Reala 100
Reala 100
Oświetlam światłem dziennym. Zrobiłem sobie skrzynkę, zamkniętą z jednej strony dwiema mlecznymi szybkami, z rozcięciem, w które wstawiam karetkę od Krokusa, od strony aparatu jest rękaw, wsuwam w ten rękaw aparat, jest może nieco przykrótki. Istnieje prawdopodobieństwo, że oświetlenie dzienne było nierównomierne, ale kolejne, skanowane w tym samym czasie, błony, tej wady nie miały, chmury? Muszę się przyłożyć, to może znajdę słaby punkt, ale aż tak mi nie zależy na zdjęciach hi-fi, od tego mam cyfrówkę, dla mnie liczy się bardziej nastrój fotografii.
jest dobrze
Reala 100
To jednak chyba body puszcza, pozostaje jeszcze możliwość zaświetlenia przy wywoływaniu kliszy. Miałem ze Startem krótką przygodę, i pomimo całej sympatii jaką go darzyłem, szybko się go pozbyłem.
ps. nastrój twoje zdjęcia mają bez wątpienia, dlatego warto je troszkę "popieścić". Te prześwietlenia nic do nich nie wnoszą, a wręcz przeciwnie, szkodzą moim zdaniem.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
sepi19, zmobilizowałeś mnie, przyłożę się i ponownie "zeskanuję" tę błonę, dziękuję![]()
jest dobrze
Reala 100
To ja dziękuję, że mogłem pomóc
ps, tez miałem problem ze stałym i równomiernym oświetleniem. Najfajnieszy efekt (najmniej późniiejszego grzebania w kolorach) daje mi żarówka Lexman 13W 4200 Kelvinów za ok 20zł kupiona w "Lerułamerlen", zapakowana do pudełka z białym wnętrzem. Wygląda badziewnie, ale działa i lenistwo moje wrodzone nie pozwala nic z tym więcej robić
.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Brooklynski Taj Mahal
Reala 100