Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Monitor 27 cali

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Monitor 27 cali

Cytat Zamieszczone przez marun Zobacz posta
    Cały czas się zastanawiam, tak więc Wasze opinie i spostrzeżenia są dla mnie bardzo cenne. Mój obecny monitor wymaga wymiany. Dwa dobre ale mniejsze monitory to raczej w tej cenie nie kupię, a i miejsca nie ma na ich postawienie. Rozmiar 27 cali to sztywny wyznacznik. Sztuką jest tylko dobrać coś optymalnego w stosunku jakość dla fotografa / cena. Wiem, że szału nie będzie ale może uda się wybrać jakiś rozsądny model.

Wszelkie uwagi i opinie nadal mile widziane.
    Używam dwa NEC -i z IPS-em, 4/3 1600x1200 mam więc 3600x1200 na jednym pulpicie. Czasem jest to wkurzające jak aplikacja wyświetla coś dokładnie na środku i nie chce sie dać przekonać że można to zrobić lepiej.
    Jestem zadowolony.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar tadzik1231
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria

Jeżeli szukasz monitora do obróbki zdjęci to pierwszy dedykowany w podanym rozmiarze - NEC PA271W kosztuje ponad 5000 zł + ewentualna selekcja i kalibracja. Ja niestety musiałem pójść na kompromis i kupiłem Dell'a U2711, aktualnie jak dobrze pogrzebiesz to dostaniesz go w sieci za około 2500 zł. Poniżej za i przeciw:

za:
    - panel IPS (cieknie trochę na rogach ale widać tylko przy słabszym oświetleniu - ten typ (matrycy) tak ma)
    - rozdzielczość 2560x1440
    - mała plamka (0,23 mm), trzeba się przyzwyczaić szczególnie przy czytaniu tekstu ale w zamian masz bardzo szczegółowy obraz
    - szeroki gamut (dla mnie to zaleta)
    - podświetlenie CCFL
    - dobra ergonomia(ciężka podstawa, możliwość regulacji w pionie i poziomie, solidne wykonanie)
    - wyjścia D-Sub, DVI, DisplayPort + hub USB + czytnik karta (niestety nie ma CF'a)
    - spory zakres regulacji jasności - 65 -350 cd/m2 (jasność minimalna realizowana przez regulację lamp a nie przycinanie matrycy). Zawsze mnie dziwi czemu producenci nie podają tej pierwszej wartości - przy grach i filmach nie ma to znaczenia, ale jak ktoś pracuje w domu, szczególnie przy słabszym oświetleniu i zajmuje się edycja tekstu, CAD, zdjęciami to ten parametr jest najistotniejszy. Przecież oczy mamy tylko jedne i nie chcemy żeby były ugotowane na twardo.

przeciw ( dla fotografa):
    - brak możliwości sprzętowej kalibracji (kalibracja programowa zawsze psuje i generuje np. banding na szarym gradiencie)
    - nierównomierne podświetlenie ( zależy od tego jak się trafi). U mnie dochodzi do 20% przy jasności minimalnej
    - barak zaawansowanych opcji regulacji parametrów wyświetlanego obrazu ( temperatura, punk czerni)

Pozdrawiam:
    Tadzik
    Ostatnio edytowane przez tadzik1231 ; 19.10.12 o 09:45
    OMD E-M1 + małe co nieco czyli:
    "Ach Kubusiu żeby nam się tak chciało jak nam się nie chce"

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Jeśli 27" to radzę dopłacić do wspomnianego wyżej U2711. W tych okolicach cenowych nie widzę specjalnej konkurencji. W bezpośrednim porównaniu z U2410 wydawało nam się w pracy (w sumie kilka osób), że ma trochę gorsze kolory. Ale to mógł być problem egzemplarza. U2410 mamy kilkanaście. U2711 tylko dwa.

| OlyJedi Awatar marun
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Dziękuje za pomoc. Postaram się obejrzeć ten monitor gdzieś na "żywo".

Pozdrawiam

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Tu: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2711.htm jest dość dokładna recenzja tego monitora. Mnie osobiście odstraszałby pobór mocy. W typowym użytkowaniu 113W, ale nie każdy zwraca na to uwagę i może być nie istotne...

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Przeglądałem właśnie oferty tego co się pojawiło ostatnio w sklepach. Jest jeszcze U2713. Nowa matryca, na LEDach (osobiście nie przepadam).
    Zbiera całkiem dobre recenzje. Np. tu http://www.hardwarecanucks.com/forum...or-review.html albo http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2713hm.htm

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Ja tam polecam cokolwiek 24 cale. Bo przy takim najlepiej sobie dopasować odleglość biurko - krzesło a ta musi być wcale nie mała.
    Poza tym i tak przeważnie widzimy +/- właśnie tyle na ekranie
    O czym marzy każdy mieszkaniec kamienicy - centralne ogrzewanie lub tańsza wersja jaką jest ogrzewanie elektryczne

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

no i wielkość plamki ma ogromne znaczenie. Pamiętaj, że nie zawsze będziesz patrzał tylko na zdjęcia/filmy. Nawet jeżeli zajmujesz się tym zawodowo to internet/tekst/mail itp. pewnie i tak z 40% czasu żżera. A wtedy niekoniecznie mniejsza plamka jest lepsza. Dla mnie domyślne czcionki na stronach itp na 27 calach przy podanych rozdziałkach byłby po prostu za małe. Sam duuużo się naczytałem nim kupiłem. A kupiłem w końcu 24 cale eizo s2433w. Dodatkowy bonus według to 1200 w poziomie a nie 1080 - na stronach (które jednak są pisane w pionie) widać więcej.

Kurde jeszcze jedna dygresja - ceny rzeczywiście poleciały... nie tak dawno za mojego eizo chcieli prawie 4k..

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

IPS a VA to właściwie zależy do czego. Kalibrowałem parę godzin temu IIYAMĘ 24" z matrycą PVA na i1 Pro, która była kupiona ze względu na "czas odpowiedzi" - IPSy są z reguły wolniejsze i mniej się nadają do gier/filmów.

I pomimo, że to naprawdę fajny monitor to gamut niewiele przekraczał sRGB w niebieskim, a w zieleniach i czerwieniach właściwie równo pokrywał się zakresem z sRGB.
    Na matrycach IPS będzie zdecydowanie lepsze oddanie kolorystyczne w zieleniach.

frytek1986 - tak, FlexScany spadły, bo NEC/Dell/Iiyama zrobiły im konkurencję cenową i poza ColorEdge słabo się sprzedawały...
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

A TFT-Aktivmatrix to jaki to i do czego lepszy?