|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Samoocena to trudna sprawa... Tym trudniejsza jak się człowiek napracuje sam wywoła, zeskanuje zrobi odbitkę.... Krytyke nie jest tez łatwo przyjmować więc powinna być robiona w sposób delikatny a nie obraźliwy. Wróciłem bo pamietam forum Olka jako pełne rzeczowych komentarzy pod fotkami w wątkach właśnie. Galeria od dawna przestała mnie tu interesować. Skala ocen w niej wprowadzona nie służy rzeczowym komentarzom których tam praktycznie nie ma. Dyskusji też tam nie ma. Założę swój własny wątek ale nie chciałbym zeby ten przepadł bo fajnie tu jest. Jest na luzie i bardzo nieprzewidywalnie.
zapraszam do siebie http://czmielek.wix.com/chmielewski
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Dwie uwagi:
1) Z analogiem jest tak, że można uzyskać zupełnie różny obrazek z negatywu traktując go różnymi wywoływaczami i skanując go na odmienne sposoby. Wrzucając być może przeciętne zdjęcia analogowcy wymieniają się również wiedzą, co warto w czym wywołać by uzyskać oczekiwany efekt - mniejsze ziarno, głębsze czernie itp. Może nie jesto to porywające obrazowo, ale to forum a nie galeria. Tu mamy prawo dyskutować o technikaliach, bo to nie wystawa a miejsce wymiany zdań i opinii.
2) Czepiasz się, że zdjęcia kiepskie, a w oficjalnej galerii forumowej to niby dużo wyższy poziom zauważasz? A z drugiej strony nikt cię nie knebuje - uważasz, że kiepskie to napisz to. Poddaj analizie, wytknij błędy. Chyba nikt się nie obrazi, tak sądzę.
Tu jest inaczej. Tu mówi się o matrycach, bayerach, wykresach, MTF-ach, dynamice itp. w kontekście pełnej klatki. A, że mały obrazek jest protoplastą pełnej klatki, uznanej za źródło zła wszelkiego, to nie dziw się, że ludzie kręcą nosem na takie fanaberie na tym forum.
Wątki hydeparkowe trzymają się mocno a pisanie o fotografii staje się faux pas. Carte blanche na pokazywanie zdjęć obcosystemowych uznanych z góry na wybitne ma określone grono osób, reszta może co najwyżej popiskiwac w wątkach dla początkujących. Każdy ma prawo wrzucić kiepskie zdjęcie ale nikt nie ma prawa go skrytykować.
Chyba siedzisz tu na tyle długo, by dostrzec te prawidła![]()
Te gnioty to do mnie ale i tak je bede wrzucal, pisze oficjalnie, ze gnioty, nie umim robic fot ni cyfra ni analogiem ale bede robil nadal, przynajmniej teraz analogiem i co mi zrobicie
Czasem skusze sie na cos ambitniejszego we wlasnym mniemaniu, reszcie sie moze nie podobac, pokazywac bede, bo mam kryzys, wole na foty niz na obce baby)))
ale poprawie sie, bo takie tuzy jak Czmielu, Wuzet czy Rafal, nie ujmujac reszcie, zobowiazuja, do selekcji...
pozdrowionka
PS
Zadowoleni malkontenci?
PSS
Niech zyje wolny internet!, precz z TWA!, wodka dla wszystkich! ( ofu)
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
3 strony gadania, zero oglądania.
Kodakowska wielka trójca. Portra, Ektar i TMax.
Ciekawość mnie pchnęła do zakupu dwóch rolek Adox'a 25. Zachęciła mnie również bardzo negatywna opinia o tym negatywie. Lubi spłynąć z utrwalaczem, naświetla się przy wkładaniu do aparatu na otwartym słońcu, itp, itp.
Ostatnio edytowane przez gibberpl ; 21.03.13 o 15:22
Rolleicord, Canon
flickr
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie