID:	73036  

barmichal76
    Gość

dzisiaj ode mnie jeszcze różności z Łodzi:
    01 - w odpowiedzi na wersję Bikera - Rektorat Politechniki Łódzkiej - odsłona kwietniowa z kwitnącymi cebulicami
    02 - panna z Pasażu Rubinsteina
    03 - kościół garnizonowy pw. Ducha Św. przy Placu Wolności
    04 - widok na rynek w centrum Manufaktura
    Pozdr
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4030319.jpg
Wyświetleń:	47
Rozmiar:	906,9 KB
ID:	73096   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6121146.jpg
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	763,1 KB
ID:	73095   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PlWolnKosc.jpg
Wyświetleń:	48
Rozmiar:	335,5 KB
ID:	73094   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Manu.jpg
Wyświetleń:	50
Rozmiar:	498,0 KB
ID:	73097  

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

To ja teraz tak trochę z "DRAMATYCZNEGO" pociągnę z opisami kilku spraw w których Łódź wyróżnia się na tle Polski

1. Las w Łagiewnikach - jest to największy kompleks leśny w Europie w granicach administracyjnych miasta (odwróć zdjęcie do góry nogami to wyjdzie tak jak powinno)
    2. Łódź z racji tego, że swój największy bym przeżywała w XIX w od samego początku była projektowana na wzór miast amerykańskich, tak że większość ulic krzyżuje się pod kątem prostym i jest jedynym miastem w Polsce o takiej charakterystyce.
    3. Łódzkie tramwaje od samego początku były elektryczne i były pierwszymi elektrycznymi tramwajami na terenie Królestwa Polskiego. Łódź ma jedną z największych sieci torowisk w Polsce oraz najdłuższą linię tramwajową do Ozorkowa. Przed wojną chciano zbudować do Piotrkowa Tryb. ale wojna pokrzyżowała te plany tak jak miliny innych spraw w Naszym kraju. Co do torowiska to w Polsce tylko pięć miast posiada wąski rozstaw torów tak jak w Łodzi.
    4. Łódzka kanalizacja jest jedyną w Polsce gdzie nie ma żadnej przepompowni i wszystko działa na zasadzie spadowej (tak było przynajmniej kilka lat temu).
    5. Dzielnica Bałuty jest najludniejszą dzielnicą w Polsce.

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	53
Rozmiar:	428,2 KB
ID:	73132   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	53
Rozmiar:	395,7 KB
ID:	73131   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3.jpg
Wyświetleń:	45
Rozmiar:	372,3 KB
ID:	73130   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4.jpg
Wyświetleń:	48
Rozmiar:	674,9 KB
ID:	73128  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5.jpg
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	369,9 KB
ID:	73129  
    Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 6.11.12 o 06:25

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

CzaRmaX jedyneczka bardzo fajna, dużo ma w sobie, reszta taka sobie.
    ***Olympus Stylus 1s***

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    To ja teraz tak trochę z "DRAMATYCZNEGO" pociągnę z opisami kilku spraw w których Łódź wyróżnia się na tle Polski

(tak było przynajmniej kilka lat temu).
    5. Dzielnica Bałuty jest najludniejszą dzielnicą w Polsce.
    Lubię takie kadry - nawet ta trochę "komiksowa" obróbka się broni. Mam tylko dylemat co do prawej strony(drzewko, latarnia, auto nr 2), która ździebko bruździ. Gdyby obróbka była realistyczna - mogłoby zostać, bo cyzelowanie kompozycji nie jest konieczne w takich ujęciach. Ewentualnie można by spróbować ciąć do kwadratu - choć trochę szkoda tej latarnii i nie wiem czy by się za ciasno nie zrobiło.
    W sumie latarnia jest OK i bardziej przyciąga wzrok niż badyle - więc tragedii nie ma. Fajny obrazek, niewymuszony.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Zdjęcia robiłem wczoraj przy okazji jak jeździłem po mieście i załatwiałem jakieś tam sprawy a było to wszystko akurat na Bałutach (oprócz 1 bo to zdjęcie jest z przed 2 miesięcy bo przez Łagiewniki akurat nie przejeżdżałem) i ich jedynym celem było przedstawienie faktów zamieszczonych w punktach bez żadnego tam zbytniego artystycznego trele morele . Jednie co to robiłem je w "DRAMATYCZNEJ TONACJI" aby jako tako Szanowne gremium zaspokoić . No i nie dotyczy to 1 bo z nią troszkę się pobawiłem tydzień temu - odwróciłem, skadrowałem, wyrzuciłem wierze i pomost ratowników, maszt na flagę i tablice informacyjną oraz jedną spacerującą parę w oddali.
    @dzarro zdjęcie 5 i 1 są jedynymi zdjęciami skadrowanymi, natomiast w 2 lekko naprostowałem kamienice bo się schodziły przy końcówkach na górze. Co do 5 to obciąłem lekko dół aby zaczynał się przy liniach wysepki i prawą stronę (tak mi osobiście najbardziej pasowało).
    Masz tutaj zdjęcie bez kadrowania tak jak było to sobie porównasz jak mi wyszło kadrowanie.

Nazwa:	8.jpg
Wyświetleń:	32
Rozmiar:	366,1 KB
ID:	73141  
    Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 6.11.12 o 15:38

dzarro
    Gość

Wersja kadrowana - lepsza.