Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: jedno ujecie - wiele wartosci ekspozycji

Awatar odlewnik
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

jedno ujecie - wiele wartosci ekspozycji

Witam wszystkich na forum .

Jestem tutaj calkiem swiezy, takze chcialem sie przywitac!!!

jestem szczesliwym posiadacze, Olympusa E-500 i w zwiazku z tym mam pytanie,

jak mam zrobic aby z jednego ujecia dostac zdjecia o roznych wartosciach ekspozycji.
    Czy jest to wogole mozliwe, jesli tam to w ustawieniach aparatu, czy moze po obrobce RWAu. W aparacie mozna chyba tak ustawic (skok ekspozycji) ale aparat wykojune 3 ujecia, a mi nie oto chodzi. Dzieki

Pozdrawiam
    odlewnik

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    1. Zrób Rawa i wywołując do jpega w programie ustaw sobie tyle skoków ekspozycji ile się da/ile chcesz...
    2. Ustaw w aparacie tryb zdjęć seryjnych i autobraketing o wybranym skoku i ilości fotek (nie wiem jakie ma możliwości E-500, chyba skok od 0,3 do 2eV i 3-5 klatek ) i przytrzymaj spust migawki albo pilota albo wężyka spustowego, oczywiście wszystko na statywie i raczej sceny statyczne...
    Nie bardzo wiem o co Ci chodzi, co chcesz osiągnąć?

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jedyną możliwością uzyskania z jednego ujęcia [a nie kilku] kilku zdjęć o różnej ekspozycji jest RAW, ale zależy, co chcesz osiągnąć... Na HDRa ma troszkę mało informacji.

A tak w ogóle to zrób zdjęcie w RAWie i zobacz, jak się go wywołuje - to rozwieje Twoje wątpliwości
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Tylko RAWy rozwieją Twoje obawy. Zapisane zdjęcie w RAWie możesz wywoływać wielokrotnie do jpegów i za każdym razem ustawiać sobie ile tam chcesz +,- EV i oczywiscie zawsze wywołane zdjęcie sobie musisz zapisać. Wtedy z jednego ujecia masz różne wartości EV. Ukłony dla kolegi Olympusowca.

Awatar odlewnik
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Hej Wszystkim !

Wlasnie o HDRy mi chodzi. I juz probowalem otrzymac metoda o ktorej pisaliscie, niestety rezultat mnie nie zadowolil (rezultat gotowego HDRa) i stad pomysl ze moze cis nie tak robie. Widze jednak ze trzeba daliej probowac.

A jaki soft wy uzywacie lub polecacie do HDRow?

odlewnik.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Photoshop... wiele osób go używa.. Na forum jest gdzieś wątek o HDRach (znajdziesz bez problemu - było HDR w tytule) - jest tam ładny poradnik odnośnie PSa..

Ja osobiście używam Photomatiksa. Wiele osób też sobie chwali.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Photoshop tworzy HDRy ale tylko CS2 i CS3. Ja uzywam Photomatixa.

Z jednego RAWa nie otrzymasz dobrego HDRa, za malo informacji... Najlepiej wez statyw i zrob tak z 3-5 zdjec
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar majkelx
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    W pojedyńczym RAWie nie ma wystarczającej do porządnego HDRa ilości informacji.

Musisz mieć ujęcia takie żeby w najbardziej niedoświetlonym nie było żadnych przepaleń (nawet źródła światła nie powinne być przepalone), i analogicznie najbardziej prześwietone nie powinno mieć żadnych czerni na histogramie.

Różnica między ujęciami wystrczy 2 - 3 EV.

Wszystkie z tą samą przesłoną więc w grę wchodzi manual lub preselekcja przesłony.

A no i oczywiście stabilny statyw lub mocowanie.

Co do darmowego oprogramowania - to zainstaluj sobie gdzieś na boku linuxa, i progrmik qtpfsgui (http://qtpfsgui.sourceforge.net/ ) mi się sprawdza