Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Czyli kupa z m-42![]()
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Nie obraź się, ale szału nie ma. Mydli strasznie.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Czyli jednak nie jest tak tragicznie.
Musiałby to Wuzet zeskanować swoimi czarodziejskimi zabawkami i technikami![]()
Nie przesadzajcie panowie z tym moimi skanami.
CzaRmaX, czy po zmniejszeniu fotki do wymiarów forumowych, robisz jeszcze na końcu podostrzenie ?
sepi19. pytasz mnie o to jak skanuje ... w zasadzie nie ma tutaj jakichś ukrytych sztuczek.
Po pierwsze skanuje w zasadzie zawsze do jpg'a.
Kolor staram sie tak ustawić na poziomie oprogramowania skanującego, zeby potem już niewiele trzeba było grzebać w ps-ie.
BW, jesli trzeba to troche obróbki robie w kwestii kontrastu, cienie i półcienie i poziomy. Kolor to ewentualnie kontrast i lekko poziomy. Zawsze po zmniejszeniu zdjęcia do rozmiarów forumowych, robie podostrzenie. Tak na poziomie 30-40%
Jeszcze w kwestii skanowania, to średni jak juz nieraz pisałem skanuje Epsonem V500 i najczesciej na oprogramowaniu Epsona. Czasem kolor, jak mi sie nie podoba to co mam w podglądzie, to sprawdzam na VueScanie i jeśli tam mi lepiej wychodzi to skanuje nim.
Mały obrazek skanuje Nikonem Coolscanem IV ED i VueScanem.
Mam nadzieje ze cos pomogłem a jam są jeszcze jakieś pytania, to zapraszam
jasne ??
Acros 100, HC-110
Nie nigdy tego nie robię. Jedynie co to teraz trochę z tą pierwszą fotą z tą chmurą i słońcem z SF7 się pobawiłem w PS'ie i coś tam namieszałem z czym się dało ale wszystko też na oryginalnym rozmiarze. Generalnie jak wrzucam foty z analoga to jedynie co to czasami strzelę auto ton (z rzadka sam wejdę w poziomy i pogmeram) i dodatkowo czasami jasność z kontrastem.
Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 28.06.13 o 02:40
Nie wiem jak inni, ale ja nauczony jestem, ze nie wiem jak dobra i ostra fota jest w oryginale, po zmniejszeniu do internetu zawsze lekko podostrzam. nauka wzięta od innych, i absolutnie nie traktuje tego jako oszukaństwo, żeby lepiej wyglądało. Po prostu po zmniejszeniu, zdjęcie zawsze traci na jakości a podostrzenie wraca jakby do punktu wyjścia. To taka moja opinia.