Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 70

Wątek: Jaki obiektyw (lub zestaw) do makro?

Oleryk
    Gość
    Bardzo cenne wskazówki, dzięki.
    Czy miałbyś możliwość wykonania fotek ze starszym 40-150 (bo chyba o nim pisaleś) i wstawienia tu?

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Jak rozumiem - ten mcon 35 + ED 50-200 z powodzeniem "zastępuje" np SIGMĘ 150 F/2,8 MACRO pod względem np odległości ostrzenia (ok 30 cm) - czy tak?.
    Czy można "liczyć" na klasyczny teścik GO - np główki zapałek w szeregu?
    Pozdrówka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Wadą DCR-250 jest jego uniwersalny system mocowania i małej wielkości soczewki, które z pewnością wprowadzą sporą winietę z obiektywami z rozmiarem filtra powyżej 49mm, a takie są we wszystkich lustrzankach. Aparaty kompaktowe mają mniejsze średnice obiektywów, a czasami brak jest nawet gwintu do wkręcenia filtra lub soczewki i dla takich aparatów DCR-250 jest świetnym rozwiązaniem.
    Raynox faktycznie winietuje na najkrótszej ogniskowej. Zwiększając zoom winieta szybko znika.
    A tak to wygląda bez zoomu:

Przy okazji chciałbym się utwiedzić co do przeliczenia ogniskowej w kompakcie. Z instrukcji obsługi mojego SP-510UZ:
    Kod:
    Obiektyw Olympus 6,3 mm do 63,0 mm, f2.8 do f3.7
    (odpowiednik 38 do 380 mm w aparacie 35 mm
    Jeśli robię bez zoom (jak fotka wyżej) to ogniskowa - (ekwiwalent 35mm) = 38mm
    Jeśli zmieniam powiększenie i z EXIF wynika że ogniskowa to 16,6mm to ekwiwalent = 100mm (analogicznie 26,4 z EXIF to 160mm)? przeliczam to używając współczynnika 6,03 czyli zakładam liniową zależność. Czy moje rozumowanie jest słuszne?

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Woytec60
    Bardzo cenne wskazówki, dzięki.
    Czy miałbyś możliwość wykonania fotek ze starszym 40-150 (bo chyba o nim pisaleś) i wstawienia tu?
    Proszę bardzo.

Dla porównania poniższa fotka wykonana ZD 50mm f:2,0 macro przy maksymalnej skali odwzorowania. Odległość ostrzenia to 10,5cm.
    Parametry każdej fotki dostępne w EXIF_ie. Wszystkie z F:8,0.

Teraz to samo z ZD 40-150mm f:3,5-4,5 przy ogniskowej 150mm. Skala odwzorowania przy zastosowaniu MCON-35 jest więc większa niż z ZD 50mm, a odległość między obiektem, a soczewką konwertera to aż 28cm.

Jeszcze jedna na ogniskowej 40mm i odległości ostrzenia 28cm.

Pewnie nie o takie ujęcie zapałek chodziło, ale dla porównania na ogniskowej 40mm (ekwiwalent 80mm) z ZD 40-150mm. Z konwerterem MCON 35 winiety nie uświadczy się nawet na 14mm z ZD 14-54mm. Powtórzę ponownie. Olympus MCON-35 nie zabiera światła. Fotka zrobiona z konwerterem i bez na tych samych paramatrach ma taką samą jasność. Raynox DCR-250 wymusza zwiększenie ekspozycji o 1EV nawet przy kompaktach.

Cytat Zamieszczone przez Kris_1
    Przy okazji chciałbym się utwiedzić co do przeliczenia ogniskowej w kompakcie. Z instrukcji obsługi mojego SP-510UZ:
    Kod:
    Obiektyw Olympus 6,3 mm do 63,0 mm, f2.8 do f3.7
    (odpowiednik 38 do 380 mm w aparacie 35 mm
    Jeśli robię bez zoom (jak fotka wyżej) to ogniskowa - (ekwiwalent 35mm) = 38mm
    Jeśli zmieniam powiększenie i z EXIF wynika że ogniskowa to 16,6mm to ekwiwalent = 100mm (analogicznie 26,4 z EXIF to 160mm)? przeliczam to używając współczynnika 6,03 czyli zakładam liniową zależność. Czy moje rozumowanie jest słuszne?
    Dokładnie jak napisałeś. Przelicznik dla matrycy 1/2,5" wynosi 6,03.

Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ..niezbyt lapie o co idzie w tym temacie..ale fajnych fot troche.. .. kiedys mi przyslali to 510 ..zona mi rozpakowala postawila na stole i powiedziala zebym nie dotykal bo zepsuje albo wogole rozgniote.. a moja zona wie co mowi - nie kupuj foc hybrydem (pod pewnymi wzgledami jest lepszy)..
    Pozdrawiam
    Coral

Oleryk
    Gość
    Dziękuję za fotki z 40-150.
    Wieczorkiem sobie obejrzę.

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Dzięki, ale chodziło mi o fotkki z ED 50-200+MCON 35 przry "dziurkach" 8;16;20;22-np i przy różnych ogniskowych: 50; 100; 150; 200mm. Jaka jest odległość obrazowania dla tego szkiełka.
    Wiem - to jest trchę roboty, ale nawet z TEGO pokazanego przykładu z ZD 40-150 widać, że może być "cikawie". Trzeba zacząć "polowanko" na MCON-a.
    Pozdrówka.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    f16 f22?
    Spadająca ozdzielczośc ci zeżre wszystko
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Zgadzam się z Tobą GRIZZ, ale zanim "uciułam" na jakieś "szkiełko" MACRO typu 150F/2,8 MACRO - z dość dużą odległością obrazowania (ok 40cm), przy skali odwzorowania 1:1, mógłbym "pobawić" się takim zestawem: ED 50-200+MCON 35, a nie próbować podejść "robala" z moim ZD 35, "i wmawiać MU", że nic z mojej strony nie grozi.
    Znęcania się nad stworzonkami boskimi, przez ich np zamrażanie itp - nie uznaję.
    Pozdrówka.
    Zawsze to trochę taniej.

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez witia1
    ... , ale chodziło mi o fotkki z ED 50-200+MCON 35 przry "dziurkach" 8;16;20;22-np i przy różnych ogniskowych: 50; 100; 150; 200mm. Jaka jest odległość obrazowania dla tego szkiełka.
    Wiem - to jest trchę roboty, ale nawet z TEGO pokazanego przykładu z ZD 40-150 widać, że może być "cikawie". Trzeba zacząć "polowanko" na MCON-a.
    Pozdrówka.

Olympus MCON-35 z obiektywem ED 50-200mm f:2,8-3,5 ogniskuje na 50mm (odległość od obiektu do matrycy) z minimalnej odległości 48cm przy ustawieniu pierścienia odległości na minimalną odległość 1,2m. Przy ustawieniu pierścienia odległości na nieskończoność odległość ogniskowania wynosi maksymalnie 58cm.
    Przy ogniskowej 200mm i odległości minimalnej 1,2m na pierścieniu to 54cm do matrycy, a gdy odległość na pierścieniu ustawimy na nieskończoność to możemy maksymalnie oddalić matrycę od obiektu na 64cm.

Wynika z tego, że uzyskujemy 10cm przestrzeni, na której bez problemu AF ustawi ostrość na obiekcie. Bez względu na zastosowaną ogniskową i nawet przy założonej osłonie przeciwsłonecznej do obiektu pozostaje ponad 20cm od krawędzi osłony. Do dyspozycji pozostaje pełna jasność obiektywu i brak winietowania, czy zniekształceń geometrycznych.

Zrobiłem mały test na głębię ostrości z MCON'a-35. Ogniskowe to, 50mm, 100mm, 150mm, 200mm. Zastosowane przysłony to, f:5,6, f:8, f:11, f:16, f:22.
    Wszystko znajduje się w poniższym linku dostępnym po zalogowaniu. Wywołane RAW'y jedynie zmniejszyłem do rozmiaru akceptowanego w galerii i nie ingerowałem w obrazki przez jakiekolwiek wyostrzanie, zmianę ekspozycji, WB, czy kontrastu.

https://galeria.olympusclub.pl/thumb...php?album=1151

Pozdrawiam.

to jedna z testowych fotek. 200mm f:22