Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Po tym jak mnie wczoraj Rossmann lekko wkurzył powiedziałem sobie dość hihizacznę sobie sam wołać i zobaczymy co z tego wyjdzie a tym bardziej, że pobawiłem się dzisiaj trochę skanerem i nawet wyniki mnie zadowalają. Wuzet zapodał mi kilka rad na początek więc tylko trzeba zacząć.
Pobawiłem się dzisiaj moim skanerem EPSON 2580 PHOTO. Generalnie do dnia dzisiejszego pomimo, że skaner ma 7 lat to może z 3 klisze zeskanowałem i ustawienia były g ó w n i a n e. Wystarczyło poustawiać kilka opcji i już buzia zaczęła mi się uśmiechać. Bolączką jest to, że muszę na lapie to robić bo sterowniki obsługujące podajnik szanowny Epson raczył zrobić jedynie pod Vistę. Pod win7 i nawet pod 64 bit też są sterowniki ale już zapomnieli, że ten skaner ma podajnik i skanowanie kliszy. Ale, że przy moim kompie mam 3 monitory więc jeden podłączyłem sobie do laptopa i już dużo więcej widać i wygodniej skanować, tylko szkoda, że podglądu nie można odwracać.
Ustawiłem sobie rozdzielczość na 2400 (chyba przesadziłem). Program ma dwa rodzaje ustawień - podstawowe czyli wyostrzanie, redukcja szumów, kurzu, ziarna , poprawa koloru, jasność itd gdzie się ustawia słabo/średni/mocno i generalnie to poustawiałem. Dodatkowo są bardziej zaawansowane opcje typu histogram, krzywe, korekcje i zamiany kolorów o raz wiele innych pierdół, którymi tez się kilka razy pobawiłem.
Zarzucę Wam kilka skanów i sami oceńcie bo jak dla mnie jest to wystarczające. Fakt, że to nie skany jak u chłopaków ale i tak uważam, że o wiele lepsze niż z labu Rossmanna.
Wszystkie foty pochodzą z LOMO LCA czyli wiadomo winietka i nikt mi jej nie obcina bo tak program ma zakodowane. Sam robię co chcę
Na początek foty, które już wrzucałem zeskanowane jeszcze raz z nowymi ustawieniami ale bez zabawy ustawieniami zaawansowanymi i bez gmerania w PS.
I TE SAME FOTY DODATKOWO PO NAPRAWDĘ LEKKIEJ OBRÓBCE W PS. Z tego co się bawiłem innymi zdjęciami w oprogramowaniu Epsona to też może je doprowadzić do takiego stanu.
A teraz fota (też już była), którą trochę pobawiłem się w zaawansowanych opcjach oprogramowania Epsona (lekko histogramem, krzywą ogólną i takim jakby balansem kolorów)
A teraz foty z Lomo, które wczoraj odebrałem z Rossmanna.
Pierwsza fota "LOMO-POLA" i powiem, że bardzo podoba mi się to zdjęcie
TAK MI ZESKANOWAŁ ROSSMANN
A tak mi zeskanował mój EPSON tylko z ustawieniem opcji ogólnych.
Natomiast tak skanuje oprogramowanie samo z siebie do BC
Co jak co ale stwierdziłem nawet po poprzednich skanach, które miałem z Rossmanna (a były znacznie lepsze niż ostatnie), że wolę to robić sam na moim EPSON'ie![]()
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
No i super, jeszcze jak się pobawisz z nimi na kompie, to będzie cycuś-glancuś, a tak na marginesie, to też miałem Pikusia, znaczy się Picasso. Mam duży sentyment do niego i bardzo go mile wspominam
![]()
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Ja na moją Xsarcie mówię po prostu Cytrynka lub Cipitrynka
No to teraz będzie "LOMO-BOREWICZ" na Kodaku 200 i moim skanerze. Stoi i tak rdzewieje sobie koło żłobka gdzie chodzi moja córka. To jest Polduś z pierwszego sortu bo ma jedno chromowane lusterko i cztero-biegową skrzynię biegów
No i dla porównania skan z Rossmanna.
![]()
Mój był Pikuś![]()
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Elitchrome 100
Dzięki CzaRmaX, a ile ten rossman kasuje za wywołanie i odbitki? Ja miałem kiedyś super lab gdzie skanowali w bardzo zadowalającej jakości za 5 zł i wywołanie też tyle samo. A jeśli przyniosłem więcej niż jeden film to za wywołanie liczyli tylko raz. Szkoda że już nie mam po drodze
Moje zapasy analogowych obrazków szybko się kurczą a w aparacie i portfelu pustka. Wrzucam więc oszczędnie. Teraz będzie nieistniejące już katowickie stoisko z używanymi książkami obok empiku.
Chinon + Ilford PAN 400