E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Są tacy co piękne zdjęcia komórką robią.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Moja droga do i z pracy to ciągły wyścig z korkami, czasem i godzinami otwarcia przedszkola. Dlatego chyba nie mam ani jednego zdjęcia, które bym zrobił właśnie wtedy... ale część zdjęć, nawet z tych, które są na forum powstały w czasie pracy![]()
Mam nadzieję, że mój szef tego nie przeczyta (ponieważ jest z Czech, to wielkich obaw nie mam)...
Ale chyba pokierowałem dyskusję trochę na boczny tor w stosunku do tematu wątku - sorry
Pozdr
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Bo w pejzażu jest inaczej. W realiach miasta - to olbrzymia część jego obszaru jest w tej złotej godzinie w cieniu. Są takie miejsca, których prawdopodobnie nigdy nie dostaniesz w złotej godzinie - zawsze będą w cieniu. W dodatku, nawet w przypadku statycznych kompozycji, często nie ma sensu czekać na optymalne światło - bo jak już się pojawi to nie ma już bardzo czego fotografować. Ktoś zabierze samochód/rower, ktoś odsłoni żaluzje, które były w fajnym kolorze i tak dalej...
W mieście tez Ci się zdarza złota godzina - jak budynek ma front od północy/północnego zachodu to jedynie w złotej godzinie złapiesz go ze słońcem...
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Jasne - ale położyłbym nacisk na "się zdarza".Poza tym rano "barwa" światła jest OK, ale przed zachodem - to już zależy od kontekstu, gustu i zapotrzebowania. To cudowne złoto czasem bardziej przeszkadza niż pomaga. Innymi słowy - nie ma reguł. Ja tam uwielbiam jak niebo jest zachmurzone - po deszczu zwłaszcza warunki robią się super.