Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 95

Wątek: exif - co nam po nim

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Odp: exif - co nam po nim

Cytat Zamieszczone przez lukasz78 Zobacz posta

Jak mam z pierdyliarda fotek w sieci znaleźć wykonaną konkretnym sprzętem, którego np. akurat nie chcę kupić?
    Chyba Cie nie zrozumialem.A moze.
    Widzisz.Ja nie neguje tego,ze ktos sobie wstawi z exifem.Jednak niech to nie bedzie warunkiem bezwzglednym.
    A odnoszac sie do cytatu.Popatrz na forach na fotki danego sprzetu.Z jednej strony patrzac nie kupilbym zadnego aparatu,z drugiej,chcialbym miec kazdy.
    Spitolic fotke mozna kazdym aparatem,bo to uzytkownik pitoli a nie aparat.Aparat nawet nie wie,ze umie fotki zrobic.Uczac sie podstaw z ksiazki,lub od kogos po czasie exif Ci nie bedzie do niczego potrzebny.Moze jedynie do tego,zeby potrwierdzic Swoje gdybania czy juz w nawyk Ci weszly parametry czy jeszcze nie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Janko, po co to pisanie o "kretyństwach"? Więcej życzliwości i mniej "napinki" życzę.
    Ponieważ eliminuje to część autorów dobrych zdjęć, którzy nie radzą sobie bądź nie mają ochoty radzić sobie z zawiłościami tego systemu (część programów pomija exifa - np. mój wciąż ulubiony do resajzów, a także jako sprawny generator materiałów na www - wciąż sprawniejszy od ps). Bywa - o zgrozo - że konkurs odrzuca materiały o zbyt niskiej rozdzielczości natywnej lub wręcz niezgodnym z oczekiwaniami dpi (co już jest megabzdurą, bo dpi istnieje dopiero po wydruku).
    Stawianie warunków posiadania exifa w konkursach artystycznych jest po prostu głupie. Chyba, że jest to konkurs w stylu ''zrób piękne zdjęcie, ale tylko canonem''
    Zresztą od lat nic nigdzie nie wysłałem więc właściwie nie powinienem w tym temacie zabierać głosu.
    Jak mam z pierdyliarda fotek w sieci znaleźć wykonaną konkretnym sprzętem, którego np. akurat nie chcę kupić?
    Ale to metoda na samooszukanie. Obecnie właściwie każdym sprzętem z sensownym wymiarem matrycy zrobisz to samo jeśli tylko użyjesz w miarę sprawnego obiektywu i szopa. Nie poznasz, czy pochodzi z którejś z jedynki i jakimś super 70-200/2,8 czy z 600D z jupiterem - oczywiście w pewnych warunkach: jeśli ktoś dobrze ustawił ostrość, a słońce nie wpadło w kadr zdradzając rodzaj szkła na blikach. Wiele wad można skorygować z powodzeniem: od ac, winietę przez nawet transmisję (odkąd mamy suwak ''przejrzystość'', bardzo wzrosły notowania mało kontrastowych szkieł).
    Jeśli już szukać sprzętu dla siebie, to raczej wśród testów, gdzie można zwrócić uwagę na konkrety istotne dla swojego typu fotografii (szybkość dla kotletów, dynamika dla widoczków itd).
    Kupowanie książki uczącej fotografii czy kursy u mistrzów to też droga do naśladownictwa. Na tym polega nauka, już od nauki mówienia.
    Ale na czytaniu exifów łatwiej wpaść w maliny. Zwłaszcza, że sporo zdjęć mogłaby wyglądać lepiej, gdyby te dane z exifa przeczyły temu, co mówią reguły. Biorąc pod uwagę choćby problem nieliniowości dynamicznej, właściwie każde zdjęcie naświetlane z niezgodną w fotografii zasadą dosuwania sygnału 0dB będzie wyglądało lepiej od naświetlanego zgodnie z analogową zasadą symetrii
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 30.10.12 o 21:06

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Chyba Cie nie zrozumialem.A moze.
    Widzisz.Ja nie neguje tego,ze ktos sobie wstawi z exifem.Jednak niech to nie bedzie warunkiem bezwzglednym.
    A odnoszac sie do cytatu.Popatrz na forach na fotki danego sprzetu.Z jednej strony patrzac nie kupilbym zadnego aparatu,z drugiej,chcialbym miec kazdy.
    Spitolic fotke mozna kazdym aparatem,bo to uzytkownik pitoli a nie aparat.Aparat nawet nie wie,ze umie fotki zrobic.Uczac sie podstaw z ksiazki,lub od kogos po czasie exif Ci nie bedzie do niczego potrzebny.Moze jedynie do tego,zeby potrwierdzic Swoje gdybania czy juz w nawyk Ci weszly parametry czy jeszcze nie.
    Zasada prosta: kościół nie biznes - exif nie wyrocznia.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    To juz nie trza co laska(ale nie mniej niz) za chrzest ślub i pogrzeb???

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    To juz nie trza co laska(ale nie mniej niz) za chrzest ślub i pogrzeb???
    Nie wiem, ja nie mam, co łaska a tym bardziej, nie mniej niż ... .
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Niestety nie dość,że świetny biznes to jeszcze wyrocznia w każdej dziedzinie życia.

A wracając do tematu:

Od niepamiętnych czasów to organizator konkursu ustala jego zasady a nie uczestnik.
    Dzięki temu na konkursach foto nie ma rysunków wykonywanych ręką mistrza kredek świecowych a w wyborach miss nie startują panowie.
    Nie pasują zasady, bądź nie spełniam ich, nie startuję...i nie narzekam potem na zasady. Znajdź konkurs bez zasad i tam startuj a potem chwal się nagrodą.

Nie biegasz 100m w czasie poniżej 10s a Usain biega i zasady mu odpowiadają, więc to On wystartuje.

Oczywiście wszystkiego z EXIFa się nie dowiem ale bez niego pozostaje pytać autora. Potem poczekać (często długo a czasami bez skutku) czy raczy łaskawie odpisać, zakładając(naiwnie), że pamięta parametry. Sprawdzałem tą metodę, nie polecam.

EXIF pozwala na zawężenie poszukiwań, znalezienie cechy wspólnej albo pominięcie zdjęć z cechą wybraną, daje punkt zaczepienia.
    Łatwiej skatalogować i posegregować zdjęcia na dysku.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Biorąc pod uwagę choćby problem nieliniowości dynamicznej, właściwie każde zdjęcie naświetlane z niezgodną w fotografii zasadą dosuwania sygnału 0dB będzie wyglądało lepiej od naświetlanego zgodnie z analogową zasadą symetrii
    No, to jest argument!
    To jedno zdanie powinno zakończyć dyskusję o EXIF-ie.
    A ja w swej naiwności, myślałem, że robienie zdjęć jest proste
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Nie bardzo mogę tę dyskusję zrozumieć. Ja osobiście często wykorzystuje informację zawartą w exifie.
    Jadąc po raz drugi, i kolejny raz w to samo miejsce przeglądam zdjęcia tam zrobione poprzednio.
    Informacja o zdjęciu pomaga mi w nowym spojrzeniu na dany obiekt i umożliwia pokazanie go w innym świetle.
    Wolę mieć informacji więcej jak mniej.

Pozdrawiam

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

/../
    Od niepamiętnych czasów to organizator konkursu ustala jego zasady a nie uczestnik.
    Dzięki temu na konkursach foto nie ma rysunków wykonywanych ręką mistrza kredek świecowych a w wyborach miss nie startują panowie.
    Nie pasują zasady, bądź nie spełniam ich, nie startuję...i nie narzekam potem na zasady. Znajdź konkurs bez zasad i tam startuj a potem chwal się nagrodą.
    EXIF pozwala na zawężenie poszukiwań, znalezienie cechy wspólnej albo pominięcie zdjęć z cechą wybraną, daje punkt zaczepienia.
    Łatwiej skatalogować i posegregować zdjęcia na dysku.
    Grunt to umiarkowanie, a zauważyłem że gloryfikuje się coś co jest,
    zykłym spisem informacji,
    a nie jedyną słuszną wykładnią: co, jak i kiedy focić.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

... jest, zykłym spisem informacji, a nie jedyną słuszną wykładnią: co, jak i kiedy focić.
    Czy ktoś tu twierdził inaczej?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA