Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 95

Wątek: exif - co nam po nim

| OlyJedi Awatar tadzik1231
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria

Odp: exif - co nam po nim

Jako forumowy kot pozwolę sobie napisać parę słów od siebie. Jakiś czas temu byłem namiętnym czytaczem EXIF'ów, jednakże zaprzestałem tego procederu ponieważ po zamknięciu obrazka znikała również moja wiedza o parametrach jego wykonania i w żaden sposób nie byłem jej w stanie odtworzyć w polu (nie wiem czy tylko ja tak mam ?). Aktualnie (dla mnie) bardziej przydatne są stare zasady (np. odwrotna ogniskowa), czy też znajomość hiperfokalnej niż to co wyczytam z cudzych obrazków. Zauważyłem również że moja wiedza rośnie wprost proporcjonalna do ilości spieprzonych zdjęć, jednakże jeżeli ktoś lubi czytać te małe pliki, jego sprawa, po pewnym czasie jednakże lektura staje się niezmiernie nudna.

Pozdrowienia:
    Tadzik
    OMD E-M1 + małe co nieco czyli:
    "Ach Kubusiu żeby nam się tak chciało jak nam się nie chce"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lukasz78 Zobacz posta
    A fotografowany robal będzie lądował i startował tyle razy ile nam trzeba do metody prób i błędów. Skoczek o tyczce powtórzy n razy swój skok....

Z doświadczenia określisz czas, przysłonę, ogniskową, iso i model aparatu patrząc na fotę z netu? Zostałeś moim mistrzem Jodą.
    No ale nie powiesz mi, że idziesz fotografować skoczka o tyczce bez jakiegokolwiek przygotowania warsztatu?
    Poprzez małpowanie danych z EXIF doświadczenia nie zdobędziesz. Trzeba samemu popróbować, poczytać poradniki jak fotografować różne rzeczy, co w danym momencie jest ważne, co nie. Tego we własnym zakresie zdobytego doświadczenia żaden EXIF Ci nie da. Poza tym musiałbyś się wgryźć porządnie w EXIFa bo samo f i czas i ISO Ci nic nie dadzą. Co Ci po tym jeśli użytkownik robi foty w trybie A - aparat sam ustawia czas i ISO, a jak ktoś jeszcze dał korektę ekspozycji to już w ogóle - szkoda czasu IMHO. A przy strobbingu to już całkiem nieprzydatne, ba, mylące!
    Jakieś tam ogólne pojęcie może dać, ale to złudne. To tak jakby się chcieć nauczyć jeździc samochodem kopiując to na jakim biegu i przy jakiej prędkości jeździ sąsiad swoim Mercedesem AMG, kiedy Ty pomykasz Fordem Fiestą. A on i tak jeźdi na automacie

Thomasso
    Ostatnio edytowane przez Thomasso ; 31.10.12 o 10:59
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cieszę się, że tak się troszczycie żeby inni nie błądzili sugerując się informacjami z EXIFa ale pozwólcie im samym decydować.
    Ja w EXIFy zaglądam z ciekawości, tylko i wyłącznie.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    O boze drogi.Ja caly czas odnosze sie do bezwzglednego posiadania exifu w moich fotkach w galerii na naszym forum.Ze ten exif jest koniecznoscia,ze on mi ma w czyms byc pomocny.
    Nie nie jest on mi do niczego potrzebny w moich fotkach.Jesli jest przydatny innej osobie to jedno PW wystarczy i bedzie je miec.
    Caly czas mi o to chodzi.Exif mi nic nie zrobil.Potepiam tylko koniecznosc jego tu u nas na fotkach.Od tego ten temat sie zaczal.
    Że się wtrancam: to już dyskusja "ilu forumowiczów potrzeba do zmiany żarówki?"
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Że się wtrancam: to już dyskusja "ilu forumowiczów potrzeba do zmiany żarówki?"
    Odp: Zawsze za mało

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    ...już przy f=
    I oto doczekaliśmy się czasów, kiedy napisanie ''f równe osiem'' automat zamienia na miniaturę uśmiechniętego Jaruzelskiego. No cóż, trzeba będzie uważać (tym razem ma być buźka, a nie dwukropek)

| OlyJedi Awatar markus74
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Chyba za bardzo demonizujecie te Exify ? Bo jak czyta to jakiś początkujący to lada moment odniesie wrażenie, że jak niechcący podejrzy kilka exifów to już nigdy dobrego zdjęcia nie popełni

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    I oto doczekaliśmy się czasów, kiedy napisanie ''f równe osiem'' automat zamienia na miniaturę uśmiechniętego Jaruzelskiego. No cóż, trzeba będzie uważać (tym razem ma być buźka, a nie dwukropek)
    f=8

Nie mzna tylko w nawiasie tego pisać. No ale nic dziwnego skoro to ważna informacja, to jakże mozna by ją w nawias wkładać

| OlyJedi Awatar Gryphoon
    Mieszka w
    Aleksandrów Łódzki
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    O boze drogi.Ja caly czas odnosze sie do bezwzglednego posiadania exifu w moich fotkach w galerii na naszym forum.Ze ten exif jest koniecznoscia,ze on mi ma w czyms byc pomocny.
    Nie nie jest on mi do niczego potrzebny w moich fotkach.Jesli jest przydatny innej osobie to jedno PW wystarczy i bedzie je miec.
    Caly czas mi o to chodzi.Exif mi nic nie zrobil.Potepiam tylko koniecznosc jego tu u nas na fotkach.Od tego ten temat sie zaczal.
    Spokojnie, jesli dobrze rozumiem to:
    - w galerii obowiązku nie ma
    - jest obowiązek w DITLu (święte prawo organizatora)

Więc nie czuję problemu.
    C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
    Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
    Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014

| OlyJedi Awatar tomasziolkowski
    Mieszka w
    między Pyrlandią a Cebulandią czyli płd.wielkopolska
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

A ja szczerze mówiąc zaglądam namiętnie do EXIFów, lubię podejrzeć wartość przysłony i ogniskową.