Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Czy warto czekac na ZD ED 12-60 ?

Awatar pleg
    Mieszka w
    Legionowo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

cena przypadkowa

Cytat Zamieszczone przez Sobi
    Mała ciekawostka tutaj.

Cena jak podano jest do potwierdzenia, niemniej ciekawe czy te 600 funtow to kwota zupelnie wyssana z palca czy niekoniecznie...
    Jednak przypadkowa. Jak klikniemy na sąsiedni obiektyw, którego też nie ma w sprzedaży to również zostaje wyceniony na 600 funciaków.
    E - 300 Dual KIT + SIGMA 30 F1.4 EX + Fl-36 + CF 1 GB plus przystawki

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Jesli potrzebujesz obiektywu teraz, to kup 14-54. Nie bedziesz zalowal. Powiem Ci to ja i powie Ci to wielu posiadaczy tego obiektywu. Oczywiscie nikt nie mial jeszcze 12-60, wiec nie porowna go z 14-54. Tyle, ze powstaje pytanie,czy 14-54 pod jakims wzgledem nie wystarczy? 12-60 ma wiekszy zakres, wyraznie i to jest jego plus. Szczegolnie, jesli chodzi o dolna granice to wydaje sie byc znaczaca roznica. Swiatlo ma miec podobne. Ma SWD, z tym ze AF w 14-54 i tak jest bardzo szybki. Moglby byc jedynie troszke cichszy, ale naprawde nie jest zle. Wydaje sie, ze 12-60 to lepsza propozycja, ale z drugiej strony drozsza, zdaje sie, ze calkiem sporo drozsza. Znow pytanie-czy warto wydawac wiecej? Nie wiem. Ja kupilem jakis czas temu 14-54 i jestem z niego bardzo zadowolony (chociaz wlasnie jest w serwisie, bo uszczelka wyszla na zewnatrz :/), nie marze o czyms takim, jak 12-60 SWD. Do moich potrzeb 14-54 starcza, wiec nie chce nic wiecej. Teraz zakupilem Sigme 135-400, pozniej bedzie ZD 50-200 SWD i jakis szeroki kat (pewnie ten zapowiadany amatorski). I tak, za te 10 lat bede mial wszystko, czego mi trzeba Odpowiedz sobie na pytania, jakie postawilem, sprawdz, czy naprawde 12-60 ma dla ciebie wyrazna przewage nad 14-54 za ktora jestes sklonny zaplacic wiecej. A najlepiej to dorwij gdzies 14-54 i przekonaj sie, czy Ci odpowiada, czy nie.

P.S. Pamietaj, ze 14-54 mozesz miec teraz, a 12-60 wyjdzie dopiero za jakis czas i pewnie na poczatku bedzie w wysokich cenach.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    12-60 moim zdaniem to strzal w dziesiatke. Super uniwersalny 24 mm i 120... kurde tego mi brakowalo w 14-54, 28 to zwykly szeroki kat, 108... no czasem ciut za malo. Ogolnie na maksa uniwersalny obiektyw i na pewno warto.. ale ile warto czekac i wydac? to kwestia indywidualna.
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    A ja bym powiedział, żebyś czekał. Jeśli dopiero wchodzisz w system to pewnie kupiłeś lub kupisz aparat w KITcie. Będziesz miał obiektyw do podszkolenia umiejętności i przetestowania w ogóle zestawu który kupisz (kupiłeś). Rób fotki a jak się wciągniesz to w każdej chwili możesz zmienić obiektyw. Nowy 12-60 będzie już niedługo bo co to parę miesięcy, szybko zleci. Ale zanim go ktoś dobrze przetestuje to minie jeszcze trochę czasu. No i nie wiadomo jaka ta cena będzie, a może będzie tańszy, może 14-54 stanieje. Ja bym czekał jeśli masz czym focić.
    Ja czekam na 50-200SWD bo silniczek to silniczek. Przyzwyczajony jestem do szybkich obiektywów wiec wolę poczekać.

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja powiem szczerze o jakosc sie nie martwie. Zuiko to Zuiko.
    Osobiscie tylko zastanawiam sie co zrobie z 11-22 ktory kupilem dla szerszego kata... tu mnie troche olek wpuscil w maliny
    Ale ze 3 tysie za niego policza niestety...
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konukera
    ale pewnie na pewno bedzie dzialal z czyms innym

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zakup tego szkla najlepiej bedzie polaczyc z nowym body. Podobnie jak bylo z ZD14-54 kiedy to w zestawie z E1 mozna bylo go miec za pol-darmo.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konukera
    Osobiscie tylko zastanawiam sie co zrobie z 11-22 ktory kupilem dla szerszego kata... tu mnie troche olek wpuscil w maliny
    Jak dasz dobrą cenę, to się nim zaopiekuję

A co do rozpiętości ogniskowych 12-60, to wydaje się być prawie idealnym szkłem na śluby - zrobi się nim praktycznie wszystko - od szerokiego planu po portret. Gdyby jeszcze miał światło 2.0 w całym zakresie ...
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No, moi mili - zamawiać już można ZD ED 12-60 f/2.8-4.0 SWD

Nie przepychać mi się tam, dla wszystkich wystarczy.
    I w kolejkę równiutko mi się tu ustawić.
    Że co, że za ile? No co pan, panie. Nie wie pan że po 599 idą
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"