Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 95

Wątek: exif - co nam po nim

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Odp: exif - co nam po nim

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Czy ktoś tu twierdził inaczej?
    Noo, nieee, Wiesz ... po co ten wątek? Ja się zgubiłem.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hadan Zobacz posta
    Nie bardzo mogę tę dyskusję zrozumieć. Ja osobiście często wykorzystuje informację zawartą w exifie.
    Jadąc po raz drugi, i kolejny raz w to samo miejsce przeglądam zdjęcia tam zrobione poprzednio.
    Informacja o zdjęciu pomaga mi w nowym spojrzeniu na dany obiekt i umożliwia pokazanie go w innym świetle.
    Wolę mieć informacji więcej jak mniej.

Pozdrawiam
    Kurde,teraz to ja sie zgubilem.Zakladam,ze znasz parametry szkla ktorego uzyles.Znasz zasady co do stosowania dlugosci otwarcia migawki.Rozumiesz zasade zaleznosci ISO do reszty parametrow.
    W czym Ci pomoze exsif zeby zrobic danemu obiektowi zdjecie w innym swietle z innym spojrzeniem.
    1.Jesli zmienisz otwor wzgledny w stosunku do poprzedniego zdjecia to zmieni Ci sie GO.Wtedy bedzie to inne zdjecie.Zakladajac,ze obiekt mial byc caly w GO a nie byl to nie pomoze Ci czytanie exifu tylko specyfikacji szkla.
    2.Obiekt wyszedl nieostry,bo zbyt dlugi czas otwarcia migawki byl.Czytanie exifu tez nic nie da tylko ksiazki o podstawach fotografowania.
    3.Iso mniejsze zastosujesz,bo zaszumialo poprzednie.Tez exif do niczego.Czwiczenie obrobki i obycie sie z parametrami wiecej da.
    4.Jedynie exif sie przyda jak zginie lub ukradna mi sprzet to drukne sobie zeby miec pelne dane do wniosku,i podepre numerami szkla i obiektywu,iloscia zrobionych zdjec,

| OlyJedi Awatar Gryphoon
    Mieszka w
    Aleksandrów Łódzki
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Noo, nieee, Wiesz ... po co ten wątek? Ja się zgubiłem.
    Zdaje się, że to przeze mnie. Poprosiłem o coś podobnego przy wstawianiu fotek do galerii.
    Nie sądziłem, że wywołam przy okazji nie lada dyskusję na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy. Niemniej jednak milo czyta się te dywagacje - dawajcie dalej.
    Zastanawiam się nawet jak dojdziecie do wojenki systemowej

A tak już na poważnie - EXIF dobra rzecz i powinna być używana na forum, bądź co bądź, fotograficznym.
    Rozwiązanie w galerii uważam za dobre, ponieważ widzę przy jakich parametrach zrobiono zdjęcie, które mi się podoba. Dzięki temu mogę się czegoś nauczyć i w jakiś sposób podpatrzeć warsztat innych forumowiczów.

Pozdrawiam serdecznie.
    C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
    Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
    Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Gryphoon Zobacz posta
    Zdaje się, że to przeze mnie. Poprosiłem o coś podobnego przy wstawianiu fotek do galerii.
    Nie sądziłem, że wywołam przy okazji nie lada dyskusję na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy. Niemniej jednak milo czyta się te dywagacje - dawajcie dalej.
    Zastanawiam się nawet jak dojdziecie do wojenki systemowej

A tak już na poważnie - EXIF dobra rzecz i powinna być używana na forum, bądź co bądź, fotograficznym.
    Rozwiązanie w galerii uważam za dobre, ponieważ widzę przy jakich parametrach zrobiono zdjęcie, które mi się podoba. Dzięki temu mogę się czegoś nauczyć i w jakiś sposób podpatrzeć warsztat innych forumowiczów.

Pozdrawiam serdecznie.
    No debeściak Jesteś!
    Masz chłopaka? To info dla RC
    +rep za zdroworozsądkowe podejście do życia!
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Mieszka w
    Aleksandrów Łódzki
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Masz chłopaka? To info dla RC
    Możesz się wytłumaczyć z tego stwierdzenia? Jak widać z moich wypowiedzi - jestem facetem. Raczej nie kocham inaczej :P

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Kurde,teraz to ja sie zgubilem.
    Ja patrzę na inne parametry niż te które Ty wymieniłeś.
    Mnie interesuje miejsce, czas,kompas, kierunek padania promieni słonecznych.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Kurde,teraz to ja sie zgubilem.Zakladam,ze znasz parametry szkla ktorego uzyles.Znasz zasady co do stosowania dlugosci otwarcia migawki.Rozumiesz zasade zaleznosci ISO do reszty parametrow.

W czym Ci pomoze exsif zeby zrobic danemu obiektowi zdjecie w innym swietle z innym spojrzeniem.
    1.Jesli zmienisz otwor wzgledny w stosunku do poprzedniego zdjecia to zmieni Ci sie GO.Wtedy bedzie to inne zdjecie.Zakladajac,ze obiekt mial byc caly w GO a nie byl to nie pomoze Ci czytanie exifu tylko specyfikacji szkla.
    2.Obiekt wyszedl nieostry,bo zbyt dlugi czas otwarcia migawki byl.Czytanie exifu tez nic nie da tylko ksiazki o podstawach fotografowania.
    3.Iso mniejsze zastosujesz,bo zaszumialo poprzednie.Tez exif do niczego.Czwiczenie obrobki i obycie sie z parametrami wiecej da.
    4.Jedynie exif sie przyda jak zginie lub ukradna mi sprzet to drukne sobie zeby miec pelne dane do wniosku,i podepre numerami szkla i obiektywu,iloscia zrobionych zdjec,
    Wystarczy pamiętać żeby przy każdym zdjęciu zanotować parametry w specjalnym notesiku, takim jakie mają policjanci w filmach z USA i żaden EXIF nie będzie nikomu potrzebny. Potem myk myk przewijamy karteczki i już wiemy jaka była przysłona, czas i iso.
    Potem w ciepłych kapciach w fotelu przy kominku można prowadzić analizy stosowanych parametrów.
    Dodatkowo, taki kajet/kapownik przechowywany w blaszanej puszce po herbacie przetrwa dłużej niż niejeden cyfrowy nośnik.
    Genialne Mirku!

Cytat Zamieszczone przez Gryphoon Zobacz posta
    ... Dzięki temu mogę się czegoś nauczyć i w jakiś sposób podpatrzeć warsztat innych forumowiczów.

Pozdrawiam serdecznie.
    Źle, źle i jeszcze raz źle. Nauczyć możesz się tylko od mistrzów i z książek. Ewentualnie metodą prób i błędów. Ilość kombinacji ustawień parametrów w aparacie nie jest wcale taka duża 5 wartości iso, kilka czasów, wartości przysłony itp itd, przemnożysz
    i masz.

EXIF to zuuuuooooo
    Ostatnio edytowane przez lukasz78 ; 30.10.12 o 23:00

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hadan Zobacz posta
    Ja patrzę na inne parametry niż te które Ty wymieniłeś.
    Mnie interesuje miejsce, czas,kompas, kierunek padania promieni słonecznych.

Pozdrawiam
    O wspolrzednych to sie zgodze,jesli puszka je zapisuje.Ale kierunku padania promieni slonecznych i zapis w exifie to dla mnie nowosc.Lece goglowac

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Pomyślmy
    1.Jesli zmienisz otwor wzgledny w stosunku do poprzedniego zdjecia to zmieni Ci sie GO.
    Jaki miałem poprzednio?
    2.Obiekt wyszedl nieostry,bo zbyt dlugi czas otwarcia migawki byl.
    Ale ile to było?
    3.Iso mniejsze zastosujesz,bo zaszumialo poprzednie
    I znowu pytanie jakie było poprzednio?

Nie każdy ma pamięć absolutną i nikt nie jest nieomylny. Nigdy się nie zastanawiałeś dlaczego zdjęcie jest nieostre albo zaszumione?
    Rzut oka w Exif, pozwoli zobaczyć co było źle.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Aleksandrów Łódzki
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lukasz78 Zobacz posta
    Źle, źle i jeszcze raz źle. Nauczyć możesz się tylko od mistrzów i z książek. Ewentualnie metodą prób i błędów. Ilość kombinacji ustawień parametrów w aparacie nie jest wcale taka duża 5 wartości iso, kilka czasów, wartości przysłony itp itd, przemnożysz
    i masz.
    Jeśli nie żartujesz to się z Tobą nie zgodzę. Nauczyć można się w każdy sposób - ograniczeniem jest tylko chęć do nauki. Mnie EXIF pomaga i to mi odpowiada.