Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8910
Pokaż wyniki od 91 do 95 z 95

Wątek: exif - co nam po nim

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Odp: exif - co nam po nim

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    No ale nie powiesz mi, że idziesz fotografować skoczka o tyczce bez jakiegokolwiek przygotowania warsztatu?
    Uważasz, że wystarczy czytaćmądre książki i zdobędziesz odpowiednie przygotowanie a idąc fotografować skoczka, będziesz już wiedział jak to zrobić?
    Poza tym musiałbyś się wgryźć porządnie w EXIFa bo samo f i czas i ISO Ci nic nie dadzą. Co Ci po tym jeśli użytkownik robi foty w trybie A - aparat sam ustawia czas i ISO, a jak ktoś jeszcze dał korektę ekspozycji to już w ogóle - szkoda czasu IMHO.
    Czyli uważasz, że ci co zaglądają w EXIF to kretyni, którzy nie wiedzą co tam jest? Nie trzeba się wcale wgryzać. Wystarczy uważnie przeczytać.
    To EXIF Twojego zdjęcia (popRAWki), czerwonymi strzałkami zaznaczyłem to, w co w/g Ciebie należy się wgryzać.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	exif.jpg
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	60,9 KB
ID:	72705
    No i na koniec:
    Poprzez małpowanie danych z EXIF doświadczenia nie zdobędziesz.
    To jest argument na to, żebym się wymiksował z tej coraz głupszej dyskusji. Czy każdy, kto zagląda w EXIF robi to po to żeby małpować?
    Popieram w zupełności markusa:
    Cytat Zamieszczone przez markus74 Zobacz posta
    ... jak czyta to jakiś początkujący to lada moment odniesie wrażenie, że jak niechcący podejrzy kilka exifów to już nigdy dobrego zdjęcia nie popełni
    PS
    Może zakazać umieszczania EXIF-a w zdjęciach na forum bo:
    Może wprowadzić w błąd
    Niczego się z niego i tak nie można nauczyć
    Po co ludzie mają małpować
    i jeszcze sto innych powodów
    Do niezobaczenia się w tym wątku.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Jeżeli exif to takie zło, to dlaczego początkującym proszącym o wskazówkę, co nie tak przy jakimś problematycznym ujęciu, forumowi eksperci zaraz chcą zobaczyć fotkę. Koniecznie z exifem?
    Przykład pierwszy z brzegu:
    https://forum.olympusclub.pl/threads...lem-z-ZD-14-42
    Pozdrawiam, Andrzej.
    E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Amigo! Zobacz posta
    Jeżeli exif to takie zło, to dlaczego początkującym proszącym o wskazówkę, co nie tak przy jakimś problematycznym ujęciu, forumowi eksperci zaraz chcą zobaczyć fotkę. Koniecznie z exifem?
    Przykład pierwszy z brzegu:
    https://forum.olympusclub.pl/threads...lem-z-ZD-14-42
    Cieszę się że zostałem forumowym specjalistą i cieszę się że akurat mój przykład przywołałeś, wszak zawsze byłem i jestem ZA EXIFami w fotkach. Ale jestem także za tym żeby była to dobra wola wstawiających fotki - z wyjątkiem wyjątków wymienionych wcześniej.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Uważasz, że wystarczy czytaćmądre książki i zdobędziesz odpowiednie przygotowanie a idąc fotografować skoczka, będziesz już wiedział jak to zrobić?
    Uważam, że LEPIEJ przeczytać kilka książek i samemu popróbować. Na pewno lepsze to niż podglądanie EXIFa.

Czyli uważasz, że ci co zaglądają w EXIF to kretyni, którzy nie wiedzą co tam jest? Nie trzeba się wcale wgryzać. Wystarczy uważnie przeczytać.
    To EXIF Twojego zdjęcia (popRAWki), czerwonymi strzałkami zaznaczyłem to, w co w/g Ciebie należy się wgryzać.
    A czy ja napisałem, że to kretyni. Kretynem to się będzie jak li tylko na EXIFie się będzie opierać, myśląc, że kopiując (aka małpując) ustawienia zrobi się takie samo zdjęcie.

No i na koniec:
    To jest argument na to, żebym się wymiksował z tej coraz głupszej dyskusji. Czy każdy, kto zagląda w EXIF robi to po to żeby małpować?
    Małpowanie = kopiowanie. Patrz wyżej.

Może zakazać umieszczania EXIF-a w zdjęciach na forum bo:
    Może wprowadzić w błąd
    Niczego się z niego i tak nie można nauczyć
    Po co ludzie mają małpować
    i jeszcze sto innych powodów
    Do niezobaczenia się w tym wątku.
    Jakbym normalnie ze swoim ojcem gadał :P
    Jak nie ma co do powiedzenia, to zaczyna przeinaczać moje wypowiedzi, wyrywać z kontekstu, odwraca kota ogonem, a na końcu się obraża.

A ja tylko chciałem uzmysłowić, że obecność EXIFa (u?) w danym pliku nie powinno być wymogiem (poza szczególnymi przypadkami, jak np. konkurs).

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Witam.
    Czy ktoś wie czemu Exiftool od wersji 9.15 do aktualnej 9.25, nie wprowadza podanej nazwy obiektywu manualnego(bez styków np Samyang 7,5), w dalszym ciągu wprowadzając podany nr obiektywu. Do wersji 9.14 wprowadzanie nazwy i numeru seryjnego obiektywu było bezproblemowe. Błąd programu czy celowe zmiany?.