|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Kurde,teraz to ja sie zgubilem.Zakladam,ze znasz parametry szkla ktorego uzyles.Znasz zasady co do stosowania dlugosci otwarcia migawki.Rozumiesz zasade zaleznosci ISO do reszty parametrow.
W czym Ci pomoze exsif zeby zrobic danemu obiektowi zdjecie w innym swietle z innym spojrzeniem.
1.Jesli zmienisz otwor wzgledny w stosunku do poprzedniego zdjecia to zmieni Ci sie GO.Wtedy bedzie to inne zdjecie.Zakladajac,ze obiekt mial byc caly w GO a nie byl to nie pomoze Ci czytanie exifu tylko specyfikacji szkla.
2.Obiekt wyszedl nieostry,bo zbyt dlugi czas otwarcia migawki byl.Czytanie exifu tez nic nie da tylko ksiazki o podstawach fotografowania.
3.Iso mniejsze zastosujesz,bo zaszumialo poprzednie.Tez exif do niczego.Czwiczenie obrobki i obycie sie z parametrami wiecej da.
4.Jedynie exif sie przyda jak zginie lub ukradna mi sprzet to drukne sobie zeby miec pelne dane do wniosku,i podepre numerami szkla i obiektywu,iloscia zrobionych zdjec,
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Zdaje się, że to przeze mnie. Poprosiłem o coś podobnego przy wstawianiu fotek do galerii.
Nie sądziłem, że wywołam przy okazji nie lada dyskusję na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy. Niemniej jednak milo czyta się te dywagacje - dawajcie dalej.
Zastanawiam się nawet jak dojdziecie do wojenki systemowej![]()
![]()
A tak już na poważnie - EXIF dobra rzecz i powinna być używana na forum, bądź co bądź, fotograficznym.
Rozwiązanie w galerii uważam za dobre, ponieważ widzę przy jakich parametrach zrobiono zdjęcie, które mi się podoba. Dzięki temu mogę się czegoś nauczyć i w jakiś sposób podpatrzeć warsztat innych forumowiczów.
Pozdrawiam serdecznie.
C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Wystarczy pamiętać żeby przy każdym zdjęciu zanotować parametry w specjalnym notesiku, takim jakie mają policjanci w filmach z USA i żaden EXIF nie będzie nikomu potrzebny. Potem myk myk przewijamy karteczki i już wiemy jaka była przysłona, czas i iso.
Potem w ciepłych kapciach w fotelu przy kominku można prowadzić analizy stosowanych parametrów.
Dodatkowo, taki kajet/kapownik przechowywany w blaszanej puszce po herbacie przetrwa dłużej niż niejeden cyfrowy nośnik.
Genialne Mirku!![]()
Źle, źle i jeszcze raz źle. Nauczyć możesz się tylko od mistrzów i z książek. Ewentualnie metodą prób i błędów. Ilość kombinacji ustawień parametrów w aparacie nie jest wcale taka duża5 wartości iso, kilka czasów, wartości przysłony itp itd, przemnożysz
i masz.
EXIF to zuuuuooooo![]()
Ostatnio edytowane przez lukasz78 ; 30.10.12 o 23:00
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Pomyślmy
Jaki miałem poprzednio?
Ale ile to było?
I znowu pytanie jakie było poprzednio?
Nie każdy ma pamięć absolutną i nikt nie jest nieomylny. Nigdy się nie zastanawiałeś dlaczego zdjęcie jest nieostre albo zaszumione?
Rzut oka w Exif, pozwoli zobaczyć co było źle.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA