Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 70

Wątek: Jaki obiektyw (lub zestaw) do makro?

| OlyJedi Awatar Sebaa
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Witam!

Może lekkie OT za co z góry przepraszam, ale mam pytanie @dorjan, możesz coś więcej napisać co to jest za statyw, który zaprezentowałeś powyżej? Widziałem coś podobnego w sklepie dla idiotów za ok. 260 PLN. Bardzo podobny wygląd, tylko ten środkowy "patyk", na którym siedzi aparat i nogi były czarne. Nazywało się to Opti- coś tam, ogólnie bardzo się wyróżniał na tle reszty. Zastanawiam się, czy to jest taki sam... bo chę coś w tym stylu nabyć.
    Sebaa
    "Kto umiera bogatszy ten wygrywa"
    "Życie jest pasmem straconych okazji"
    "Dzień w którym kupię karabin nadchodzi."

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    To statyw FT-666, który polecałem także na forum. Dostępny na Allegro.
    http://www.allegro.pl/item252048340_...66_180cm_.html
    Pozdrówka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mam taki od pół roku. Na początku musiałem troche popracować nad "miękkim" obrotem na osiach (za mocno były ściśnięte). Teraz jedna noga chodzi dość luźno w stosunku do pozostałych i nie mam pomysłu jak to wyrównać. Muszę uważać aby nie złapać za nią podczas przenoszenia statywu
    dorjan: a co to za puszka z matrycą o 9x większej powierzchni obrazowej?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ów statyw strasznie podobny jest do statywu firmy BILORA ktory sprzedawany jest w sieci sklepów FOTOJOKER w porownywalnej cenie do tej z allegro.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1
    Na początku musiałem troche popracować nad "miękkim" obrotem na osiach (za mocno były ściśnięte). Teraz jedna noga chodzi dość luźno w stosunku do pozostałych i nie mam pomysłu jak to wyrównać. Muszę uważać aby nie złapać za nią podczas przenoszenia statywu
    dorjan: a co to za puszka z matrycą o 9x większej powierzchni obrazowej?
    Statyw FT-666 to praktycznie chińska podróbka Manfrotto 55 PRO. Regulację oporu rozstawu nóżek przeprowadzamy przez dokręcenie nakrętek umieszczonych dość głęboko w trzech aluminiowych płytkach dociskowych pod spodem statywu. Płytki te dociskają tulejki ślizgowe nóżek. Potrzebny jest tylko kluczyk nasadowy 10mm. Wystarczy dokręcić obydwie nakrętki po obu stronach luźnej nogi statywu.
    Podawana waga FT-666 w w/w aukcji jest błędna. Sam statyw waży 3150g, a głowica dodatkowe 960g. Profile nóżek to 30mm, 26mm, 21mm.

Kris_1 posiadasz obecnie SP510UZ z matrycą 1/2,5". Ta matryca jest 9x mniejsza niż w każdej lustrzance 4/3. Jej przekątna jest 3x krótsza w stosunku do systemu 4/3.
    Proporcje wyglądają tak jak pokazałem poprzednio, ale teraz będzie lepiej widać.

Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ten poprzedni rysunek (zdjęcie) też zrozumiałem, a ostatni jest faktycznie przekonujący.
    Siakieś zaciemnienie u mnie było bo nie skojarzyłem że 9x to body 4/3 .... sądziłem że o większej matrycy piszesz
    Statyw naprawiłem (częściowo). Nakrętki były dokręcone dość mocno, ale idąć za radą przykręciłem jeszcze mocniej - luz się zmniejszył. Można z tym żyć. Thx

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Dokrecone do kita

Czy ktos moze ma to "cudo".Jakies opinie czy warto kupic?Cena to okolo 25€ w sumie niedrogo

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Z tego co widzę to komplet soczewek macro. Ja testowałem takowe - innego producenta ale nie spodziewaj się cudów a nawet dobrej jakości. Aberracje, spadek ostrości, problemy z ustawieniem ostrości w kicie po ich nakręceniu. Osobiście nie polecam. Do zabawy w makro zdecydowanie wolałbym ZD35/3,5, który przecież drogi nie jest... A w wersji bardziej budżetowej jakieś m42 + przejściówka + ewentualnie jakieś pierścienie pośrednie czy pierścień odwrotnego mocowania... - ale to wszystko kombinowanie - komfort, radość i jakość da Ci ZD 35, albo inne ale droższe rozwiązania. Chyba, że zbierasz na ZD 14-54 - on znacznie lepszy od kita również w kategorii zdjęć z bliskiej odległości...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Dzieki za info.Osobiscie nie jestem zwolennikiem majsterkowania z zakladaniem od czegos innego.Oczywiscie nie neguje doswiadczen,mozna uzyskac zaskakujace efekty.

Trafilem TUTAJ

Trzeba chyba kupic wszystkie i wybrac sie w teren

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    mam soczewki mackro, i powiem ci, ze po ich zakupie zdecydowalem sie wlaśnie na przejscie na m42 i obiektyw do tego. To na poczatek moze i fajne ( ze sie tak wyraże), jednak, po tym jak sie pobawialem zd35 to tak jakby porownac malucha do mercedesa klasy S. Weź odłoż na ZD35, a z tym daj sobie spokoj.