Ty znów o AF a ja o stałkach - chyba się nie dogadamy![]()
Ty znów o AF a ja o stałkach - chyba się nie dogadamy![]()
Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.
Fotoreporteży nie używają stałek. Wiem to z własnych obserwacji, bo przez wiele lat pracowałem z nimi.
Fotoreporterzy używają stałek - może nie tacy z krakowskiej ale z National Geographic
No chyba, że kłamią w wywiadach i opisach a zdjęcia im zrobione są zmontowane w shopie
Czy Pan Tomasz Tomaszewski jest Reporterem....?? Oczywiście tak. Moim zdaniem najlepszym w kraju a czy używa stałek? Tak, wyłącznie.
Ja nie mówię, ze zoomy są złe - sam kupiłem 24-70 2.8 zamiast 35 1.4 - mimo, że wachałem się do ostatniej sekundy i ciągle nie wiem czy na 100% dobrze zrobiłem.
Pewnie każdy z Was ma trochę racji - stałek oczywiście używają, ale kto powiedział, że mają tylko jedno body??!!Zamieszczone przez Magus
Jakbym jeździł o po świecie i pracował dla NG i miał ze 3 korpusy, to bym sobie założył coś co by mi dawało 28mm, 80mm i powiedzmy 150 lub 200 i miałbym temat załatwiony (dopóki nie robił bym reportażu o lwach
)
A tak poza tym, to czy któryś z Was rzeczywiście rozkładał ich zdjęcia na części pierwsze pod względem technicznym? Jak kiedyś coś takiego zrobiłem, to wyszło mi, że w ponad 70% byly to szerokie kąty (wliczając w to porterty!), w 15% portety "standardowe" a reszta to mocne zbliżenia zwierzątek itp.
Pozdrawiam,
R.
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Tomaszewski jest jeden, zaś fotoreporterów tysiące. To wyjątek potwierdzający regułę. Nikt nie zawraca sobie głowy kombinowaniem w zakładanie i zdejmowaniem stałek. Bo to niepraktyczne i nie ma na to czasu. Ludzie zwykle starają się ułatwiać sobie życie. Dobry jasny zoom załatwia sprawę, więc po co komplikować rzeczy proste.Zamieszczone przez Magus
Zoomy maja jedną zaletę , sa praktyczniejsze.Zamieszczone przez Rafał Czarny
Stałki za to przeważają w każdym innym aspekcie - jasność, ostrość, boke itd.
I właśnie dlatego używają ich fotoreporterzy. Nie wyobrażam sobie gościa na np. manifestacji, gdzie napieprzają się geje z wszechpolakami, który grzebie w torbie zmieniając stałki.Zamieszczone przez Magus
Pozdrawiam