Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Monitor 27 cali

| OlyJedi Awatar marun
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Monitor 27 cali

Witam
    Chcę kupić monitor 27”, głównie do zastosowań: fotografia, grafika, dtp w stopniu amatorskim (zaawansowanym) do ceny 2000 zł. Mam prośbę do forumowiczów, którzy przy obróbce zdjęć korzystają z tego rozmiaru ekranu o podzielenie się doświadczeniami, a być może wskazanie jakiegoś modelu godnego uwagi.
    Osobiście przeglądając testy zwróciłem uwagę na ten model > Iiyama ProLite X2775HDS
    http://www.iiyama.com/pl_pl/produkty...te-x2775hds-1/

Czy ktoś z Was używa panelu VA do obróbki zdjęć, jak to się spisuje?

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Odp: Monitor 27 cali

Zastanów się czy 27" jest Tobie rzeczywiście potrzebny. Anglicy robili testy ergonomiczności i percepcji postrzegania.
    Wynikiem było to, że optymalne są monitory do 24". Powyżej tej przekątnej postrzegalność znacznie spadała.

Pozdrawiam

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Mogę się odnieść jedynie to rozmiaru bo nie widziałem jak świeci ta Iiyama. Mam monitor Samsunga tej wielkości obecnie nie wyobrażam sobie niczego mniejszego. Komfort pracy w 1920x1080 jest znakomity, zarówno (a może przede wszystkim) przy obróbce zdjęć (przynajmniej jeżeli chodzi o rozmiar, zaawansowana praca z kolorem to inna sprawa), jak i multimediach i Internecie.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar LuiN
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Szukaj czegoś na matrycy PVA (bardzo tanio wychodzi BenQ przy zachowaniu świetnych parametrów) lub IPS. Jakbym miał teraz brać monitor, to już nie FullHD, tylko 2560 x 1600 lub 2560 x 1440.

Np. stosunkowo tani jak na IPS i tę rozdziałkę http://www.agito.pl/monitor-dell-27-...content=381937

Pracowałem chwilę na takiej rozdzielczości i 30 calach. Teraz wreszcie monitory tego typu staniały.

---------- Post dodany o 11:51 ---------- Poprzedni post był o 11:49 ----------

Tu masz trochę o różnicach w poszczególnych matrycach:
    http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...rona/8252.html
    E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
    7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez LuiN Zobacz posta
    Szukaj czegoś na matrycy PVA (bardzo tanio wychodzi BenQ przy zachowaniu świetnych parametrów) lub IPS. Jakbym miał teraz brać monitor, to już nie FullHD, tylko 2560 x 1600 lub 2560 x 1440.[/url]
    27 cali z małą rozdzielczością to średnie rozwiązanie, w pracy i domu mam 1900x1200 i już się zdążyłem przyzwyczaić. Teraz szukam właśnie 27 ale 2560 x 1440, potaniały, są na niezłych matrycach no i komfort pracy. Zgadza się, że postrzeganie jest ograniczone ale lepiej już jeden a większy niż zerkać co chwilę na drugi.

| OlyJedi Awatar LuiN
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tojaro Zobacz posta
    27 cali z małą rozdzielczością to średnie rozwiązanie, w pracy i domu mam 1900x1200 i już się zdążyłem przyzwyczaić. Teraz szukam właśnie 27 ale 2560 x 1440, potaniały, są na niezłych matrycach no i komfort pracy. Zgadza się, że postrzeganie jest ograniczone ale lepiej już jeden a większy niż zerkać co chwilę na drugi.
    Mi również już się to FullHD (na 2 monitorach stojących obok siebie; 24 i 27 cali) opatrzyło i zaczęło ziarnieć. Inna sprawa, że nawet z 2560 x 1440 ciężko byłoby mi teraz pracować na jednym monitorze. Powiem Ci, że ten Dell z linka 2 posty wyżej bardzo zaskoczył mnie ceną. Trzeba jakieś jego recenzje przeczytać.
    E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
    7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

W tej cenie to jednak chyba raczej 24". Polecam przyjrzeć się modelowi DELL U2410.
    Osobiście kolory bardziej mi się podobają niż z 22'' Eizo FlexScan S2243WFS. Miałem okazję porównywać obraz z tych dwóch modeli przez ponad dwa tygodnie.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

mam Neca 2490 i kosztował dużo więcej niż Ty chcesz wydać na 27cali . Nawet jeśli monitory staniały to nie sądzę by to było to z czego byłbyś zadowolony.
    Poza tym postrzeganie. Już przy 24 calach mam czasem "rozbiegane" oczy gdyż pewnie za blisko jestem monitora. taki wzrok.
    Są ludzie , którzy patrzą na monitor z odległości 60-80cm , wtedy 27 cali tak.
    Ale wiem ile kosztuje dobry minitor tej wielkości. na pewno nie 2 tys zł.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

A nie lepiej zainwestować w dwa monitory. Włacza się gdy potrzeba, a nie ma ogromnej żarówki w oczach i dodatkowo mamy znacznie większy obszar roboczy. np. 2x1600*1024 Piszę to jako długoletni używacz 24" 1920*1200
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar marun
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cały czas się zastanawiam, tak więc Wasze opinie i spostrzeżenia są dla mnie bardzo cenne. Mój obecny monitor wymaga wymiany. Dwa dobre ale mniejsze monitory to raczej w tej cenie nie kupię, a i miejsca nie ma na ich postawienie. Rozmiar 27 cali to sztywny wyznacznik. Sztuką jest tylko dobrać coś optymalnego w stosunku jakość dla fotografa / cena. Wiem, że szału nie będzie ale może uda się wybrać jakiś rozsądny model.

Wszelkie uwagi i opinie nadal mile widziane.