C+ Ty powinieneś Nobla dostać albo w CIA się zatrudnić. Siatkę Al-Kaidy rozpracowałbyś w dwie doby przy dobrym łączu i mocnej kawie.![]()
![]()
![]()
Założe się że wiesz nawet czyje są te szkła ze schematów...![]()
Dla mnie znajdź coś takiego: czy przy chwyceniu ostrości i zmianie ogniskowej, duet body plus szkło, nadal tą ostrość trzyma w tym samym miejscu?
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
heheheZamieszczone przez lessie
i ja się pod tym podpisuję..Zamieszczone przez lessie
Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl
pozdrawiam Wojtek
To się nazywa parfokalność i możesz pogooglać na połączenie słów par focal i zuiko.Zamieszczone przez lessie
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Oj wydaje mi sie ze nie, zoom ktory przy zmianie ogniskowej zachowuje "odleglosc" inaczej sie chyba nazywa, kiedys bylo na canon board o tym ale nazwy takiego zooma nie pameitam, wiem ze byla dosyc dziwacznaZamieszczone przez RadioErewan
http://www.skyscope.pl/celestia/inde...no%C5%9B%C4%87
Parafokalność jest to zdolność utrzymywania stałej odległości płaszczyzny ostrości przy zmianie ogniskowej okularów, lub okulara; w przypadku zooma (okulara o zmiennej ogniskowej); okulary parafokalne, są to takie okulary, w których nie trzeba ponownie ustawiać ostrości, po zamianie w wyciągu teleskopu.
Taki obiektyw zwany jest transfokatorem i chyba żaden Zuiko nim nie jest, podobnie zresztą jak prawie wszystkie nowe obiektywy innych firm. Jest to efekt uboczny "nowoczesności" - zastosowania systemu wewnętrznego ogniskowania (IF).Zamieszczone przez tymin3
Ostatnie prawdziwe transfokatory to były Tokiny ATX 28-70/2,8 i ATX 28-80/2,8.
ekhm, alez gdybacie... nie mozecie zrobić kilku zdjeć i się przekonać?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
11-22 jest![]()
Zamieszczone przez Fachowiec25
Transfokator, obiektyw zmiennoogniskowy, to rodzaj obiektywu fotograficznego, w którym możliwa jest płynna regulacja długości ogniskowej, najczęściej bez zmiany perspektywy i płaszczyzny ogniskowania. Zmiana ogniskowej realizowana jest przy pomocy grupy soczewek, które przesuwają się wzdłuż osi optycznej obiektywu. Zastosowanie, to wymaga większej niż w normalnym obiektywie ilości soczewek, co pociąga za sobą obniżenie zdolności rozdzielczej obiektywu. Z tego też względu obiektywy zmiennoogniskowe o stosunku maksymalnej ogniskowej do minimalnej ogniskowej wyrażonym liczbą większą niż 3 są używane prawie wyłącznie w kamerach telewizyjnych i filmowych oraz amatorskich aparatach cyfrowych.Transfokator potocznie jest nazywany zoom'em (dokładnie zoom optyczny).