to ja jeszcze coś cyfrowa wersja w wątku moim jest ( klik ) a tu analogowa, różnica kolosalna ale ta z analoga nawet mi się podoba.![]()
to ja jeszcze coś cyfrowa wersja w wątku moim jest ( klik ) a tu analogowa, różnica kolosalna ale ta z analoga nawet mi się podoba.![]()
Tylko dlatego,ze warsztat z pikselami Ci bardziej znajomy jak z halogenkami.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Najgorsze jest to że umiejętności skanowania nabierałem stopniowo. Dochodziło do absurdów że materiał już raz skanowany skanowałem ponownie bo można było więcej z tego wyciągnąć. Niestety jakieś wyraźne postępy w skanowaniu robiłem kilka razy no i kilka razy zabierałem się za skanowanie całości. W końcu diabli mnie wzięli i kiedy osiągnąłem już max możliwości V500 rzuciłem to w pieruny.
Być może to będzie przestrogą dla innych.
Na chwilę obecną do analoga mnie już nie ciągnie. Z wielu powodów. Póki co jedyna sensowna opcja jaką widzę to slajdy i przyzwoity rzutnik oraz dobry ekran. Czy się skusze... trudno powiedzieć. Szklarni pod bagnet Nikona mam już trochę. Jakieś używane F100 zawsze da się wyrwać, używane rzutniki z dobrą optyką też dużo nie kosztują.
o slajdach myślałem, lubiłem te czasy jak zasiadaliśmy przy kawie i załącznikach oglądając na ścianie foty z wakacji.
Też tak sobie myślałem, jedyny szkopół to to ze w analogowy sprzęt inwestować nie chcę za bardzo. Teraz sprawdze jak spisze się szkiełko 24-85 f/3.5-4.5 USM. Poprzednie miałem bardzo kiepskie, przy słabym świetle szum straszliwy wyszedł. Mam jeszcze 50 f/1.8 foty lepsze, ale lubię czasem szerokim kątem coś zdziałać.
No i chyba film miałem nie najciekawszy Fuji c200 ale taki tylko na szybko mogłem kupić by na wyjazd zabrać analoga. Przetestuję szkło jeśli będzie dobrze to sprawdzę slajdy. Focenie analogiem ma być bardziej zabawą niż poważnym tematem.
Z cyfry na papier wrzucać się nie chce, albowiem za dużo tego na dysku, natomiast z analoga, jak najbardziej. Kończę film Kodaka B&W i wrzucę go tym razem na matowy papier i czuję, że to będzie to.
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
Nie męczyć się ze skanerem, a życie stanie się prostsze.
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant