Powinno być - Fotka pod tytułem: jak wk....wić skrzypłocza.![]()
Powinno być - Fotka pod tytułem: jak wk....wić skrzypłocza.![]()
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Wuzet ale paskudztwo wstawiłeś
Wczoraj odebrałem kolejną kliszę z Rossmanna i po ostatniej wpadce się znowu poprawili(musiałem się jedynie ograniczyć do AUTO-TONÓW) ale i tak B-C zacznę sam wołać. Dzisiaj oddam kolejną kliszę i jestem ciekawy efektów bo porobiłem kilka nocnych zdjęć gdzie za światłomierz użyłem PEN'a a sekundy liczyłem w głowie (ciekawe co z tego wyjdzie)
Teraz będzie OLI TRIP 35 na Kodziu 200
To ja też dorzucę coś z wodnego świata -ZAGRAJMY W WODNE SZACHY
![]()
Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 18.06.13 o 10:36
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 18.06.13 o 12:59
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Zauważyłem, że analogowo oprócz dużej ilości fotek z samochodu mam też spora ilość zdjęć mojego osiedla. Pomyślałem sobie, że może przybliżę Wam "ANALOGOWO" okolicę w której obecnie mieszkam bo będzie to dla mnie okazja do robienia o wiele większej ilości zdjęć a przez to będę miał możliwość ćwiczenia itp, itd. Oddzielnego wątku szkoda zakładać bo pies z kulawą noga tam nie zajrzy a tutaj zawsze ktoś zajrzy i może jakiś komentarz dorzuci. Osiedle miejsce do focenia dobre jak każde i co prawda nie jest to jakaś atrakcja turystyczna lub miejsce zapierające dech widokami ale przez to jest trudniej a może uda mi się przy okazji ustrzelić jakieś fajne kadry lub historię
. Sporo zdjęć już wstawiłem ale przyjmuje sobie opcję zerową i będę robił nowe takich, które jeszcze tu nie gościły chociaż obiekty mogą się powtórzyć
"RETKINIA STORY"
Obecnie od 3 lat mieszkam na osiedlu Retkinia, nie jest to jakaś oddzielna jednostka administracyjna w granicach Łodzi ale miejsce mające swoje granice i jakąś historię.
Do II Wojny Światowej była to wieś koło Łodzi a pierwsze wzmianki o niej pochodzą z 1398 roku, natomiast pierwsze ślady osadnictwa pochodzą z neolitu. Do początku XIX w wieś była bardziej związana z Pabianicami niż Łodzią i dopiero rozwój Łodzi doprowadził do tego, że stała się ona bardziej związana z Łodzią.
W 1940 roku Retkinia została włączona przez Niemców do Łodzi znaczy do Litzmannstad bo tak przemianowano Łódź w czasie wojny. Po wojnie znowu powrócono do granic z przed wojny czyli Retkinia stała się wsią po czym w 1946 roku znowu została włączona w granice administracyjne Łodzi.
Pod koniec lat 60. XX wieku, w związku z rozwojem łódzkiego przemysłu i koniecznością budowy mieszkań dla robotników w nim zatrudnionych, osiedlających się w Łodzi, podjęto decyzję o rozpoczęciu na Retkini budowy dużego osiedla mieszkaniowego. By pozyskać tereny pod jego budowę wysiedlono znaczną część z około 6000 dotychczasowych mieszkańców osiedla Retkinia. Osiedle wielkopłytowych bloków wielorodzinnych budowane było etapami. Trwało to w latach 1972 - 1985 i praktycznie cała zabudowa i układ ulic został zmieniony i tylko gdzie nie gdzie zachowało się stare budownictwo i układ ulic.
Z takich bardziej tragicznych wydarzeń na Retkini należy:
15.06..1942 o świcie wysiedlono z Retkini całą ludność polską. Akcja ta odbyła się w typowy dla tego typu wysiedleń sposób: wypędzani mieli pół godziny na spakowanie się i opuszczenie domów. Następnie zaś zmuszeni zostali do podpisania oświadczenia o dobrowolnym zrzeczeniu się praw do pozostawionego majątku. Część tych osób (najbardziej nadający się do pracy) została wywieziona na roboty do Rzeszy, natomiast większość osadzono w innych częściach Łodzi i w jej okolicach, gdzie aż do wyzwolenia pracowali na rzecz łódzkich Niemców. Po wojnie dawni mieszkańcy powrócili do swych domów.
W pierwszej połowie lat 80. na Retkini miały miejsca dwa tragiczne w skutkach wybuchy gazu. 22 stycznia1982 r. w wieżowcu nr 20 przy ul. Florecistów 3 zginęły 2 osoby, zaś 7 grudnia1983 r.wybuch gazu w bloku nr 214 przy ówczesnej ul. Dzierżyńskiego spowodował całkowite zawalenie się budynku na 1/3 jego długości (2 klatki schodowe) i śmierć 8 osób. Oba te wydarzenia spowodowały w społeczeństwie (zwłaszcza łódzkim) upowszechnienie się lęku przed gazem.
Teraz jest to typowe blokowisko ale lubię je
Oli TRIP 35 na Kodziu 200
Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 18.06.13 o 13:26
Czarmax, super pomysł, dawaj dalej, bo fajnie się ogląda jak jest komentarz o miejscu, gdzie sfocone. No i kolorki fajne.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Ślędze wątek wpadając co jakiś czas. Widząc ostatnią wrzutę CzaRmaxa mógłbym przysiąc, że zdjęcia są robione w bardzo bliskim sąsiedztwie sepiego, a tu bęc!
Sepi19 - prosisz o komentarz o miejscu
Zdjęcie przedstawia walkę na poduchy. Film to przeterminowany Kodak 100.
Swietne ujęcie, masz więcej zdjęć z tej walki?![]()