Strona 159 z 173 PierwszyPierwszy ... 59109149157158159160161169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.581 do 1.590 z 1728

Wątek: barmichal76 - moje fotografie

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    "Shutter Shock", ruch powietrza... , może fotograf miał drżenie rąk..., kiepska jakość obiektywu (słaba ostrość)... możliwości są różne
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Ciekawy przypadek. Ostrość postaci jest chyba ciutek, ciutek mniejsza niż oczekiwana. Przyczyn może być wiele. Słaby obiektyw (nic nie mam przeciwko obiektywowi zastosowanemu do tej fotki), ekstremalnie przymknięty, perspektywa powietrzna (mgiełka w powietrzu), falowanie mas powietrza, poruszenie aparatem. Przy 1/2000 s i dłuższym ekwiwalencie ogniskowej takie poruszenie może się zdarzyć i przy 1/2000 s. Niemniej zdjęcie jest wystarczająco ostre by zachować estetykę.
    Pzdr, TJ

barmichal76
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    1. Poruszenie przy 1/2000, hmmm...
    2. To kiepski fragment do analizy, bo góry również nie są równolegle do obiektywu, te z prawej strony kadru są chyba ciutek bliżej.
    Napisałem, że to zdjęcie z wakacji. Czynniki wzmagające drżenie rąk występowały co wieczór...

Cytat Zamieszczone przez robtor Zobacz posta
    "Shutter Shock", ruch powietrza... , może fotograf miał drżenie rąk..., kiepska jakość obiektywu (słaba ostrość)... możliwości są różne
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Ciekawy przypadek. Ostrość postaci jest chyba ciutek, ciutek mniejsza niż oczekiwana. Przyczyn może być wiele. Słaby obiektyw (nic nie mam przeciwko obiektywowi zastosowanemu do tej fotki), ekstremalnie przymknięty, perspektywa powietrzna (mgiełka w powietrzu), falowanie mas powietrza, poruszenie aparatem. Przy 1/2000 s i dłuższym ekwiwalencie ogniskowej takie poruszenie może się zdarzyć i przy 1/2000 s. Niemniej zdjęcie jest wystarczająco ostre by zachować estetykę.
    Pzdr, TJ
    To fakt. Mój kitowy tele 40 - ileśtam nigdy ostrością nie grzeszył.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dziama0
    Mieszka w
    Dolnośląskie
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    moim zdaniem najostrzej jest na stopach ale może to być wrażenie spowodowane podświetleniem

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    By temat poruszania zdjęć przepracować do końca. Zastanawia mnie, jaka jest efektywność działania układu IS (Image Stablization) przy krótkich czasach migawki. Zarówno systemu IS w obiektywie, jak i systemu antydrganiowego przy sensorze obrazu.
    Coś mi się przypomina, że gdzieś wyczytałem, że system IS z reguły staje się mało efektywny przy krótkich czasach migawki i długich ogniskowych obiektywu. Ale nie jestem pewien, czy czegoś nie poprzekręcałem. Czy jest jakaś granica dla efektywnego działania IS w zależności od t i f?
    Pzdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Ostatnie bardzo mi się podoba - kadr, moment i czerniobiele. Subtelności ostrości zupełnie mi tu nie robią, po prostu nie zwróciłam na nie uwagi, a po Waszych komentarzach zachwyt mój nie zmalał.

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    430 to wśród wakacyjnych fotek najwyższa półka. Mam nadzieję, że słowo wakacyjna nie będzie obrazą dla autora.
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.

barmichal76
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez voovoo2 Zobacz posta
    430 to wśród wakacyjnych fotek najwyższa półka. Mam nadzieję, że słowo wakacyjna nie będzie obrazą dla autora.
    Sam tego sformułowania użyłem, więc nie ma mowy o obrazie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria
    Jakby nie patrzeć, to jest bardzo fajne zdjęcie. A o ostrości już wszystko napisano(oczywiście jest tam gdzie być powinna)

barmichal76
    Gość
    Drugi i ostatnie raczej z wakacji:

431

Nazwa:  p7217933.jpg
Wyświetleń: 82
Rozmiar:  330,9 KB