“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
Tu mnie jeszcze nie było
Właśnie mnie oświeciło, że przy pomocy 60 makro mogę "zdigitalizować" slajdy, które mam w szufladach. Mam nadzieję, że to nadal analogi?
Wszystkie Minolta X-700 i któryś z Ektachromów.
Pozdr
E-M10|20 1.7|45 1.8
E-510|14-42 3.5-5.6|40-150 4-5.6|Metz 48 AF-1
OM-2|24 2.8|35-70 4|50 1.8|135 3.5
Mój wątek | Moja Galeria | Flickr
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
Muszę to przemyśleć. Jeszcze ktoś wprowadzi do masowej produkcji i będę się czuł jak frajer.
Nie mam w tej chwili czym zrobić zdjęcia zestawowi. Składają się na niego statyw, E-M5, mZD 60 makro,rura kanalizacyjna fi 50mm, przycięta na odpowiednią długość
, kawałek 'blue tack' - taki glut podobny do plasteliny, którym mocuję ramkę ze slajdem na końcu rury, kartka białego papieru A4 przymocowana do szyby okiennej również 'blue tackiem'.
I to tyle.
To może jeszcze jeden slajdzik:
Okolice Noteci - nieudana pogoń za miejscem, z którego można by sfotografować tęczę. Tęcza była szybsza... Znów Minolta X700 i Ektachrom.
Pozdr
To muszę się pochwalić, że bylem bardziej "suptelny" przy konstrukcji mojego skanera. Na "rure" poświęciłem teleskop-zabawkę, prowadnica filmu to ramka ze skanera plus kawałek białej plexi a połaczone do kupy kawałkiem profila od regipsów.
![]()
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo