Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: OLYMPUS MJU 760 problem z ustawieniami aparatu.POMOCY!!!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

OLYMPUS MJU 760 problem z ustawieniami aparatu.POMOCY!!!

Witam kupilem pare dni temu Olympusa MJU 760 i mam problemy z ustawieniami poniewaz jestem typowym amatorem. Robiac zdjecia na opcji auto mam niewyrazne kolory,tlo zamazane. Prosze o pomoc. Moze ma ktos taki sam aparat i juz go opanowal. Z gory dziekuje .pozdrawiam[/b]

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Będąc, jak napisałeś, "typowym amatorem", nie używaj AUTO, ale tematycznych programów fotografowania (Scene) w korespondujących warunkach fotografowania. To jest dużo lepszy wybór niż AUTO, który sprawdza się wyłącznie w doskonałych warunkach fotograficznych (zdjęcia w plenerze przy pełnym oświetleniu słonecznym). Niestety, muszę cię uprzedzić, że cyfrowy aparat fotograficzny nie "robi sam" zdjęć i do jego stosowania potrzebne jest pewne minimum wiedzy fotograficznej, szczególnie z zakresu ekspozycji, m. in. czułość, czas naświetlania, oraz rodzaj, jakość i ilość światła. Brak takiej wiedzy czasami mi utrudnia wyjaśnienie, że zdjęcia są rozmazanie i to jest normalne, bo czas naświetlania wynosił 1/2 sekundy. Podeślij kilka zdjęć, do których masz zastrzeżenia (tylko żeby miały EXIF, kontakt przez PW), a postaram się coś doradzić.
    Pozdrawiam
    Jack

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    skad ta wiedze czerpac?szczególnie z zakresu ekspozycji, m. in. czułość, czas naświetlania, oraz rodzaj, jakość i ilość światła. Wczoraj zrobilem pare zdjec nie na auto i juz sa jakies efekty,przy pogodzie deszczowej ustawilem na aparat na zachmurzenie. ISO mam na auto. Jakie ustawienie rozdzielczosci aparatu bedzie najlepsze na wywolywanie zdjec 10x15. od czego zalezy czy iso mam na auto czy np. na 80, 100,200,400,800,1600???? Moze ktos cos doradzi jakie ISO ustawiac w jaka pogode?i o jakiej porze dnia?bede wdzieczny. i Przy pieknej pogodzie ustawiajac wsz\ystko na auto kolory sa blade,lecz jeszcze nie robilem zdjec ustawiajac w screenie na np. zdjecia na plazy.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Spróbuj może tak: ustaw sobie tematycznie, cyknij zdjęcie i zobacz na podglądzie jak aparat sam ustawił parametry. Potem ten sam temat ale w innych warunkach - i znów zobacz co zrobił aparat. Po kilku razach zorientujesz sie o co chodzi. Następnie spróbuj w trybie manualnym ustawić podobnie jak to zrobiła maszyna. Popatrz na efekt. Zmień parametry i znów zobacz efekt. Porównaj.
    Warto też trochę poczytać.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bobas_tczew
    skad ta wiedze czerpac?
    Z forum, ze stron o fotografii, z ksiazek, z instrukcji obslugi, z Google...

Jakie ustawienie rozdzielczosci aparatu bedzie najlepsze na wywolywanie zdjec 10x15.
    Zawsze ustawiaj najwieksza, bo mozna wtedy przykadrowac zdjecie, a moze za rok bedziesz chcial wywolac wieksze zdjecie np. 15x20...

od czego zalezy czy iso mam na auto czy np. na 80, 100,200,400,800,1600???? Moze ktos cos doradzi jakie ISO ustawiac w jaka pogode?i o jakiej porze dnia?
    Najpierw zrozum, co to czas naswietlania, przyslona i ISO:
    http://www.fotografia.kopernet.org/ekspozycja.html
    Najlepiej ustaw na AUTO... Po prostu jezeli widzisz, ze zdjecie jest poruszone, podwyzsz iso. W fotografii nie ma czegos w stylu "jest slonce - iso x, jest deszcz, iso y"...

i Przy pieknej pogodzie ustawiajac wsz\ystko na auto kolory sa blade,lecz jeszcze nie robilem zdjec ustawiajac w screenie na np. zdjecia na plazy.
    Tryb auto, manual etc nie tworza kolorow... Od kolorow sa osobne ustawienia kolorow [nie wiem, jak w tym Olku, mam lustro]. Tryby sceniczne maja ustawione np. podwyzszanie saturacji kolorow etc, ale wszystko to mozesz zrobic na komputerze.

Screen to ekran, scene to scena - tak na marginesie...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Od kolorow jest balans bieli, 760 chyba nie ma ustawiania na szara kartke, ale sa predefiniowane ustawienia: slonce, chmury, swiatlo zarowe itp. Ustawiasz takie w jakim focisz.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1