Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: e-pl1 i e-pm1

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

e-pl1 i e-pm1

wiem, że każdy już został opisany, ale potrzebował bym opinii kogoś kto miał okazję "pobawić" się tymi dwoma modelami.
    E-pl1 miałem i go sprzedałem ze względu .... na to, że nie mieścił mi się w kieszeni kurtki motocyklowej, teraz doszedł "obiektyw ?" 15mm f8, który jest miniaturowy i z małym korpusem upchał bym go w kieszeń , używając zamiast małego kompaktu.
    Teraz moje pytania, wiem, że e-pm1 jest troszeczkę mniejszy i ma troszkę większy wyświetlacz o większej rozdzielczości, ale czy obraz na nim w słońcu jest bardziej czytelny, bo w e-pl1 różnie bywało (to właśnie druga wada mojego poprzedniego modelu).
    Ergonomia, czyli przyciski na wierzchu dla mnie mniej istotne (to ma być "wyjmij i naciśnij"), ale w testach (niestety bez porównania bezpośredniego) PONOĆ, e-pm1 ma mniejsze szumy przy wyższych rozdzielczościach a jak to wygląda w praktyce, wiem, że polepszyli szybkość zdjęć seryjnych, powiększyli ilość punktów af, dźwięk stereo, lepsze filmy, krótszy czas,dla mnie to NIEISTOTNE, w zasadzie dla mnie są ważne te dwie wymienione sprawy (chyba, że coś istotnego pominąłem, więc proszę o wrażenia użytkowników, którzy mieli okazję je porównywać i czy może zastosowano cichszą migawkę ?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: e-pl1 i e-pm1

EP-M1 to apatar generacji Penów trzecich. Jest mniejszy , szybciej ostrzy nie ma wbudowanej lampy błyskowej. Matryca i bebechy jak w E-PL3
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    EP-M1 to apatar generacji Penów trzecich. Jest mniejszy , szybciej ostrzy nie ma wbudowanej lampy błyskowej. Matryca i bebechy jak w E-PL3
    to już się zorientowałem, zależy mi na porównaniu wymienionych przeze mnie spraw, po prostu jest troszeczkę droższy od e-pl1 i zastanawiam się czy mi się "polepszy" kupując jego _ jakość wyświetlacza w słońcu, niższe szumy, pozostałe sprawy dla mnie są mniej istotne, a E-pl3 nie znam w ogóle

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    to już się zorientowałem, zależy mi na porównaniu wymienionych przeze mnie spraw, po prostu jest troszeczkę droższy od e-pl1 i zastanawiam się czy mi się "polepszy" kupując jego _ jakość wyświetlacza w słońcu, niższe szumy, pozostałe sprawy dla mnie są mniej istotne, a E-pl3 nie znam w ogóle
    Mam EPL-1, używałem EP-M1, przez chwilę. Nie zastanawiałbym się ani chwili i brał nowsza generację sprzetu nasz na + jedną działkę ISO, trochę lepiej dopracowane oprogramowanie i nowy procesor, na - brak programowego iso 100.
    Tak samo niewygodną obsługę i oba tak samo obsługują dodatkowy wizjer. Z 14/2,5 świetny sprzęt typu kompakt.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Mam EPL-1, używałem EP-M1, przez chwilę. Nie zastanawiałbym się ani chwili i brał nowsza generację sprzetu nasz na + jedną działkę ISO, trochę lepiej dopracowane oprogramowanie i nowy procesor, na - brak programowego iso 100.
    Tak samo niewygodną obsługę i oba tak samo obsługują dodatkowy wizjer. Z 14/2,5 świetny sprzęt typu kompakt.
    oj.. w epm jest bardziej niewygodnie bo nie ma kółka PASM
    Jak się sprawdza w silnym słońcu mogę napisac po 18 stym listopada o ile będę miał słońce. Jak się sprawdza z szumami względem EPL1 nie wiem. staram się nie używać wysokich ISO. Która czułość Cię interesuje ? mogę ciupnąć zdjęcie tym i tym jeśli chcesz to sobie porównasz

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

będę musiał być skazany na iso 800, może nawet czasami 1600 przy f8, zastanawia mnie wyświetlacz, bo w e-pl1 w słońcu delikatnie mówiąc było nieciekawie
    interesuje mnie tylko 15mm f8, jeśli będzie kit dodatkowo to trudno,
    Ostatnio edytowane przez bogdi ; 3.11.12 o 01:18

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja bym się nie nastawiał na fotki tylko z dekielkiem 15mm f8 bo to nie obiektyw i wydaje mi się, ze szybko będziesz szukał jakiegoś normalnego naleśnika. Z 14mm lub 20mm Panasonica epm1 jest malutki. Ewentualnie jak to ma być małe i zawsze gotowe do szybkiego pstrykania to zwróciłbym też uwagę na sony rx100 - dość duża matryca, niezły na wyższych ISO, malutki, nie ma dekielka na obiektyw i wystarczająco szybki. Ale wydaje mi się, ze epm1 z naleśnikiem będzie naprawdę ok (na pewno nie z zaślepką 15mm).
    Sent from my Lumia 710 using Board Express
    ***Olympus Stylus 1s***

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez goldiesr Zobacz posta
    Ja bym się nie nastawiał na fotki tylko z dekielkiem 15mm f8 bo to nie obiektyw i wydaje mi się, ze szybko będziesz szukał jakiegoś normalnego naleśnika. Z 14mm lub 20mm Panasonica epm1 jest malutki. Ewentualnie jak to ma być małe i zawsze gotowe do szybkiego pstrykania to zwróciłbym też uwagę na sony rx100 - dość duża matryca, niezły na wyższych ISO, malutki, nie ma dekielka na obiektyw i wystarczająco szybki. Ale wydaje mi się, ze epm1 z naleśnikiem będzie naprawdę ok (na pewno nie z zaślepką 15mm).
    Sent from my Lumia 710 using Board Express
    ma 3 lustrzanki (nie licząc analogów) z kompletem szkieł, do tego dwie małpki, właśnie chodzi mi o aparat do kieszeni z większą matrycą, i w miarę za rozsądne pieniądze, taki zestaw skompletuję za 700-800zł, a będzie używany tylko w takim celu
    https://picasaweb.google.com/1118376...NY2012Czerwiec

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    będę musiał być skazany na iso 800, może nawet czasami 1600 przy f8, zastanawia mnie wyświetlacz, bo w e-pl1 w słońcu delikatnie mówiąc było nieciekawie
    interesuje mnie tylko 15mm f8, jeśli będzie kit dodatkowo to trudno,
    To nie lepiej kupić XZ1 albo XZ2??? Masz realnie sporo jaśniejszego zooma i możesz korzystać z niższego ISO. Obrazek będzie lepszy mimo mniejszej matrycy. Sama wielkość matrycy o niczym nie świadczy.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

E-pm1 + 14/2,5 będzie dobrym wyborem.

Uprawnienia umieszczania postów