Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 89 z 89

Wątek: E-620 a szumy?

| OlyJedi Awatar robm28
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Odp: E-620 a szumy?

Oczywiście nyny ma racje , E520 nie jest zbyt szybki , z kitami AF często się gubi i chwile trzeba poczekać zanim trafi . Ale naprawdę po przypięciu 11-22 poczułem się jakbym miał inny aparat , AF łapie błyskawicznie , wiem że to jest trudne może do uwierzenia , sam na początku nie mogłem w to uwierzyć ile może dać zmiana szkła , ale to prawda.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Różnica w AF między 620 a 520 jest widoczna z obiektywami z napędem ultradźwiękowym - znacznie pewniej działały mi 12-60 i Bigma (bez doostrzania w nieskończoność przy marnym świetle) ale do AF z choćby E-30 trochę brakuje. 620tka ma jeszcze jeden bardzo przydatny "ficzer" (zdaje się nie było tego w serii 5x0) - wybór wielkości pola centralnego.

Co do korekty FF/BF - bałem się tego w Nikonie słysząc opinie, jak to ładnie jest w Olympusie a jak duże prawdopodobieństwo tej wady w innych systemach. Tu i tam przewinęło mi się podobna liczba obiektywów (i tak stanęło na podobnym zestawie - UWA, taniajasnastałka, makro, tele), ale w "N" spotkałem się z tym problemem tylko dwa razy (S17-70 lekko i T18-50 masakrycznie) za to w Olku korygowałem co drugie szkło (szczególnie rozrzut między szerokim a długim końcem zooma). Wniosek - korekta w E-620 to bardzo przydatna rzecz. Puszkę bardzo miło wspominam i chyba sobie znowu sprawię z dual kitem i jakimiś manualami.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

darkelf
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    R

Co do korekty FF/BF - bałem się tego w Nikonie słysząc opinie, jak to ładnie jest w Olympusie a jak duże prawdopodobieństwo tej wady w innych systemach. .
    Ale to jest prawda, kupilem nowe 35/1.8g, 50/1.4g i 85/1.8g i tylko 35 trafia idealnie, reszta wymagala ustawien i dlatego musialem zamiast D200 uzywac D300 (zwyczajnie nie mam czasu wyslac obiektywow do serwisu).

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Co do korekty FF/BF - bałem się tego w Nikonie słysząc opinie, jak to ładnie jest w Olympusie a jak duże prawdopodobieństwo tej wady w innych systemach. Tu i tam przewinęło mi się podobna liczba obiektywów (i tak stanęło na podobnym zestawie - UWA, taniajasnastałka, makro, tele), ale w "N" spotkałem się z tym problemem tylko dwa razy (S17-70 lekko i T18-50 masakrycznie) za to w Olku korygowałem co drugie szkło (szczególnie rozrzut między szerokim a długim końcem zooma). Wniosek - korekta w E-620 to bardzo przydatna rzecz. Puszkę bardzo miło wspominam i chyba sobie znowu sprawię z dual kitem i jakimiś manualami.
    U mnie tez, na zadnym z body i na zadnym z obiektywow nie uswiadczylem BF/FF i na zadnym mikroregulacjii nie uzylem.
    W olku tez nie mialem tego problemu*

*na E3 po firmware 1.4 pucha wyladowala w serwisie bo AF fisiowal, ale jak wrocil bylo OK

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Magnezowa obudowa tez moze swiadczyc o bardziej zaawansowanym ukladzie AF niz plastikowa. Logika...?
    się popisałeś
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Tak poczytałem dywagacje kolegi nad zmianą E-520 na E-620 i Wasze rozważania i próbuję to dopasować do swoich doświadczeń. Mam jak wiecie E-520 od ok 3 lat. Wiele już nim sfociłem w Łodzi, Polsce a nawet w Europie na rowerowych wycieczkach. Muszę przyznać, że aparat jest bardzo dobry, choć może trudno go nazwac demonem prędkości w ostrzeniu z kitami. Różnica wychodzi jednak jak podepnie się 7-14, 12-60 czy 50-200, a takie miałem okazję podpinać. Jesli pominiemy kwestię tego co mamy w kieszeni i uznamy że trzeba się cieszyć z tego co się ma, E-520 potrafi sprawić naprawdę dużą satysfakcję.Dowodzą tego moje zdjęcia, które przecież wielu z Was widziało i oceniało wysoko.
    Podstawa jest technika focenia tym sprzetem i odpowiednie ustawienia, stosowne do okoliczności.

P.s. Ja też po cichu marzę o czymś z wyższej półki, ale niestety na razie na tym muszę poprzestać, co nie znaczy że z E-520 nie zrobię jeszcze wielu atrakcyjnych fot.
    Pozdrowerki

| OlyJedi Awatar robm28
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    Tak poczytałem dywagacje kolegi nad zmianą E-520 na E-620 i Wasze rozważania i próbuję to dopasować do swoich doświadczeń. Mam jak wiecie E-520 od ok 3 lat. Wiele już nim sfociłem w Łodzi, Polsce a nawet w Europie na rowerowych wycieczkach. Muszę przyznać, że aparat jest bardzo dobry, choć może trudno go nazwac demonem prędkości w ostrzeniu z kitami. Różnica wychodzi jednak jak podepnie się 7-14, 12-60 czy 50-200, a takie miałem okazję podpinać. Jesli pominiemy kwestię tego co mamy w kieszeni i uznamy że trzeba się cieszyć z tego co się ma, E-520 potrafi sprawić naprawdę dużą satysfakcję.Dowodzą tego moje zdjęcia, które przecież wielu z Was widziało i oceniało wysoko.
    Podstawa jest technika focenia tym sprzetem i odpowiednie ustawienia, stosowne do okoliczności.

P.s. Ja też po cichu marzę o czymś z wyższej półki, ale niestety na razie na tym muszę poprzestać, co nie znaczy że z E-520 nie zrobię jeszcze wielu atrakcyjnych fot.
    Pozdrowerki
    Mam dokładnie takie same spostrzeżenia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Miałem , używałem , nie zgadzam się z tak skrajną opinią , ostrzyło szybciej od 14-54 vII. z EP-1
    Może na EP-1 tak jest, ale mam zarówno 11-22 jak i 14-54II i niestety na nowszych Penach 11-22 to porażka w porównaniu do 14-54. Już nawet 50 makro lepiej chodzi niż 11-22 w zakresie celności. 11-22 robi bzyk i koniec, ale z celnością załamka. Na lustrzankach nie ma problemu.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    Może na EP-1 tak jest, ale mam zarówno 11-22 jak i 14-54II i niestety na nowszych Penach 11-22 to porażka w porównaniu do 14-54. Już nawet 50 makro lepiej chodzi niż 11-22 w zakresie celności. 11-22 robi bzyk i koniec, ale z celnością załamka. Na lustrzankach nie ma problemu.
    Się zobaczy. Niech ktoś weźmie na zlot to popróbujemy.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||