Czarno-białe zdjęcia zawsze budzą wiele emocji związanych ze sztuką fotografii. Bardzo lubię czarno-białe zdjęcia.
Ban za spam - strona domowa. Bodzip
Czarno-białe zdjęcia zawsze budzą wiele emocji związanych ze sztuką fotografii. Bardzo lubię czarno-białe zdjęcia.
Ban za spam - strona domowa. Bodzip
Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 16.08.23 o 09:05 Powód: spam, strona domowa
"płyń....."
![]()
Ktoś tu jeszcze robi analogowe zdjęcia? Pojawiają się w tym wątku 2 do 5 na rok albo wogóleW sumie ciekawe, patrzac na jakiś absurdalny wzrost cen starych analogów (czyli ktoś kupuje...) i wzost cen filmów ostatnio (ale jednak jakieś filmy reaktywowano, czyli rynek rośnie?) Ktoś to jednak napędza, jest jakiś popyt? Będzie jak z winylami???
O ile zdjęcia kajaka ma ciekawy zamysł komozycyjny (chyba jednak lejkko skrzywione w lewo?) to trudno znaleźć mi powód wykonania takiej fotografii wiślanych bulwarów poza chęcią przetestowania działania migawki starego Altixa ........
Ja cały czas pstrykam analogowe fotki (ale raczej staram sie szukać innego sposobu rejestracji niż zrobienie tego samego co cyfrą tylko gorzej). Oczywiście ocena moich działań też zależy od gustu, może to właśnie ja robię nie inaczej tylko gorzej niż cyfra
![]()
Kocham odjechane kolory i wielkie ziarno przeterminowanych filmów. Praktycznei nie używam fimów młodszych niż 10-20 letnie ....No i niestety jak zużyję aktualne zapasy kolorowych filmów, chyba przerzuce sie na cz-białe, bo ceny przterminowanch filmów też oszalały, a ich dostępność znacznie pogorszyła, nie warto kupowąć pojedynczo, co najmniej kilka bo wtedy wiadomo co z nich wychodzi.. Odradzam zakup pojedynczego filmiku który ktoś znalazł na dnie szuflady albo wygrzanycm latami strychu i wystawił na allegro za 50+.....
Mam pomysły na eksperymenty z filmami dużego formatu, Testowałem w Wakacje AGFA CLACK 6x9, taki duży "DRUH"Mam tez ciekawy aparat DACORA DIGNA 6x6 w wersji z zupełnie normalnym obiektywem 1:4,5, przysłonami do 22, nastawą ostrości i migawką z 4 wartościami aż do 1/200. Czyli coś jakby DRUH, ale z normalnym obiektywem, a nei 1-2 soczewkowym szkiełkiekiem o jasności 8 albo 11.......
Poniżej dwa krossy/multiekspozycje z urokliwych kamiennych miasteczek na Istrii strzelone w 2022 (Motovun o ile pamietam).
![]()
Za 50+ , to spokojnie można kupić Kodaka Golda czy Color Plus w sklepie . Warto śledzić giełdy , bo np w zeszłym roku na OLX gość wystawił 40 rolek różnych przeterminowanych filmów color za 420 zł.
Natomiast BW do zabawy , to się kupuje między 15 a 20 zł w sklepie . Jakoś ceny aż tak drastycznie nie wzrosły , bo na przestrzeni dwóch lat ledwo o 2 zł .
I oczywiście pojawiły się chińskie BW na alliex .... Teraz nie śledzę , ale były takie za 9 zł.
Ostatnio edytowane przez Hiszpan63 ; 23.01.24 o 07:34
"wisła krakowska"
![]()