|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014
Helmut.Pamietaj,ze caly czas sie odnosze do problemu koniecznosci posiadania exifu wstawianego zdjecia do mojej galerii na naszym forum.
A teraz do wypunktowanych zdan.O glebi ostrosci i czasach ekspozycji uczymy sie z ksiazek.Jesli ktos nie umie zrobic ostrego zdjecia,nie ma pojecia o ekspozycji to napewno rowniez nie wie co to jest exif.
A jesli ktos chce zrobic kolejne ujecie slimaka stosujac panninng to czytanie exifu tez nic mu nie da.
I odnosze sie do exifu ,ktory ma mi pomoc w moich fotkach,a nie co ma pomoc innym.
Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 30.10.12 o 23:18
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
A widzisz!
Jeśli masz współrzędne geograficzne, godzinę i porę roku to znajdziesz gdzie było słońce
---------- Post dodany o 22:20 ---------- Poprzedni post był o 22:15 ----------
Odwróćmy sytuację (prędkość obiektu).
Jaki czas należy ustawić, robiąc panning motocyklisty na autostradzie, będąc oddalonym od niego 20m?
Podaj mi książkę w której znajdę odpowiedź.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
W exifie??znajde te slonce??
a nie prosciej popatrzec na padajacy cien??bez zagladania w exif.
---------- Post dodany o 22:24 ---------- Poprzedni post był o 22:20 ----------
W granicach okolo 1/300-500.Zakladam ze jedzie normalnie.
Wazniejsze jest prowadzenie aparatu za obiektem.(to myk na tym polega)
I tak Was lubie
Mirek54 - inny przykład (że poprę Helmutha):
Zdjęcie startującego ptaka albo owada. Bez rozmycia skrzydeł.
Skąd mam wiedzieć jaką ekspozycję ustawić (załóżmy że nie robiłem wcześniej zdjęć)?
Kurde.Jesli mam tak zalozyc,ze nie robiles to kup se ksiazke.Poczytaj.Wiecej sie dowiesz.Co z tego,ze nawet jesli ustawisz te same parametry to wyjdzie Ci kupa.
Kurde,juz pisalem,fotografia to nie arytmetyka.To sztuka.Co da ci czytanie exifu jak nie robiles zdjec to i nie rozumiesz tego co w nim zawarte co w nim jest napisane.
Nawet jak wezmiesz i ustawisz te same parametry co w super fotce widzianej przez Ciebie jesli masz malpke do dyspozycji.Ptak odleci,samolot juz bedzie ladowac na innym lotnisku.
Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 30.10.12 o 23:40
I tak Was lubie
Jak wszystko - tak i fotografia składa się z teorii i praktyki.
Teoria to książki a praktyka to eksperymenty. Dokumentacja eksperymentu to EXIF.
Umiejętność robienia zdjęć ma się nijak do znajomości EXIFu. Mogę wiedzieć co tam jest a nie zrobić ani jednej fotki. Dopiero połączenie wiedzy i praktyki daje efekty.
Ergo - książki: tak. Praktyka: tak. EXIF: tak.
Nie rozumiem dlaczego tak potępiasz EXIF. Zrobił Ci coś kiedyś?![]()
A w tym pstryku jakie siedzą informacje w EXIFie?
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro