"Shutter Shock", ruch powietrza... , może fotograf miał drżenie rąk..., kiepska jakość obiektywu (słaba ostrość)... możliwości są różne![]()
![]()
"Shutter Shock", ruch powietrza... , może fotograf miał drżenie rąk..., kiepska jakość obiektywu (słaba ostrość)... możliwości są różne![]()
![]()
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
Ciekawy przypadek. Ostrość postaci jest chyba ciutek, ciutek mniejsza niż oczekiwana. Przyczyn może być wiele. Słaby obiektyw (nic nie mam przeciwko obiektywowi zastosowanemu do tej fotki), ekstremalnie przymknięty, perspektywa powietrzna (mgiełka w powietrzu), falowanie mas powietrza, poruszenie aparatem. Przy 1/2000 s i dłuższym ekwiwalencie ogniskowej takie poruszenie może się zdarzyć i przy 1/2000 s. Niemniej zdjęcie jest wystarczająco ostre by zachować estetykę.
Pzdr, TJ
moim zdaniem najostrzej jest na stopach ale może to być wrażenie spowodowane podświetleniem![]()
By temat poruszania zdjęć przepracować do końca. Zastanawia mnie, jaka jest efektywność działania układu IS (Image Stablization) przy krótkich czasach migawki. Zarówno systemu IS w obiektywie, jak i systemu antydrganiowego przy sensorze obrazu.
Coś mi się przypomina, że gdzieś wyczytałem, że system IS z reguły staje się mało efektywny przy krótkich czasach migawki i długich ogniskowych obiektywu. Ale nie jestem pewien, czy czegoś nie poprzekręcałem. Czy jest jakaś granica dla efektywnego działania IS w zależności od t i f?
Pzdr, TJ
Ostatnie bardzo mi się podoba - kadr, moment i czerniobiele. Subtelności ostrości zupełnie mi tu nie robią, po prostu nie zwróciłam na nie uwagi, a po Waszych komentarzach zachwyt mój nie zmalał.
430 to wśród wakacyjnych fotek najwyższa półka. Mam nadzieję, że słowo wakacyjna nie będzie obrazą dla autora.
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.
Jakby nie patrzeć, to jest bardzo fajne zdjęcie. A o ostrości już wszystko napisano(oczywiście jest tam gdzie być powinna)![]()
Drugi i ostatnie raczej z wakacji:
431