Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 66 z 66

Wątek: Nikon 1 v2

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Odp: Nikon 1 v2

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Chciałbym więc zapytać - czy jest jakiś wzór matematyczny umożliwiający obliczenie (udowodnienie) jaka wielkość matrycy jest optymalna? Pytanie jest całkiem serio. Wiadomo - mniejsza matryca zazwyczaj wiąże się z gorszymi właściwościami optoelektronicznymi. Z kolei wieksza matryca to potencjalne problemy ze zbyt małą głębią ostrości (vide portrety gdzie jedno oko jest ostre a drugie już nie) i koniecznością przymykania obiektywu a tym samym ograniczanie światła i konieczność podkręcania czułości lub czasu.
    Jako ciekawostkę napiszę, że kiedyś "za czasów" analogowej fotografii reklamowej brało się często obiektywy z sziftem. Można było ustawiać taką Mamiyę na 1,4 i mieć idealnie ostry przedmiot na całej długości z separacją tła, bez późniejszej obróbki w ciemni.
    Teraz - w innej skrajności, jak komuś się nudzi to może przymykać obiektyw i robić zdjęcia na hiperfokalnej, żeby później wszystko "tło" rozmazywać programowo. I nie ma, że się nie da. Jak ktoś nie umie to i zdjęcia nie zrobi.

@Fatman - super

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett Zobacz posta
    Jako ciekawostkę napiszę, że kiedyś "za czasów" analogowej fotografii reklamowej brało się często obiektywy z sziftem. Można było ustawiać taką Mamiyę na 1,4 i mieć idealnie ostry przedmiot na całej długości z separacją tła, bez późniejszej obróbki w ciemni.
    Teraz - w innej skrajności, jak komuś się nudzi to może przymykać obiektyw i robić zdjęcia na hiperfokalnej, żeby później wszystko "tło" rozmazywać programowo. I nie ma, że się nie da. Jak ktoś nie umie to i zdjęcia nie zrobi.
    Wciąż w fotografii reklamowej (tej prawdziwej, nie rozumianej jako zdjęcia na allegro lub zwykłe stoki) korzysta się z shiftów. Ostatnio poznałem jednego z lepszych speców od tego typu foto w Polsce - Bruno Fidrych, polecam.
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dao Zobacz posta
    Wciąż w fotografii reklamowej (tej prawdziwej, nie rozumianej jako zdjęcia na allegro lub zwykłe stoki) korzysta się z shiftów. Ostatnio poznałem jednego z lepszych speców od tego typu foto w Polsce - Bruno Fidrych, polecam.
    Jasne, ale można też robić panoramy krokodyli Olympusem (Dobas ), albo inne 200MPowe sklejanki długopisów Canonem 300 - co kto lubi. Przy tym niektórzy dalej będą robić wyłącznie stykówki z dużego formatu (Bogdan Konopka-również polecam).
    Nie chodziło mi o to, czy dalej się to stosuje czy też nie ale o samą wielkość matrycy, która nie musi być przeszkodą ostrości dwóch punktów, nawet jeśli jest
    ogromna.
    Wątek jest o Nikonie 1 - fajnie, że jest duży wybór aparatów. Myślę, że taki aparat z mniejszą matrycą od OLY może spowodować, że ludzie nie będą czuli wstrętu do Penów. Z mojej strony oczywiście bez urazy dla żadnej matrycy!

| OlyJedi Awatar anmael
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Własnie pojawiły się pierwsze wrażenia na dpreview: http://www.dpreview.com/articles/666...-with-nikon-v2
    E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    W świetle powyższych odpowiedzi to całe lamentowanie jaki to Nikon błąd zrobił projektując system z taką "małą" matrycą jest o kant d... rozbić.
    Nie wiem gdzie widziałeś to lamentowanie.
    Mi mała matryca nie przeszkadza. Ale z drugiej strony wolę mieć większą, nie dla małej GO, a dla lepszej rozpiętości tonalnej.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Niedoceniacie systemu Nikona i jego sprzedaży w Polsce. W moim mieście w co najmniej kilku jak nie kilkunastu sklepach moge kupić Nikona 1. OM-D, EP3, XPro1 jeszcze nie widziałem. Nawet w MM jedynym aparatem z systemu m4/3, który mogłem poogladać to był E-Pl3 - stał w szeregu z kompaktami. Natomiast Nikon 1 był w gablocie podobnie jak Fuji X10.

Moim zdaniem ta seria nie jest kierowana do uzytkowników dużych systemów jako uzupełnienie. Bardziej pozycjonwałbym ją jako alternatywę dla amatorów, którzy chcą się wyróżnić i którzy tak naprawdę zainteresowni są kompaktami ale zobaczyli reklamę i pomysleli dlaczego nie Nikon 1.
    Masz prawo miec swoje zdanie ale AFAIR to sam Nikon ja tak pozycjonuje. I daje mozliwosc podpiecia obiektywow z DX/FX przez co niestety ilosc natywnych szkiel byla bardzo ograniczona (teraz zaczyna to wygladac troche lepiej ale nadal nie idealnie). A co do sprzedazy - na moje pytanie w zaprzyjaznionym sklepie odpowiedzieli ze nie sprzedali ani jednej sztuki. Nawet jak ktos sie interesowal to cena go studzila. Patrzac na statystyki amazona AFAIR tylko w Niemczech miesci sie gdzies w czolowce - reszta Europy anawet USA to m43 lub NEX na zmiane