Strona 110 z 173 PierwszyPierwszy ... 1060100108109110111112120160 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.091 do 1.100 z 1728

Wątek: barmichal76 - moje fotografie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Odp: barmichal76 - moje fotografie

Ciekawe czym robiłaby zdjęcia dziś

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria

Cześć,

co do zdjęć:
    325. Tunelowy klasyk, do tego w kapeluszu - fajny.
    326. Mnie zatrzymało nawet na dłużej, niż 325 - sporo się dzieje w tym kadrze
    - owieczka, jakże zrezygnowana w swym oczekiwaniu,
    - chłopak z usztywnionymi palcami/dłonią, podpierający swym usztywnieniem głowę/opadającą grzywę (taki moment)
    - długowłosy młodzieniec z najprawdopodobniej teczką "18 lat" pod pachą i jego mina, którą można przeczytać w wieloraki sposób, ale w np powiązaniu z tą teczką oraz siedzącą obok za szybą/oddzieloną owieczką - "To naprawdę już muszę wkroczyć w dorosłość ?!?!"
    - oraz wspomniany przez diabolique "Współdzielony krok" (którego to w pierwszym rzucie okiem nie zauważyłem), dodatkowo chyba właśnie w ten obiekt 'trafił' punkt ostrości.

Co do publikacji np. zdjęć:
    Wydaje mi się, może trochę w patetyczny czy filozoficzny ton uderzę - ale jakakolwiek twórczość - bez odbiorców/widzów/audytorium - nie istnieje.
    Co do tego, czy dobre czy złe - jak wspomnieli przedmówcy, warto wzorować się na innych, inspirować pracami uznanych osób, ale nie publikując nie poznasz realnej opinii innych, nie dowiedziałbyś się co diabolique czy bufetowa myśli na temat tychże prac, a czasem brak komentarza też jest jakimś komentarzem - niektórych 'przerasta' sposób obserwacji świata przez innych a niektórym zwykle brak chęci jak i umiejętności by wyrazić swoje myśli.

pozdrawiam,

barmichal76
    Gość

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Pomiędzy "wszystko" a "nic" jest jeszcze sporo przestrzeni na znalezienie złotego środka

---------- Post dodany o 09:16 ---------- Poprzedni post był o 09:14 ----------

Niby czemu? Materiał światłoczuły miała zdecydowanie większy od twojego
    No i wtedy nie było kultu przysłony f/2.8 więc i ostrość jest na większych płaszczyznach.
    Przy obecnej technologii fotograf naprawdę może skupić się wyłącznie na skadrowaniu ujęcia, bo ryzyko zepsucia przez złe naświetlenie, poruszenie zdjęcia jest minimalizowane przez inteligencję zamkniętą w kosmicznych systemach, którymi posługuje się aparat.

---------- Post dodany o 10:16 ---------- Poprzedni post był o 10:15 ----------

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Ciekawe czym robiłaby zdjęcia dziś
    Jak to czym - m43

---------- Post dodany o 10:27 ---------- Poprzedni post był o 10:16 ----------

Cytat Zamieszczone przez Sawa Zobacz posta
    Cześć,

co do zdjęć:
    325. Tunelowy klasyk, do tego w kapeluszu - fajny.
    326. Mnie zatrzymało nawet na dłużej, niż 325 - sporo się dzieje w tym kadrze
    - owieczka, jakże zrezygnowana w swym oczekiwaniu,
    - chłopak z usztywnionymi palcami/dłonią, podpierający swym usztywnieniem głowę/opadającą grzywę (taki moment)
    - długowłosy młodzieniec z najprawdopodobniej teczką "18 lat" pod pachą i jego mina, którą można przeczytać w wieloraki sposób, ale w np powiązaniu z tą teczką oraz siedzącą obok za szybą/oddzieloną owieczką - "To naprawdę już muszę wkroczyć w dorosłość ?!?!"
    - oraz wspomniany przez diabolique "Współdzielony krok" (którego to w pierwszym rzucie okiem nie zauważyłem), dodatkowo chyba właśnie w ten obiekt 'trafił' punkt ostrości.

Co do publikacji np. zdjęć:
    Wydaje mi się, może trochę w patetyczny czy filozoficzny ton uderzę - ale jakakolwiek twórczość - bez odbiorców/widzów/audytorium - nie istnieje.
    Co do tego, czy dobre czy złe - jak wspomnieli przedmówcy, warto wzorować się na innych, inspirować pracami uznanych osób, ale nie publikując nie poznasz realnej opinii innych, nie dowiedziałbyś się co diabolique czy bufetowa myśli na temat tychże prac, a czasem brak komentarza też jest jakimś komentarzem - niektórych 'przerasta' sposób obserwacji świata przez innych a niektórym zwykle brak chęci jak i umiejętności by wyrazić swoje myśli.

pozdrawiam,
    Najpierw o publikacji - myślę, że w wątku forumowym, w dziale ocena zdjęć warto wstawić również takie zdjęcia, co do których samemu ma się wątpliwości. Czy są dobre? Wystarczające dobre żeby pokazać? Jak odwiedzający je odczytają? Co im w nich przeszkadza? Dla mnie jeśli pod moim zdjęciem napiszą swoje opinie dwie osoby to już "sukces". I nie jest najistotniejsze czy napiszą, że klimat ładny na fotografii, czy że scena pokazana banalnie. Z jednego i drugiego wpisu można coś tam dla siebie wyciągnąć. Czasem motywację do dalszych prób, czasem inne spojrzenie na to samo zdjęcie.

Odnośnie 326 - powinienem teraz napisać, że oczywiście 'współdzielony krok' znalazł się na zdjęciu bo wiedziałem kiedy nacisnąć spust aparatu, ale nikt w to nie uwierzy. Nawet ja sam
    Młodzieniec z teczką być może własnie takie miał rozterki jak napisałeś, choć bardziej prawdopodobne, że nadal myślami był w jednej ze strzelanek na PS, które wypróbował kilka minut wcześniej na imprezie w Hali Stulecia we Wrocławiu
    Pozdr

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Przy obecnej technologii fotograf naprawdę może skupić się wyłącznie na skadrowaniu ujęcia, bo ryzyko zepsucia przez złe naświetlenie, poruszenie zdjęcia jest minimalizowane przez inteligencję zamkniętą w kosmicznych systemach, którymi posługuje się aparat.[COLOR=silver]
    Wtedy chyba bardziej można było się skupić na kadrowaniu, bo nie było 10 zakładek w menu, podglądu po zrobieniu, masy rozterek co do wyboru ustawień i tak dalej.
    Poza tym weź pod uwagę, że większość negatywów nie została wywołana przez autorkę. Dopiero parę lat temu zostały odkryte, wywołane i zeskanowane z całym dobrodziejstwem nowoczesnej techniki

barmichal76
    Gość

Wtedy chyba bardziej można było się skupić na kadrowaniu, bo nie było 10 zakładek w menu, podglądu po zrobieniu, masy rozterek co do wyboru ustawień i tak dalej.
    To potrafi czasem też zabić nawet przyjemność robienia zdjęć . Dawniej fotografowałem krajobraz. Miałem Kieva 6x6, później Mamiya 6x4,5. Wszystko bez jakijkolwiek automatyki, z zewnętrznym światłomierzem. Samo rozstawienie statywu, pomiar światła, przygotowania były niemal mistycznym przeżyciem. Potem oczekiwanie na idealne światło. Rozterki, czy powtórzyć kadr z nieco innym naświetleniem, bo klatek tylko kilkanaście, ale z drugiej strony slajd nie wybaczał pomyłek... Z cyfrówką to już nie to samo. Próbowałem, ale rzeczywiście zbyt dużo rzeczy rozpraszało...

Poza tym weź pod uwagę, że większość negatywów nie została wywołana przez autorkę. Dopiero parę lat temu zostały odkryte, wywołane i zeskanowane z całym dobrodziejstwem nowoczesnej techniki
    Dobrze, że nowoczesna technika pomogła negatywom po tylu latach. Jednak tylko pomogła. Jak to mawia mój kolega: z gó..a złota nie zrobisz. Materiał wyjściowy musiał być po prostu dobry, a to zasługa wyłącznie Pani Maier

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Miałem Kieva 6x6, później Mamiya 6x4,5. Wszystko bez jakijkolwiek automatyki, z zewnętrznym światłomierzem. (...)
    No moja "kariera" idzie w odwrotną stronę - najpierw kompakt z "superzoomem", potem coraz bardziej wypasione lustrzanki, by w końcu zrezygnować z tego wszystkiego na rzecz radości fotografowania.
    Teraz zrobione zdjęcia zrzucam z karty po kilku, a czasem kilkunastu dniach. Większą frajdę mam z fotografowania (i związanych z tym przeżyć, spotkań, wrażeń) niż oglądania gotowych efektów.

barmichal76
    Gość

No moja "kariera" idzie w odwrotną stronę - najpierw kompakt z "superzoomem", potem coraz bardziej wypasione lustrzanki, by w końcu zrezygnować z tego wszystkiego na rzecz radości fotografowania.
    Teraz zrobione zdjęcia zrzucam z karty po kilku, a czasem kilkunastu dniach. Większą frajdę mam z fotografowania (i związanych z tym przeżyć, spotkań, wrażeń) niż oglądania gotowych efektów.
    zboczeniec...

barmichal76
    Gość

327 Warsaw Shore. Nowy sezon

Nazwa:  P4160568.jpg
Wyświetleń: 110
Rozmiar:  683,6 KB

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Bomba! No świetne, napatrzyć się nie mogę Ale i tak się czepię: troszkę ciachnąłeś pani paluszka u stopy :P Pokombinowałabym coś z kolorkami...

Jeśli pozwolisz:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4160568.jpg
Wyświetleń:	95
Rozmiar:	704,9 KB
ID:	117620
    Ostatnio edytowane przez realnasty ; 15.05.14 o 21:16
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji