APZ'cie dodam RAW'y tylko powiedz jak bo nie wiem.
Spoko APZ umieszczaj swoje sugestie i poprawki (każdy inny też może) bo czegoś się nauczę.
Sam stwierdziłem, że z filtrem Heliosa do IR'ów używać już nie będę bo kit znacznie lepiej daje sobie radę co jest dziwne bo w zeszłym roku uważałem inaczej, tylko coś mi się wydaje, że w zeszłym roku użyłem do tego innego Heliosa i to ciemniejszego. Muszę jeszcze sprawdzić sobie OM'owe Zuiko 50 mm 1,8.
Generalnie najbardziej frapuje mnie fakt jak ustawić sobie balans bieli. Wożę ze sobą w samochodzie takie wydrukowane zielone zdjęcie, tylko nie wiem jak ustawić w słońcu czy w cieniu. W ostatnich zdjęciach balans ustawiałem na trawie tylko też nie wiem czy lepiej robić to w słońcu czy w cieniu. Głupio zrobiłem bo trzasnąłem sporo więcej zdjęć na różnych ustawieniach ale sobie tego nie zapisałem a teraz nie pamiętam co i jak. Ostanie fotki, które wstawiłem otwierałem w RAW'ach i przestawiałem temperaturę na 5600 a tintę na 9 bo wtedy coś sensownego kolorystycznie po zamianie w kolory IR wychodziło. Czyli też mnie zastanawia czy BB źle ustawiłem a suwakami to poprawiłem czy może jednak coś innego.
Co do motoryzacji to były moje próbne fotki z przyczepionym do drzwi PEN'em. Teraz do następnych muszę wynaleźć sobie odpowiednią drogę z otoczeniem i porę dnia. Powiem szczerze, że przyczepienie aparatu do samochodu to jest najmniejszy problem bo potem wynika ich znacznie więcej. Mój najbardziej upierdliwy na ten czas problem to jak wykonać zdjęcia w poziomie. Kiedy aparat umieściłem w poziomie to obiektyw jest za blisko drzwi i przez co łapie znacznie mniejszą płaszczyznę koła niż kiedy jest w pionie (wtedy jest dalej obiektyw od drzwi) a koło w ruchu to urok takich zdjęć. Kolejny głupi problem, który dał mi się we znaki to rozbijające się owady. Pierwsze prawie pół godziny jazdy zmarnowałem przez robala bo prawie na samym początku jazdy bezczelnie równo po środku filtra taki mi się roztrzaskał. Więc zawsze dobrze co 5 do 10 minut zatrzymać się i sprawdzić obiektyw i jak wyszły foty![]()

Odpowiedz z cytatem