-
- Siła reputacji
- 0
Nowy monitor - co wybrać?
Witam.
Borykam się z dylematem wyboru monitora.
Zastosowanie to oczywiście net, obróbka zdjęć i od święta jakieś filmidło bądź gra.
Chodzą mi po głowie dwa modele w tym przedziale cenowym:
Eizo S2243W i Nec PA231W.
Trochę czytałem na temat obydwu, ale zamiast coś mi rozjaśnić, to jeszcze gorzej czuje się zamotany.
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Jakie macie odczucia w pracy z nimi?
Jakie są wady, a jakie zalety matrycy PVA względem IPS (bądź na odwrót)?
Z góry dziękuje za pomoc!
-
Odp: Nowy monitor - co wybrać?
Cześć.
Możesz zerknąć do podobnego wątku istniejącego już na forum:
Jaki monitor do obróbki zdjęć?
Znajdziesz tam sporo opinii o różnych modelach, firmach, matrycach...
Co do różnic pomiędzy matrycami to możesz poczytać m.in. tutaj.
-
- Siła reputacji
- 0
Odp: Nowy monitor - co wybrać?
Dziękuje za link.
Przepraszam, ale nie widziałem tego wątku wcześniej (trochę w innym dziale bym go szukał), dlatego pozwoliłem sobie założyć nowy wątek.
Czytałem ten tekst na benchmark'u i z tego wynika, że IPS wypada lepiej, ale jestem ciekaw, jakie są odczucia użytkowników, bo testy testami, a rzeczywistość potrafi być inna.
Najtańszy Eizo z matrycą IPS to Foris i tu trochę głupieje, bo są to raczej monitory do użytku domowego, a taki S2243W, który jest na PVA jest już bardziej nastawiony na prace graficzne.
Dlatego wolałem się dowiedzieć co i jak
Uprawnienia umieszczania postów