Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Zdjęcia początkującego

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zdjęcia początkującego

Witam,

długo zastanawiałem się nad założeniem wątku ze swoimi fotografiami. Wszelkie uwagi mile widziane, choć nie ukrywam, że z niektórych zdjęć jestem zadowolony. Pozdrawiam i zapraszam do oglądania/komentowania.

Jak tylko rozgryzę jak tu wstawić zdjęcia, to wkleję kilka na początek.
    Ostatnio edytowane przez Lord ; 13.10.12 o 23:27

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Zdjęcia początkującego

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

1.

2.

3.

4.

5.

pozdrawiam

---------- Post dodany o 00:29 ---------- Poprzedni post był o 00:27 ----------

6.

---------- Post dodany o 00:36 ---------- Poprzedni post był o 00:29 ----------

7.

8.

9.

10.

11.

12.

Zdjęcia wykonałem aparatem Olympus E-pl2, zresztą widać filtry artystyczne niektóre pstryknąłem na próbę Canonem 450D z obiektywem kitowym.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

za wyjątkiem pierwszego całkiem fajne. 11 - zachwycająca prostotą

dzarro
    Gość

Najbardziej podobają mi się 9,10,11. Wszystko to są dość „formalistyczne” kompozycje – ale w dobrym znaczeniu tego słowa, są dopracowane – oszczędne ale zarazem na swój sposób efektowne.
    Zdjęcia „uliczne” mniej mi odpowiadają – ale też taka forma jest trudniejsza. Najciekawszy z tej grupy jest nr 7 ale czegoś brakuje – razi ucięty pysk psa i tło jest zbyt chaotyczne, przez co kompozycja na pierwszym planie jest mocna osłabiona.
    Nie pasują mi zabawy z selektywnym kolorem – postrzegam je raczej jako próbę tuszowania nijakości samych kadrów. Choć ten kadr z balonem niczegowaty - ale ta żółć tanio wypada.
    W niektórych zdjęciach wychodzą jakieś brudy, których można by się pozbyć w obróbce – np. w nr 4 jakiś kawałek znaku drogowego po prawej, w ostatnim zdjęciu jakiś zbędny fragment po lewej.
    Generalnie te trzy zdjęcia (9-11) zawyżają poziom i pozostałe przy nich blakną. Skoro już klika zdjęć w tym stylu Ci wyszło – to ja bym dalej próbował w ten deseń. Osobiście lubię zdjęcia w takim stylu więc trzymam kciuki.

---------- Post dodany o 09:32 ---------- Poprzedni post był o 09:31 ----------

PS. Tylko te ramki sobie odpuść!
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 15.10.12 o 15:15

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

2,3,4,8 są dobre i podobają się (moje prywatne zdanie)
    Jedynka źle skadrowana. Wg. mnie to poziom i więcej płotu przed gościem z podobnym podziałem w poziomie : zieleń , płot, chodnik
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dziękuję za komentarze. Rzeczywiście, dzarro ten żółty balonik wyszedł trochę niefortunnie, w pierwszej wersji całość była czarno biała, zasugerowałem się jednak opinią jednej osoby i taki efekt pozostał. Zdjęcie z dziewczynką na deskorolce z psem to absolutny przypadek, siedziałem na ławce i nagle przede mną przejechała na tym dziwnym czymś, niestety zdjęcie zrobiłem w ułamku sekundy, dobrze, że aparat w ogóle był włączony i pieska skróciłem o nos. Ale dziwny pojazd i nogi dziewczynki, to było to to mnie tu zainteresowało i było właściwie powodem zrobienia tej fotki. Co do ramek to były próby z filtrem ziarnistym i różnymi wariantami i te akurat zostały zrobione z ramką . Co do prostoty, niestety to wynika raczej z braku moich umiejętności. Rzeczywiście w "czwórce" jest znak, niewystarczająco się przyjrzałem

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Poza pierwszym najbardziej mi odpowiadają te społeczne, czyli z ludźmi.
    Skarpety, czy korytarz jakoś ... nie dojrzałem.
    Ale całkiem fajnie komponujesz.
    Balonik na pierwszy rzut oka wydawał się niezły. Ale po przejrzeniu pozostałych pozycji wydaje się trochę dziwny. Ale bym się na nim nie wyżywał. kombinujesz na wile stron i tak zostaw. Życie jest złożone
    Oly E-520, ZD14-42, ZD40-150

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Oto kolejne kilka zdjęć do oceny.

1.

2.

3.

4.