OK, wieczorem odpale kompa i jak wyjdzie mi coś sensowniejszego niż poprzednikom to wrzucę.
OK, wieczorem odpale kompa i jak wyjdzie mi coś sensowniejszego niż poprzednikom to wrzucę.
Polecam się
Wielkie dzięki za pomoc i uwagi
Moje wcześniejsze próby z LR dawały podobny efekt co mnie uspokoiło bo już myślałem, że LR mi płata figle albo ja coś źle robię. Wydaje mi się, że zastane światło nie bardzo nadawało się do fotografii? pierwszy raz mnie coś podobnego spotkało z pewną partią zdjęć - nie jestem w pełni zadowolony z tego co mi wychodzi.
Ostatecznie dodałem do mojej próby z pierwszego postu trochę tintu, poprawiłem expozycję, ostrość i wyszło mi coś podobnego:
Wygląda i tak trochę "pocztówkowo" - nie przedstawia do końca panującego klimatu pogodnego słonecznego dnia ale jestem zadowolony bo kolory i biel są poprawne.
Edit: zdjęcie jest oczywiście jednym z wielu pstryków wykonanych tego dnia w tych samych warunkach, nie powala ale nadawało się do przedstawienia problemu.
Ostatnio edytowane przez Mcarto ; 18.10.12 o 13:55
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Mimo wszystko przyciąłbym kadr z prawego boku, po lewej jest jakaś góra i domy - OK , ale prawa wg mnie do wycięcia , a może odwrtnie.
Nie bójmy się stosować innych proporcji boków niż 4/3 czy 3/2. W odbiorze liczy się zawartość zdjęcia a nie proporcje boków.
Wg mnie lepiej wyciąć co zbędne zwłaszcze jeśli chodzi o codzienne pstryki których nie wywolujemy na papierze.
A co do kadru to czasem życie zaskakuje, zacytuję syna przeglądającego fotki z wakacji: .. ooo a w tym domu, co go ten pan zasłania, to były super lody - no ipan nie został wycięty![]()
Polecam się
nie chce zeby ten watek zjechal na bok, tylko delikatnie cos zasugeruje bo widze ze chyba kolory sa dla Ciebie dosc wazne.
nastepnym razem zwroc uwage czy intensywniejsze odcienie czerwonego i różowego sa faktycznie dokladne bo mi jakos dziwnie wygladaja.
te przeklamania wprowadza lightroom na profilu adobe standard dla rawów olka.
Próby innych osób które mi w niniejszym przypadku b.pomogły wyszły podobnie wiec to to mnie uspakaja bo chciałem tylko rozstrzygnąć czy te zdjęcia źle wywołuje czy LR płata mi figla czy to wina zastanych warunków.
Patyna miała naprawdę paskudny seledynowy odcień i w mocnym świetle wyglądała nieciekawie (Flickr).
Mnie wyszło coś takiego..
Nie wyostrzałem po zmniejszeniu, bo nie o to chodzi,
(teraz widzę, że straszne mydło się zrobiło po wrzuceniu na forum ?)
co do reszty - wydaje mi się, że ciężko coś więcej zrobić z tymi zdjęciami,
nie idąc w stronę sztuczności..
Ostatnio edytowane przez Conchitta ; 18.10.12 o 17:55
Poddaję się, pobranie plików RAW z tego zipcośtam jest dla mnie awykonalne - mam poblokowane wyskakiwanie okienek, reklam lajków i innych cudów.
Ja mówię pass.
Jak możecie korzystać z takich udziwnionych spamerskich serwisów??
P.S.
do łatwego udostępniania plików polecam wielosystemowy Dropbox. Zainteresowanym mogę podesłać link polecajacy (więcej miejsca na dysku gratis)
Polecam się