Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: obiektyw do reporterki

| OlyJedi Awatar rrrradek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin
    Nikt nie poleca Sigmy To też informacja
    nikt nie poleca sigmy bo mówisz, ze masz 2-2,5 tysiąca. za takie pieniądze to lepiej kupić zuiko. jakbys miał 1000-1500 to byśmy pewnie Ci sigmę polecili. wiele osób na tym forum ma sigme i złego nie da sie o niej nic powiedzieć. poczytaj opinie i popatrz na sample. jak chcesz sigme to masz wybór albo 30 f1.4 albo 24 f1.8. Z tym drugim masz dodatkowo macro.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    ale do reporterki stałka jest za dużym ograniczeniem wg mnie, chyba że się robi fotoreportaż z maratonu żółwi

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    ale do reporterki stałka jest za dużym ograniczeniem wg mnie, chyba że się robi fotoreportaż z maratonu żółwi
    Dlatego tak jak Suchr mówi najlepszy będzie 14-54

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    P.S.
    Jak Ci w tym Canonie? Bo powiem szczerze jak przy kamerze i bez ogródek: zawsze podglądam Twoje galerie na obiektywnych i obiektywnie stwierdzam że ładniejsze fotki masz z E-1. Wiem że nie mogłeś czekać ale pomijając kwestie finansowe itd - nie żałujesz Dziadka i Zuiko 50mm, 14-54?

Dobrze
    Odnośnie fotek - wiesz na dziadku się dużo nauczyłem a zdjęcia z niego mogą się podobać bo sa bardziej obrabiane - teraz nowe puszczam bez jakiejkolwiek obróbki bo tak dużo foce, że nie mam na nią czasu no i na tyle się podciągnąłem, że co chcę uzyskać kręcę światłem.

Żal mi Zuiko 50mm ze względu na jakość ale mam 85 1.2 które skutecznie ociera mi łzy

Co podoba mi się najbardziej to olbrzymi wizjer który w połączeniu z matówka precyzyjną nawet mnie kusi na ręczne ostrzenie ... tylko przy tym AF któy w tej puszce jest nie mam takiej potrzeby
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    no tak , na badziewne graty to Ty tego nie zamieniłeś

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Do reporterki/streetphoto może lepszy 11-22 jak 14-54? Ja go bardziej lubię (ostatnio).
    Ja właściwie pstrykam tylko reporterkę i z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że 14-54 jest idealny. Szerzej do focenia ludzi to niekoniecznie. Najwięcej fot robię na ogniskowej 35 mm (dla małego obrazka). 11-22 ma trochę za mały zakres, przy street trzeba dużo kręcić zoomem.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie zgodze się z tym, że trzeba....
    .... Bresson robił zdjęcia jakich my nie zrobimy nigdy a uzywał tylko 35mm stałki.

Tomasz Tomaszewski foci 20mm Sigmy z Nikonem na cyfrze co daje mu eqvi 35mm

Więc co by dużo nie mówic... zależny od stylu focenia- nie ma złotych środków.

diabolique
    Gość
    Mam świadomość, że 14-54 to dużo więcej niż kit, ale czy jest aż tak znakomite?
    A co sądzicie o 18-180?
    A gdybym podniósł przedział cenowy o te 200-400 PLN? (ech najwyżej...)
    Fakt, że focę hobbystycznie a nie zarobkowo i nie musi to być bardzo profesjonalne szkło. Ale zależy mi na tym, by robić coraz lepsze zdjęcia. W sumie na coś trzeba zaskórniaki wydawać

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mógłbyś od biedy Sigma 24mm 1:1.8 EX DG Ashperical Macro - ale imho to zbyt wąsko jednak - 11-22 to chyba teraz najlepszy wybór.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    te 200 czy 400 zł chyba niewiele zmieni albo o czymś nie wiem. Bierz 14-54 i sprzedaj 14-45 (jak znajdziesz kupca). Wydasz około 1800 zł. zostanie ci z 1000. Zbieraj na następne szkło. Możesz też poczekać na 14-35 z troche lepszym światłem. w chwili obecnej nic lepszego niz 14-54 chyba nie znajdziesz choćbys nawet budżet zwiększył do 3500 PLN. Rafał Cz foci street, suchar też i oni mówią o 14-54 jako optimum. moja skromna osoba tez by chyba kupiła to szkiełko. chyba nie ma co kombinować.