Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Olympus E 510 moja pierwsza...

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Olympus E 510 moja pierwsza...

witam, ostatnio pytałem o szybkość E 510. teraz proszę doświadczonych fotografów o wgląd i opinie na temat moich skromnych foto.

https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=912

przy okazji małe pytanie, czy FL 36 wystarczy do naświetlenia foto na ,np. przyjęć weselnych ? pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria

Re: Olympus E 510 moja pierwsza...

Cytat Zamieszczone przez jerryg3
    witam, ostatnio pytałem o szybkość E 510. teraz proszę doświadczonych fotografów o wgląd i opinie na temat moich skromnych foto.

https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=912

przy okazji małe pytanie, czy FL 36 wystarczy do naświetlenia foto na ,np. przyjęć weselnych ? pozdrawiam
    Zdjęcia ok i wszystkie naprawdę ostre, jedno powinno być bardziej doświetlone. Co do lampy to FL36 może mieć czasami za małą moc i za długo ładować się między błyskami - rekomendowana jest FL50.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    jerry:

FL-36 wystarczy o ile nie będziesz przeginał z błyskami powyżej GN14. kilka osób z forum przypaliło tą lampkę.

aha, skoro zaczynasz, to nie idź jako jedyny fotograf, bo może zaboleć. Młodych.

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    nie stać mnie na FL50, więc koniecznie FL36 + dyfuzor. nie koniecznie zaczynam, po prostu
    Olympus jest moim nowym sprzętem. młodych oczywiście może zaboleć, ale widzieli moje reportaże i świadomie zdecydowali się na mnie, choć nie wiem czy świadomie stają na ślubnym kobiercu ?

dinx6
    Gość
    zasłona dymna. gdybyś nie zaczynał to byś wiedział, że lampa z taką liczbą przewodnią może być problemem. zerknąłbyś na sposób zasilania i też byś wiedział że 2 aku to nie to samo co 4. zapytałbyś raczej o TTL. i tak dalej...

posłuchaj Karool'a i weź sobie kogoś do pomocy. zwłaszcza jeśli debiutujesz z nowym sprzętem. ślubu powtórzyć się nie da.

chyba, że jesteś tak dobry. daj link do galerii. może też byłbym zainteresowany.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    jerry:

jesteś strasznie pewny siebie... pokaż jakieś swoje fotki a zobaczymy czy jesteś gotowy na focenie ślubu... moim zdaniem niewiele jest trudniejszych zadań jeśli chodzi o focenie.

dwukrotnie trafiłem tak ciemne kościóły, że E-1 z FL-50 ledwo dałem radę. myślę że pomimo swej plastikowości i słabej ergonomii E-330 czy E-510 lepiej nadają się do tych tematów.

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Nie, no przepraszam Was, że tak to zabrzmiało. Po prostu nie zaczynam dopiero fotografować, a że mam niewielkie doświadczenie w fotografii ślubnej, młodzi o tym wiedzą. Tłumaczyłem im co i jak pokazywałem zdjęcia, zgodzili się twierdząc, że na fotkach jest wszystko to, co najważniejsze. Poza tym u nas terminy u zawodowych fotografów zarezerwowane do końca 2009r. Ich wybór, ja się nie narzucam. Termin to kwiecień przyszłego roku, więc mam szansę w pełni opanować nowe lustro. Mam nadzieję, że lampy w kościele nie użyję, E 510 nieźle sobie radzi przy wys. iso. Chodzi mi raczej o doświetlanie w plenerze i o efektach podczas zabawy. Mam jednak nadzieję, że FL36 spełni me oczekiwania. Do tej pory robiłem na Metz36 C-2 nakładanym na fuji s 20 pro i s 9500. Zostawiłem tego pierwszego, w razie awarii "olka" .
    Pozdrawiam serdecznie

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jerryg3
    Nie, no przepraszam Was, że tak to zabrzmiało. Po prostu nie zaczynam dopiero fotografować, a że mam niewielkie doświadczenie w fotografii ślubnej, młodzi o tym wiedzą. Tłumaczyłem im co i jak pokazywałem zdjęcia, zgodzili się twierdząc, że na fotkach jest wszystko to, co najważniejsze. Poza tym u nas terminy u zawodowych fotografów zarezerwowane do końca 2009r. Ich wybór, ja się nie narzucam. Termin to kwiecień przyszłego roku, więc mam szansę w pełni opanować nowe lustro. Mam nadzieję, że lampy w kościele nie użyję, E 510 nieźle sobie radzi przy wys. iso. Chodzi mi raczej o doświetlanie w plenerze i o efektach podczas zabawy. Mam jednak nadzieję, że FL36 spełni me oczekiwania. Do tej pory robiłem na Metz36 C-2 nakładanym na fuji s 20 pro i s 9500. Zostawiłem tego pierwszego, w razie awarii "olka" .
    Pozdrawiam serdecznie

Nie bój nic, do kwietnia, to może pan młody spanikuje i zrezygnuje.
    Pozdrówka

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Mam nadzieję, że lampy w kościele nie użyję
    zdecydowanie musisz poczytać/poćwiczyć... wyłączając posiadaczy S3/S5/1DmkIII nie rozumiem o co chodzi ludziom robiącym/usiłującym robić bez błysku.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zbyt ciemne.
    ...był Olek jest A6000