Po cytacie wpisz taką małą literkę "R" w kółeczku.
Oznacza to cytat prawnie chroniony.![]()
Po cytacie wpisz taką małą literkę "R" w kółeczku.
Oznacza to cytat prawnie chroniony.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Obecnie głównie zaglądam w EXIF z tego powodu o którym pisał helmuth
Często bywa, jednak, ze początkujący wstawia bez EXIF i sam sobie "szkodzi" w ten sposób. Sam ostatnio usuwam exif. Pstrykając manualnym obiektywem te informacje są uszczuplone (np. brak ogniskowej) czy wręcz nieprawdziwe (przysłona podawana przez FxIF ma wartość 0.0)
Ja napiszę tak. Wymóg EXIFu tylko w konkretnych przypadkach, np. DITL (wiadomo), czy jakis konkretny konkurs, czy zabawa, która wymusza trzymanie się reguł, ot choćby wybór zdjęć do kalendarza olkowego.
W innych przypadkach, istnienie takiego (EXIF) nie powinno być wymogiem. I tyle. Zdjęcie to zdjęcie.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
W pełni podzielam powyższą opinię.
Jak ja widzę ciekawą fotkę np. orła bielika, super makro oka ważki, czy podwodne rafy koralowej, zaglądanie w exif nic mi nie da i tak nie posiadam sprzętu, obiektywów aby takie zdjęcie wykonać. Nie przeczę całkowicie. W pewnych sytuacjach informacje z exif mogą być przydatne choć pewnie bardziej dla początkujących.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Sakrazm był zbędny, nie jestem żadnym mistrzem. Pstrykam (fotografuje to za duże słowo) klilka lat. Nie musisz przepraszać, się nie gniewam. Co do przydatności exif to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam.
---------- Post dodany o 22:21 ---------- Poprzedni post był o 22:16 ----------
Raczej takie zdjęcia nie robi się obiektywem kitowym. Przecież to od razu widać (po jakości), że był użyty teleobiektyw i to raczej z tych droższych, czy obiektyw makro.