Strona 109 z 173 PierwszyPierwszy ... 95999107108109110111119159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.081 do 1.090 z 1728

Wątek: barmichal76 - moje fotografie

barmichal76
    Gość

Odp: barmichal76 - moje fotografie

325

Nazwa:  P5101016.jpg
Wyświetleń: 132
Rozmiar:  377,9 KB

326

Nazwa:  P5101043.jpg
Wyświetleń: 132
Rozmiar:  525,0 KB

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    160
    Moja galeria

325 ładny klimat.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez kolba Zobacz posta
    325 ładny klimat.
    bardzo ładny, szkoda, że popsuty zdjęciem 326

barmichal76
    Gość

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    bardzo ładny, szkoda, że popsuty zdjęciem 326
    Widzisz, a mi się ta smutna "owieczka" jakoś też spodobała i dlatego wstawiłem

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Widzisz, a mi się ta smutna "owieczka" jakoś też spodobała i dlatego wstawiłem
    Nie no, smutna owieczka ok - rozumiem. Ale czemu to zdjęcie jest tak banalne? Uliczniaki muszą mieć swoją specyfikę - albo być interesująco skadrowane, albo wizualnie zatrzymujące. Teraz w Warszawie rządzi wystawa Vivian Maier, więc sporo jej zdjęć pojawiło się w sieci. Przyjrzyj się, czerp natchnienie. Nie popadaj w modną obecnie manierę pstrykania z prawego biodra mijanych ludzi (czyt. prawy profil z dołu) bo to słabe jest.
    Ludzie myślą, że bycie fotografem "ulicznym" to proste pstrykanie scenek w przestrzeni publicznej. Dorabiają dziwną ideologię, że nie obowiązują tu zasady i kanony "zwykłej" fotografii. Ja myślę inaczej - nie dość, że obowiązują, to jeszcze do tego kanonu dopisują kilka punktów.

PS. Dla mnie o wiele ciekawszy jest drugi plan, wyłaniający się zza słupka przystanku. Idzie koleś w jasnych spodniach, a z drugiej strony słupka wystaje ciemna nogawka - takie chwyty to esencja uliczniaków!
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 13.05.14 o 08:54

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

325. - tunelowy klasyk. Ładne czarnobiele.
    Rozumiem, co Cię skłoniło do utrwalenia 326. Nie zawsze wyjdzie to, co się widzi.
    A patrzeć tak jak Vivian Maier, to trzeba się urodzić geniuszem, albo długo ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć... Ja też miętolę jej stronę (wcześniej nie znałam) i nie mogę się nasycić...
    http://www.vivianmaier.com/

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    (...) albo długo ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć...
    I wybierać, wybierać, wybierać... A nie wrzucać jak leci
    Te publikowane zdjęcia to kropla w morzu pozostawionych negatywów (czasem stykówki można znaleźć na jej fejskubowym fanklubie
    https://www.facebook.com/photographervivianmaier)

No i to, co się często pomija zachwycając kadrami - JAKOŚĆ zdjęcia, ostrość ,kontrasty. To nie jest jakieś łapu capu.

barmichal76
    Gość

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    No i to, co się często pomija zachwycając kadrami - JAKOŚĆ zdjęcia, ostrość ,kontrasty. To nie jest jakieś łapu capu.
    Na to zwróciłem uwagę. Jeśli wziąć pod uwagę środki techniczne jakimi dysponowała, większość z nas powinna się wstydzić...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Wrzucanie nie jest takie głupie, pozwala poznać inne punkty widzenia. Długotrwałe kiszenie wszystkiego w szufladzie frustruje
    Z drugiej strony - co nas skłania do publikowania zdjęć? Publikować tylko te najlepsze? A te średnie ale mające to coś - no szkoda je skazywać na zapomnienie. I tu zaczyna się problem - cienkie granice między średnimi a słabymi, między dobrymi a średnimi...
    Kluczowe jest jednak pytanie - "dlaczego publikuję?". Albo i "dlaczego robię zdjęcia"? Zresztą... całe wątki mieliśmy już na ten temat i nie pamiętam, czy jakieś sensowne wnioski żeśmy wysnuli
    Może po prostu łatwiej pokazać coś słabszego w takim zamkniętym gronie? Albo na kameralnym blogasku? Jest to jakiś rodzaj selekcji, konfrontacji. Im wyżej, im głębsze wody, tym trudniej i tym mniej do pokazania.
    Przynajmniej ja tak mam...

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Długotrwałe kiszenie wszystkiego w szufladzie frustruje
    Pomiędzy "wszystko" a "nic" jest jeszcze sporo przestrzeni na znalezienie złotego środka

---------- Post dodany o 09:16 ---------- Poprzedni post był o 09:14 ----------

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Na to zwróciłem uwagę. Jeśli wziąć pod uwagę środki techniczne jakimi dysponowała, większość z nas powinna się wstydzić...
    Niby czemu? Materiał światłoczuły miała zdecydowanie większy od twojego
    No i wtedy nie było kultu przysłony f/2.8 więc i ostrość jest na większych płaszczyznach.