Jak kolory i jesień ubiegłego roku, to dam velvie 100 z września
Jak kolory i jesień ubiegłego roku, to dam velvie 100 z września
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
A tu mała wariacja z Lomo
![]()
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Pytanie mam następujące. To moja pierwsza rolka IF XP2 i zastanawia mnie, czy ten ceglasty zafarb to standard, czy to wina labu?
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
Wina labu![]()
Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
Mark Twain
Jest to zeskanowane jako negatyw kolorowy a nie B&W i tyle.
Rolleicord, Canon
flickr
Właśnie odebrałem pierwszą kliszę z Olka OM10. Jest to jakaś Fuji dwusetka chyba lekko po terminie
Ale najpierw opowiem Wam historię tego Olka. Mam dwie lustrzanki Zenita ale postanowiłem zakupić coś innego. Wybór padł na coś niedrogiego z firmy do której mam sentyment czyli Olek. OM10 kupiłem ponad miesiąc temu na Alledrogo za 155 zł plus wysyłka w całym zestawie czyli Body, słoik 50mm 1,8, wszystkie dekielki, fitr UV Haze, Filtr Cokin Skylight 1A, Lampa Braun Ultrablitz 28M, konwerter Vivitar x2 a wszystko w oldskulowej torbie Hamy. Właściwie kupiłem go w ciemno bo facet sprzedawał go jako "Nie znam się na tym i nie wiem czy działa" co w wolnym tłumaczeniu brzmi "sprawdziłem i coś jest skopane". Popatrzyłem co facet sprzedaje i okazało się, że sprzedaje używane rzeczy z zachodu i popatrzyłem też na jego komentarze, których miał bardzo dużo i same pozytywy więc mówię sobie ryzyk fizyk wezmę. No i nastał dzień, że listonosz przyniósł paczkę. Powiem tak, że każdemu bym życzył zakupu tak wyglądającego 30'sto letniego aparatu. Stan jak to się mówi kolekcjonerski oprócz kilku drobnych rys na spodzie (ale to norma), wszystkie pozostałe rzeczy też w stanie idealnym i nawet torba jak na 30 lat wygląda dobrze. Poprzedni właściciel jakiś Niemiec musiał o niego bardzo dbać albo bardzo rzadko go używać. No to zakupiłem baterie i.......i już wiedziałem co jest nie tak. Z lewej strony patrząc w wizjer są diody pokazujące czas naświetlania i nie reagowały na zmianę światła, ponieważ cały czas paliła się dioda przy czasie 1000 czyli mówię sobie, aha pewnie zrąbany światłomierz. No ale myślę sobie sprawdzę czy to na pewno światłomierz i zacząłem naciągać migawkę i kierować na różne źródła światła. Okazało się, że światłomierz jest dobry bo migawka reagowała na zmianę światła. Czyli okazało się, że coś nie kontaktuje tylko w przypadku diod a cały aparat jest sprawny. Ale zacząłem dalej się bawić z tym sprawdzaniem światła i migawki i po jakiś 20'stu naciągnięciach nagle cudownie odżyły diody i zaczęły pokazywać wszystko prawidłowo, pewnie coś gdzieś było zaśniedziałe. Po tym jak okazało się, że wszystko jest sprawne dokupiłem sobie jeszcze do OM10 manualny adapter do ustawiania czasów gdyż czegoś takiego nie posiada wbudowanego seryjnie.
Dla ciekawostki dodam, że w torbie był komplet wszystkich papierów włącznie z rachunkiem na zakup prawie wszystkich rzeczy z 1984 roku
No dobra to teraz kilka fotek z niego z walącej się przędzalni Grohmana.
Opowieść będzie o Bikerze i o mnie kiedy to wybraliśmy się na poszukiwanie zaginionych dziur, szpar i rur. Musicie wiedzieć, że Biker to bardzo sympatyczny i pozytywnie zakręcony gośća ja jestem tylko złośliwy hehe
Na zdjęciu poniżej Biker zaczyna poszukiwania dla nas fajnych szparek, robi mały rekonesans i rozpoznanie towaru oraz sprawdza czy ściany dobrze się trzymają czy jednak trzeba je podeprzeć
Biker postanowił przebrać się w strój galowy i wyjściowy bo przecież wiadomo, że człowiekowi jak coś w głowie na wiosnę odpali to dla szparek zrobi wszystko
Biker w końcu znalazł pierwszą szparę a nawet super rurę, która była w towarzystwie drugiej rury i dobrze bo było nas dwóch
No i okazało się, że wybór tej a nie innej rury był trafny niczym dwie polówki jabłka bo przez nie dostrzegliśmy tego czego szukaliśmy pół soboty
![]()
Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 18.04.13 o 17:30
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Jestem wzruszony ale zalecam ciąg dalszy
I mam ripostę
Ostatnio edytowane przez BIKER ; 18.04.13 o 17:35
Idąc na szparki % musiały być dla większej odwagi![]()