Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 66

Wątek: Nikon 1 v2

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: Nikon 1 v2

Cytat Zamieszczone przez dao Zobacz posta
    Dramatyczny wygląd.
    Oj tam, nie ma brzydkich aparatów, tylko zioła czasem brak . Może miejsce premiery jest jakimś tropem do zrozumienia koncepcji bezlusterkowców Nikona? :
    Amsterdam, Holandia, 24 października 2012 r. Firma Nikon przedstawia niezwykle szybki aparat fotograficzny Nikon 1 V2 rozwijając rodzinę aparatów Nikon 1.
    J1 i V1 też tam były przedstawiane światu.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Jeśli chodzi o szybkość AF z obiektywami z dużego Nikona, to jestem pozytywnie zaskoczony (przykład z v1)
    Powiem tak: tak powinno pracować m43 OMD pro + duże Zuika.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Niedoceniacie systemu Nikona i jego sprzedaży w Polsce. W moim mieście w co najmniej kilku jak nie kilkunastu sklepach moge kupić Nikona 1. OM-D, EP3, XPro1 jeszcze nie widziałem. Nawet w MM jedynym aparatem z systemu m4/3, który mogłem poogladać to był E-Pl3 - stał w szeregu z kompaktami. Natomiast Nikon 1 był w gablocie podobnie jak Fuji X10.

Moim zdaniem ta seria nie jest kierowana do uzytkowników dużych systemów jako uzupełnienie. Bardziej pozycjonwałbym ją jako alternatywę dla amatorów, którzy chcą się wyróżnić i którzy tak naprawdę zainteresowni są kompaktami ale zobaczyli reklamę i pomysleli dlaczego nie Nikon 1.
    Kilka razy już pisałem jak wygląda sprzedaż N1 w Polsce, a to że jest dostępny na półkach o niczym innym nie świadczy prócz tego, że Nikon miejsca te wykupił Od premiery tego systemu nie było więcej niż 5 klientów, którzy przyszliby do sklepu, z pytaniem konkretnie o ten system. Jedynie różowa wersja J1 wzbudzała zainteresowanie przechodniów, ale to raczej były ironiczne uwagi na temat wyglądu
    Na całym świecie nie jest też najlepiej - http://www.m43.eu/wydarzenia/najpopu...owce-swiata-2/
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dao Zobacz posta
    Kilka razy już pisałem jak wygląda sprzedaż N1 w Polsce, a to że jest dostępny na półkach o niczym innym nie świadczy prócz tego, że Nikon miejsca te wykupił Od premiery tego systemu nie było więcej niż 5 klientów, którzy przyszliby do sklepu, z pytaniem konkretnie o ten system. Jedynie różowa wersja J1 wzbudzała zainteresowanie przechodniów, ale to raczej były ironiczne uwagi na temat wyglądu
    Na całym świecie nie jest też najlepiej - http://www.m43.eu/wydarzenia/najpopu...owce-swiata-2/
    Tym gorzej dla faktów . Z notatki prasowej producenta można się dowiedzieć:
    Nikon 1 stał się najpopularniejszym systemem kompaktowych aparatów fotograficznych w Europie1.

1Badanie rynkowe przeprowadzone przez GfK wykazało, że system Nikon 1 jest najpopularniejszym w Europie systemem kompaktowych aparatów fotograficznych w 2012 r. (do chwili publikacji).
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Przebrnąłem przez 6 stron postów o nowym nikonie. W pewnej postów części przewija się ton szyderstwa z wielkości matrycy. Z kolei w wątkąch dotyczących tzw. korpusów FF zdarzają się ironicznie komentarze że tzw pełna klatka to dobra jest ale dla onanistów sprzętowych podjaranych papierkową GO...

Chciałbym więc zapytać - czy jest jakiś wzór matematyczny umożliwiający obliczenie (udowodnienie) jaka wielkość matrycy jest optymalna? Pytanie jest całkiem serio. Wiadomo - mniejsza matryca zazwyczaj wiąże się z gorszymi właściwościami optoelektronicznymi. Z kolei wieksza matryca to potencjalne problemy ze zbyt małą głębią ostrości (vide portrety gdzie jedno oko jest ostre a drugie już nie) i koniecznością przymykania obiektywu a tym samym ograniczanie światła i konieczność podkręcania czułości lub czasu.

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta

Chciałbym więc zapytać - czy jest jakiś wzór matematyczny umożliwiający obliczenie (udowodnienie) jaka wielkość matrycy jest optymalna?
    Moim zdaniem nie. Wszystko zależy od potrzeb i zastosowania. Dlatego ględzenie o tym, że FF to jedyny słuszny format jest takie głupie. Ktoś inny może powiedzieć, że tylko wielki format się liczy i w ogóle cyfra jest dla frajerów, którzy nie umiej robić zdjęć. I tak dalej i tak dalej. W Polsce i na świecie jest przecież liczna grupa artystów-fotografików, którzy w ogóle nie używają ani cyfry ani małego obrazka - w każdym razie nie w autorskich projektach. Co nie oznacza, że analogowy średni albo wielki format jest jedynym "prawdziwym" standardem.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Chciałbym więc zapytać - czy jest jakiś wzór matematyczny umożliwiający obliczenie (udowodnienie) jaka wielkość matrycy jest optymalna? Pytanie jest całkiem serio.
    Odpowiedź całkiem serio: najbardziej optymalna wielkość matrycy jest taka jaka jest aktualnie w naszym aparacie

-i tu mamy dwa wyjaśnienia:

1. tak jest bo jest, mój jest naj naj naj
    2. taką wybrałem, bo mi najbardziej odpowiada ze względu na jakość/koszt itd.

I w sumie nie ma się nad czym zastanawiać.

Seria 1 Nikona ogólnie podoba mi się, niestety jak to u Nikona bywa (praktycznie zero innowacyjności) ma istotne dla mnie wady: brak gibanego ekranika (skandal) i brak trybu 50/25p podczas filmowania.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Przebrnąłem przez 6 stron postów o nowym nikonie. W pewnej postów części przewija się ton szyderstwa z wielkości matrycy. Z kolei w wątkąch dotyczących tzw. korpusów FF zdarzają się ironicznie komentarze że tzw pełna klatka to dobra jest ale dla onanistów sprzętowych podjaranych papierkową GO...

Chciałbym więc zapytać - czy jest jakiś wzór matematyczny umożliwiający obliczenie (udowodnienie) jaka wielkość matrycy jest optymalna?
    Optymalna do czego albo dla kogo? Kazdy ma nieco inne wymagania wiec nie znajdziesz rozwiazania ktore zadowoli wszystkich - chyba ze znajdziesz sposob na ominiecie praw fizyki

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Sorki za OT.
    @Fatman: dawaj na PW pytanie mam.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Chciałbym więc zapytać - czy jest jakiś wzór matematyczny umożliwiający obliczenie (udowodnienie) jaka wielkość matrycy jest optymalna? Pytanie jest całkiem serio.

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Moim zdaniem nie. Wszystko zależy od potrzeb i zastosowania. Dlatego ględzenie o tym, że FF to jedyny słuszny format jest takie głupie. (...)
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Odpowiedź całkiem serio: najbardziej optymalna wielkość matrycy jest taka jaka jest aktualnie w naszym aparacie

(...)
    W świetle powyższych odpowiedzi to całe lamentowanie jaki to Nikon błąd zrobił projektując system z taką "małą" matrycą jest o kant d... rozbić. Ważne żeby system był spójny a ten warunek system Nikon 1 spełnia. Chwyty marketingowe? jasne - doświadczonych fotografów mogą śmieszyć ale dla amatora który w 90% spóźnia naciśnięcie migawki aparat który działa "wyprzedzająco" będzie jak zbawienie. Do tego duża GO dająca wrażenie większej ostrości...

Nie martwiłbym się o sprzedaż systemu - swoich klientów znajdzie, tak jak znajdują swoich klientów kompakty za 150 zł. Widać go po sklepach, jest na swój sposób ładny (tak, wiem - sprawa gustu), daje jakość zdjęć lepszą niż nawet dobre kompakty, jest niewielki i zmieści się w kieszeni czy torebce...

Zresztą, pisałem już w wątku "quo vadis m4/3" o sytuacji ode mnie ze wsi gdzie wśród bodaj 19 zdjęć zgłoszonych do konkursu jedno było z bezlusterkowca - właśnie z Nikona 1.