Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: x-sync w E500

Awatar yoss83
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

x-sync w E500

Mam problem z synchronizacją czasu migawki w nowym Olympusie. Bez względu na to jaką synchronizację ustawię, aparat dobiera prędkość migawki tylko do ogniskowej. W priorytecie przesłony nie ma więc mowy o czasie naświetlania np. 1/125s. Przy priorytecie migawki mogę ustawić samodzielnie czas max na 1/160 (kiedy teoretycznie powinienem móc do 1/180). Przy trybie AUTO czas migawki też nie jest taki, jak ustawiony w x-sync . Czy wie ktoś może w jaki sposób ustawić więc np. czas migawki z wbudowaną lampą na 1/180s przy priorytecie przesłony.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    tryb slow synchro

ale jak chcesz czas na sztywno? na 1/180 to przeciez nie będziesz miał priorytetu przysłony tylko M albo S.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar yoss83
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

x-sync

Mi chodzi konkretnie o odpowiedź na pytanie dlaczego aparat za nic ma moje ustawienia x-sync i jedynie czym się kieruje przy otwarciu migawki to długość ogniskowej w moim zoomie

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Bo masz priorytet przysłony załączony?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar yoss83
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To jeszcze jedno... dlaczego na priorytecie migawki mogę też ustawić czas max do 1/160, a nie 1/180?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yoss83
    To jeszcze jedno... dlaczego na priorytecie migawki mogę też ustawić czas max do 1/160, a nie 1/180?
    to chyba zalezy od tego czy w menu masz ustawioną kompensację ekspozycji co 0,5 czy co 0,3 ev

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Re: x-sync w E500

Cytat Zamieszczone przez yoss83
    Mam problem z synchronizacją czasu migawki w nowym Olympusie. Bez względu na to jaką synchronizację ustawię, aparat dobiera prędkość migawki tylko do ogniskowej. W priorytecie przesłony nie ma więc mowy o czasie naświetlania np. 1/125s. Przy priorytecie migawki mogę ustawić samodzielnie czas max na 1/160 (kiedy teoretycznie powinienem móc do 1/180). Przy trybie AUTO czas migawki też nie jest taki, jak ustawiony w x-sync . Czy wie ktoś może w jaki sposób ustawić więc np. czas migawki z wbudowaną lampą na 1/180s przy priorytecie przesłony.
    Nie za bardzo rozumiem, o co Ci chodzi, ale czas 1/180 (maks. czas x-sync) uzyskasz po przestawieniu w aparacie kroku EV na 1/2. Przy 1/3 maks czas synchronizacji wynosi 1/160s.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Awatar yoss83
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    wielkie dzięki za odpowiedzi, człowuek całe życie się uczy