|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
CzaRny moje gratulacje, świetny pokaz![]()
Mocne dwie ostatnie serie plus Radogoszcz w galerii. Dobrą robotę robisz, Panie CRX.
Tak. Pochwalić należy. Z rozmysłem, tematem i bez banału.
Przede wszystkim Radogoszcz.
Ostatnio edytowane przez wojtek1234 ; 17.05.13 o 23:23
Dzięki za odwiedziny. Bez pamięci nie ma się doświadczenia, więc trzeba pamiętać aby mieć to doświadczenie a tym bardziej, że tym ludziom należy się to jak przysłowiowa miska psu a po drugie ostatnio jakoś strasznie chce się nas pozbawić tej pamięci oraz różnych ideałów i tradycji na rożne sposoby.
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Łódź na przestrzał - czyli teraz będzie z trochę innej beczki.
Z racji tego, że intensywny rozwój Łodzi przypadł na XIX wiek, postanowiono wtedy, że urbanistycznie miasto będzie wzorowane na miastach amerykańskie czyli ulice będą szyły prosto i krzyżowały się pod kątem prostym, dzięki czemu ulice ciągną się jak pod linijkę kilometrami. Łódź jest jedynym miastem w Polsce o takim zaplanowaniu urbanistycznym. Dodatkowo Łódź leży na wzniesieniach łódzkich dzięki czemu ulice biegnąc tak sobie kilometrami potrafią się wznosić i opadać co daje fajną perspektywę
. Z czasem postaram Wam się to trochę przybliżyć na przykładzie rożnych ulic.
No to na pierwszy ogień idzie ulica Gdańska
Za Wiki
Ulica Gdańska w Łodzi - ma prawie 3 kilometry długości. Swój bieg rozpoczyna skrzyżowaniem z ul. Ogrodową, tuż obok Centrum Manufaktury, a kończy na skrzyżowaniu z ul. kpt. F. Żwirkiprzechodząc w ul. prof. B. Stefanowskiego. Do roku 1983 ulica Gdańska kończyła się skrzyżowaniem z ówczesną ul. St. Worcella przy Parku im. St. Worcella (obecna ul. ks. I. Skorupki przy Parku im. ks. bp. Michała Klepacza), kiedy to ten końcowy odcinek ulicy przemianowano na ulicę prof. Bohdana Stefanowskiego
365.
366.
367.
368.
369.
![]()
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Te zdjęcia ulic z tramwajami wyglądają " prawie " jak w San Francisco.
W filmie " Bullitt " jest pościg za autem takimi ulicami. Jedna z najlepszych scen w dziejach w kina , moim zdaniem.
369 , skopałeś obróbkę.
Cała seria "ku pamięci" - rewelacja, nawet pomijając element edukacyjny i opisy. One (zdjęcia) same się sprzedają nawet bez otoczki patriotycznej.
Z ostatniej serii najbardziej podoba mi się zdjęcie nr 365 bo faktycznie ma klimat o którym pisał koronax. Zdjęcie nr 369 chyba nie jest skopane tylko autor właśnie taką miał wizję![]()
Właśnie jak już napisałem posta, to dopiero pomyślałem że autor może tak chciał pokazać miasto na zdjęciu. Hmmm.
Koronax, Pers obydwaj macie rację. 369 było skopane od początku więc postanowiłem je odrealnić aby to zatuszować
Do fotek użyłem OM'owego Vivitara 28-210 i fota 365 była bodajże czwartą czy piątą, którą zrobiłem tym szkłem podpiętym do PEN'a a pierwszym w boju. Wiadomo, że najwięcej doświadczenia zdobywa się na placu bitwy a nie przy tablicy. Generalnie strzeliłem wczoraj fotki czterem ulicą z czego najmniej jestem zadowolony z Gdańskiej gdyż wyszły najbardziej rozjechane, kolejne już wychodziły lepiej. Tłumaczy się winny ale się potłumaczę. Może to moja wina ale przypuszczam, że raczej sposobu w jaki fociłem. Gdy robię foty manualem to ustawiam powiększenie i wtedy ostrzę gdyż w taki sposób foty zawsze wychodzą ostre, gdyż jedynie z ekranika z normalnym widokiem przekonałem się kilka razy, że to co było widać na nim jako ostre to na kompie wychodziło mniej ostre. W sobotę był mały ruch ale i tak co chwila coś przejeżdżało więc przyjąłem sposób na partyzanta, że ostrość ustawiałem stojąc na chodniku a potem szedłem na ulice i cyk. Na jezdni byłoby to trochę trudne bo przy powiększeniu mały tramwaj nagle stawał się olbrzymi i nie mieścił się w kadrze i ostrzenie trochę przypominało robotę snajpera czyli spokojnie i na wydechu a czasu na to nie było, kiedy co chwila przejeżdżał jakiś pojazd. Muszę Wam powiedzieć, że miałem z tym jedną przygodę ale opiszą ją przy okazji ulicy Nowomiejskiej. Przypuszczam, że w ciągu tych kilku przebytych metrów z chodnika na jezdnię trochę przestawiała się ogniskowa i ostrość bo ten obiektyw to pompeczka i pomimo, że chodzi z należytym oporem to przestawienie nie jest trudne i zdjęcia się lekko rozjeżdżały. Dobrze wyszło 368 ale ono było robione z samochodu z podpórką na podszybiu i na spokojnie. Pocieszam się, że kolejne ulice wychodziły już lepiej.
Macie rację, że foty takie najlepiej wychodzą z tramwajami i kolejnym razem kiedy będzie ulica z torami to na nich jakoś skupię kadr
Jako zbiorówkę dorzucę pozostałe foty z Gdańskiej z tramwajami
370.
![]()
Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 19.05.13 o 02:17