Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 70

Wątek: Jaki obiektyw (lub zestaw) do makro?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Szkoda że Allegro "zamknięte na czas remontu" bo już chciałem szukać takiej kolumny od powiększalnika. Czy oprawki do lamp (a także uchwyty i mocowanie do płyty) to jedna całość?
    Niedawno kupiłem sobie oprawki do świetlówek (2 statywy laboratoryjne już mam) ale "klosze" to musiałem sobie zrobić samemu z ..... rury z pianki poliuretanowej do ocieplania rur CO, folii aluminiowej samoprzylepnej i frotki - gumki do włosów. Totalna samoróba, ale działa . Może niedługo pokażę mój zestaw ....

A tak a-propo - bardzo mi się podoba (innym chyba też) że pokazujesz swój warsztat oraz opisujesz co i jak. Tak całkiem off-topicznie jak np. Tu - Highspeed Photography site .

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Przepraszam, że się "podepnę" ale nie chcę tworzyć nowego wątku gdy być może wystarczy raz zapytać. Czy mógłby mnie ktoś poratować i podać namiary do miejsca gdzie mógłbym zobaczyć przykładowe zdjęcia przy wykorzystaniu DCR-250 i obiektywów kitowych Olympusa?

Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ggrzesiek
    Witam

Przepraszam, że się "podepnę" ale nie chcę tworzyć nowego wątku gdy być może wystarczy raz zapytać. Czy mógłby mnie ktoś poratować i podać namiary do miejsca gdzie mógłbym zobaczyć przykładowe zdjęcia przy wykorzystaniu DCR-250 i obiektywów kitowych Olympusa?

Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
    szukajka nie gryzie: https://forum.olympusclub.pl/topics2...?highlight=dcr

Z krótszym kitem raczej sensu nie ma.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedź. Szukajka nie gryzie ale często (tak jak w podanym przez Ciebie linku) jest "tekst", a zdjęć nie ma.

Trudno mi wyciągnąć wnioski po 3 fotografiach (z pszczołą). Zapewne najlepszym wyjściem (choć nie najtańszym) będzie zakup dedykowanego obiektywu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1
    ... już chciałem szukać takiej kolumny od powiększalnika. Czy oprawki do lamp (a także uchwyty i mocowanie do płyty) to jedna całość?
    Na fotce pokazałem zestaw do reprodukcji Krokus Repro produkowany przez PZO Warszawa w latach 80. Kupiłem to urządzenie pewnie ponad 20 lat temu i przez co najmniej 15 lat stał w kącie ciemni całkowicie nieużywany. Wyciągnąłem go bo z jego pomocą łatwiej było pokazać, że lustrzanka potrafi uzyskać skalę odwzorowania nieosiągalną dla żadnego kompaktu.
    Do tej pory nie zastanawiałem się nad zaletami konstrukcyjnymi Krokusa Repro, ale trzeba przyznać, że urządzenie jest bardzo przemyślane. Jest to budowa całkowicie modułowa z pełną regulacją ustawień.

Do podstawy (650mmx500mmx38mm) przymocowano czterema śrubami aluminiowe solidne gniazdo kolumny posiadające okrągły otwór o średnicy 84mm i głębokości 118mm. Kolumna to prostokątny grubościenny kształtownik aluminiowy (62mmx30mm) o wysokości 950mm, wzmocniony dodatkowo na krawędziach ceownikami z chromowanej blachy. Na całej długości prawego boku kolumny zamontowano zębatą aluminiową prowadnicę. Kolumna na dole zakończona jest odlewem aluminiowym mającym możliwość obrotu w gnieździe podstawy i blokowana jest wygodnym pokrętłem w żądanej pozycji. Pokrywa góry kolumny to element z kółkiem w środku po którym porusza się stalowa sprężyna (1000mm) utrzymująca ciężar głowicy z zamontowanym sprzętem i bezpiecznie utrzymująca całość w pozycji roboczej.

Głowica to również odlew aluminiowy z ruchomym ramieniem pozwalającym na pracę w pionie i poziomie. Blokada ramienia to następne wygodne pokrętło jak przy lampach. Wewnętrzne powierzchnie głowicy posiadają filcowe wkładki ułatwiające płynne przemieszczanie głowicy realizowane dużym pokrętłem z korbką. Jeszcze jedno pokrętło odpowiada za blokadę ustawienia.

System oświetlenia składa się z czterech modułowych lamp. Zarówno obudowy jak i klosze są wykonane z aluminium, a oprawki żarówek E-27 z bakielitu. Klosze są mocowane bagnetowo i można je zdejmować w przypadku stosowania żarówek z własnym odbłyśnikiem. Każda lampa ma własny wyłącznik prądowy i możliwość pełnej regulacji położenia. Odpowiada za to system przegubowych mocowań z blokadami. Elementy rusztowania to okrągłe profile stalowe zabezpieczone przed korozją warstwą chromo-niklową. Wszystko jest rozbieralne i można cały system oświetleniowy zamontować do dowolnego stanowiska.
    Pozdrawiam.

Poniżej fotka w pełnej rozdzielczości. (1,2MB)

http://img230.imageshack.us/img230/3199/p9181520it2.jpg

Oleryk
    Gość
    Ten zestaw do reprodukcji to świetna sprawa.
    Swego czasu chciałem go kupić ale mi się nie udało.
    Takie były czasy
    Zadowalałem się wtedy podstawą z kolumną od powiększalnika. Po dorobieniu śruby statywowej to bylo prawie to samo.
    Oświetlenie zrobiłem z lampek nocnych, wtedy dostępne były takie stożki na giętkich ramionach, sprawdzało się to calkiem, całkiem...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Zestaw taki:
    Zuiko 40-150 3.5-4.5 + Raynox DCR150 i 250, do większych powiększeń także MSN202.
    Stayw, bądź szyna z powiększalnika z dorobioną śrubą mocującą aparat.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zdjęcia, poproszę zdjęcia!. Ja tam nie wierzę w to co piszą .
    ZD 40-150: to chyba raczej mało. Ta moja hybryda ma 380mm w ekwiwalencie na końcu.
    Idąc tą drogą (bez mieszka) - tylko DCR-250 na obiektywie to prędzej 50-200 dla porównania.
    Tak wygląda max zoom (380mm) z DCR-250 (nie crop tylko pełne zdjęcie suwmiarki):

Pełne zdjęcie prosto z aparatu (duże) tu: http://img408.imageshack.us/img408/1784/p6030007pq8.jpg

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    jak Cię stać na 50-200 to nie ma sprawy

Ja używam takiego zestawu jaki podałem, ale nie mam cierpliwości, więc nie mam jakichś genialnych makro fot.

Uzywam także pierścieni odwrotnych i pierścieni pośrednich do obiektywu 55mm/1.4, to już naprawdę duże powiększenie, ale motyla nie ustrzelisz, bo ostrzy z kilku cm.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    40-150 + DCR 250 i zrobisz takie fotki, pytanie tylko po co? Aparat to nie mikroskop, a GO jest koszmarnie mała i komfort pracy takim zestawem bardzo słaby. Dobre makro nie polega na tym, żeby uzyskać jak największe powiekszenie, dobre makro to zabawa światłem, go, gdzie zarówno liczy się piewszy drugi jak i dalszy plan. Powiększone oczy muchy to IMO beznadziejne makro.
    O! Dokładnie pod tym się mogę podpisać, no, ale ludzie mają różne potrzeby.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.