Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Fajne te jesienne kolorki![]()
Też mam jesień, a co
Arista Edu Ultra 100, Pyrocat HD
Koloru chcę, plissss![]()
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Zbyt surowy jest ten obraz. Podbiłbym ekspozycje i kontrast na tablecie by poprawić jego punkt widzenia. To skan z negatywu czy odbitki?
*Fotografia z nienumerowana z minimalnym opisem, więc pozwoliłem sobie pozostawić ją w cytacie.
---------- Post dodany o 13:12 ---------- Poprzedni post był o 13:09 ----------
Kolor z takiego zdjęcia to się powinien aż wylewać.
Wątek ów nigdy nie wymagał numeracji.
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
Te dynie aż błagają o kolorową wersję!!!
Wuzet: prosimy o Ripley!!!
Nikon F i D / Olympus OM + Pansonic G / Mamija 645
hades, filmów kolorowych jeszcze jest troche na rynku i maja to do siebie, że maja swoje charakterystyki. To jak oddają kolory to jedna z nich. Z tych tanszych faktycznie kolory lubią się wylewać. Ektara czy Reali też. Ale juz z takiej Portry 160 nie. Kilka ostatnich fotek wstawianych tutaj pochodzi z filmu "Cine Still 800".
Trafiłem na niego przypadkiem i skusiłem sie na zakup 2 rolek w celu przetestowania. Film w sumie nie należy w cale do tanich (9,99$ za rolke). Z opisu wynika że jest to klisza filmowa o bardzo elastycznej możliwości naświetlania (500 do 3200 ISO) Ale dedykowana jest bardziej do naświetlania przy sztucznym świetle. Tą rolke naświetliłem późnym popołudniem , ok. godziny 18, w centrum Manhattanu (Times Square) gdzie światła juz nie była za wiele i byłem ciekaw efektu tego filmu. Dodatkowo skanując filmy staram sie jak najmniej ingerować w kolory, kontrasty. Po to lubie robić na kliszy, zeby to właśnie jej cechy charakterystyczne były też widoczne na zdjęciach. Drugą rolke przetestuje już w typowo sztucznych świetle. Sam jestem ciekaw efektów
Poki co, jeszcze coś z poprzedniej.
MacGrong, nie obiecuje![]()
Fajna ta fota![]()
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Arista Edu Ultra 100, Pyrocat HD