Boguś Zenith to niezła pucha, foć tym co masz. Ja chyba też odświeżę kontakt z Canonem Eos 300 i trochę się pobawię. Wątek się ciekawie rozwija.
Pozdrowerki
Boguś Zenith to niezła pucha, foć tym co masz. Ja chyba też odświeżę kontakt z Canonem Eos 300 i trochę się pobawię. Wątek się ciekawie rozwija.
Pozdrowerki
Bodzip,
Cokolwiek kup i ciesz sie fotkami, ja teraz praktycznie bw tylko, kolor mnie slabp kreci w analogu, no chyba, ze temat widze w kolorze to co innego...
Tymczasem kolejna klatka...
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Skoro nie jesteś pewny czy ta "zabawa" Cię wciągnie... zostaw sprzęt jaki masz. Kup dobry negatyw i w miasto, plener...
PS.
aczkolwiek, mimo wszystko zainwestowałbym w lepszy sprzęt, za rozsądne pieniądze powinieneś kupić Nikona F80 (zalet nie będe opisywał) a do tego obiektyw Nikona 50mm F1.8 G
takim zestawem, połączysz jeden z najlepszych analogowych korpusów z końca epoki (ma wszystko lub prawie wszystko co potrzeba) z nowym (z dzisiejszych czasów) dobrym obiektwem
moim zdaniem, jeżeli "bawić" się w fotografie analogową to robić to na przyzwoitym sprzęcie, głównie mam na myśli obiektyw, aczkolwiek wygodna puszka też nie będzie przeszkodą, wielką zaletą jest dzisiaj fakt że, naprawde dobre analogowe sprzęty które kiedys kosztowały małą fortune, dzisiaj kupisz za bardzo rozsądne pieniądze
no i tak już na koniec, średni format... to naprawdę ma dzisiaj sens, stosunek kasa - jakość zdjęć... rewelacyjny
skaner ? Epson V300 jeżeli ma być tanio, V500 jeżeli niedrogo i dobrze, szczególnie jeżeli kupisz średni format
Agfa APX 100
Neopan 100 tym razem niekrecony...
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Miękko wyszło i bardzo ładne szare tony, moment też jest.
Rolleicord, Canon
flickr
chodzi mi po glowie ostatnio beesa r +jupiter 12 do kompletu , taki budzetowy zestawik , pozdr
akurat to jest z F100 plus nikonowska 50mm 1.4 G i nowy (dla mnie nowy, inni używają go od dawna) sposób skanowania cz-b
skanowane jako kolorowy slajd, 3200 dpi (tutaj można się dowiedzieć jaką realna optyczną rozdzielczość ma Epson V500 oraz V700 i jeszcze dedykowany Nikon ) poźniej już w PS: konwersja do szarości, Krzywe plus preset http://varia.alkos.info/inv.zip, następnie poziomy i na koniec pomniejszenie i drobne wyostrzenie
dla porównania moje poprzednie podejscie do tego samego kadru
![]()
troche kaski za taki zestaw wychodzi , ja wiem czy na poczatek to dobry pomysl , polecam jakas puszke na gwint m42 lepsza niz zenit , np , Porst Compact Reflex
Sp , fajny ,maly z duzym wizjerem , wielokrotna ekspozycja i pomiarem punktowym , mozna go smialo upolowac za 100-150 zl ,jest tez wersja tego aparatu bez pomiaru punktowego do wyrwania ponizej 100 zl , optyki od groma , standard juz masz w postaci heliosa , jakbys potrzebowal czegos lepszego to masz Pancolara 50 1,8 , takumara 50 1,4 badz 55 1,8 , taniej pentacon 50 1,8 , dodatkowo cos szerszego flektogon 35 mm 2,4 , takumar 35 mm 3,5 , taniej moge polecic pentacona 30 mm 3,5 ,male ostre szkielko do wyrwania ponizej 100zl i masz dobry tani zestwik ktorym mozna zaczac zabawe, pozdr
Jak ma być taniej to fajne są pentaxy i ich klony do tego szkiełka manualne na bagnet K, ceny podobne do M42, za to nie trzeba sie tyle nakręcić![]()
Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
Mark Twain