Strona 151 z 448 PierwszyPierwszy ... 51101141149150151152153161201251 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.501 do 1.510 z 4477

Wątek: Analog wiecznie żywy - nasze zdjęcia.

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Odp: Analog wiecznie żywy - nasze zdjęcia.

| OlyJedi Awatar fura
    Mieszka w
    Oklice Bielska-Białej - pipidówa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    Nie do zdarcie to są stare aparaty pozbawione elektroniki . W przypadku czegoś co ma 30/40 lat trzeba się liczyć, że coś może nie kontaktować/ coś mogło nawalić/ ktoś traktował aparat jak worek z ziemniakami . Mechanicznie aparaty są ok ale co Ci po tym jak migawka bez baraterii nie chodzi.

Ale po za tym lubię swoją OM10, jest lekka i nie jest jakąś kolubryną zajmująca masę miejsca. Duża szansa, że tata naprawi mi elektrykę w OM30, którą kupiłem niby dobrą a jednak nie to będę miał dwa OM'y - uszkodzenia mechaniczne naprawiłem i generalnie działa ale jest coś pokopane w elektryce przy pojemniku na baterie .
    Jeżeli masz taką zwykłą torbę na ramię o przeciętnych rozmiarach to spokojnie włożysz przykładowo OM'a, PEN'a i jeszcze jakieś oczko plus konwerter no i zostają jeszcze pozostałe kieszenie na inne pierdoły.
    No właśnie zastanawiałem się nad gabarytami, jedyną lustrzankę analogową jaką miałem w rękach to Zenit 12 xp. Czy OM 10 z obiektywem 50mm jest dużo mniejsza i lżejsza od tego radzieckiego kloca czy jednak gabaryty są porównywalne?

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

XP2

---------- Post dodany o 13:52 ---------- Poprzedni post był o 13:33 ----------

to jsem já

Tmax 100, HC-110

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fura Zobacz posta
    No właśnie zastanawiałem się nad gabarytami, jedyną lustrzankę analogową jaką miałem w rękach to Zenit 12 xp. Czy OM 10 z obiektywem 50mm jest dużo mniejsza i lżejsza od tego radzieckiego kloca czy jednak gabaryty są porównywalne?
    Też mam Zenita 12XP, który najeździł się ze mną w życiu w różne miejsca
    Powiem Ci tak - gabarytowo patrząc z przodu OM10 jest trochę mniejszy a juz o wiele większa różnica jest na szerokości kiedy każdy z aparatów ma założoną 50'tkę, oczywiście na korzyść OM'a. Co do wagi to powiem Ci tak......, weźmiesz w rękę OM'a cykniesz kilka fotek a potem weźmiesz Zenita i się walniesz w czoło jak Tobie chciało się tachać takiego kloca jak Zenit . Następna kwestia to pryzmat bo będziesz miał wrażenie, że w OM'ie jest 2x większy niż w Zenku (generalnie pryzmat Zenka nie kryje pola zdjęcia i to w znacznym stopniu).

OM jest bardzo przyjemny wizualnie i w dotyku

Cytat Zamieszczone przez wuzet Zobacz posta
    to jsem já
    To teraz druga część fotki hehe
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Mieszka w
    bardzo daleko...
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Fura: Jeśli mowa o Zenitach to brrrrr......... mięśnie się same napinają na wspomnienie tego ciężaru Toootalna klapa jeśli chodzi o rozpiętość dostępnych czasów migawki. Jeśli jednak możesz z tym żyć to polecam Zorki 4 a idealnie Zorki 4K. Małe proste ustrojstwo z dalmierzem tyle że bez pomiaru światła. Jeden z najlepszych sovietów. Co do aparatów ze stajni OM polecam gorąco aparaty jednocyfrowe: M1, OM1, OM1n, OM2, OM2n, OM2SP. Proste w obsłudze, niezbyt drogie a zarazem zmontowane także miło używać. Z własnego doświadczenia z kilkoma Olkami muszę powiedzieć że są prawie nie do zdarcia. Co do aparatów powyżej tych numerów to mamy doczynienia z genialnym i baaardzo zaawansowanym sprzętem tyle że drogim. W sumie wersja pierwotna M1 też do tanich się nie zalicza bo jest to aparat bardziej kolekcjonerski. Najdroższy i zarazem najlepszy moim zdaniem korpus Olympusa to OM3ti. Mam nadzieję kiedyś takiego upolować sobie na jakąś okrągłą rocznicę albo cuś
    Z racji jednak że lubię focić z szkłem jasnym czasami kombinacja iso400 i OM1, OM30 albo M1 które używałem dość intensywnie były zbyt wolne z czasem 1/1000 dlatego m.in. częściej ostatnio focę na Nikonach manualnych które dochodzą do 1/4000
    Nikon F i D / Olympus OM + Pansonic G / Mamija 645

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MacGrong Zobacz posta
    ostatnio focę na Nikonach manualnych które dochodzą do 1/4000
    phi ... w PZ-1/PZ-1P mam 1/8000

---------- Post dodany o 16:47 ---------- Poprzedni post był o 16:18 ----------

Na poważnie juz teraz, to w weekend przydawały się takie czasy bezdyskusyjnie.

Tmax 100, HC-110

Mieszka w
    bardzo daleko...
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Wuzet: ja mówię o manualach takich jak FE2 i FM3a a nie o puszkach z AF. Choć 1/8000 to jest zacne jeśli chce się użyć 55mm f1.2 w dzień...

---------- Post dodany o 22:11 ---------- Poprzedni post był o 22:09 ----------

Eech 1/8000 na jakimś manualnym OM.... Eeech! Człowiek się rozmarzył...
    Nikon F i D / Olympus OM + Pansonic G / Mamija 645

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Albo na średniaku

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Pomnik Pękniętego Matczynego Serca w Łodzi z Serca OM'a

Oli OM10 + Kodak ProFoto XL 100
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1AAB.jpg
Wyświetleń:	108
Rozmiar:	527,1 KB
ID:	90655  
    Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 11.06.13 o 01:17
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Na dzieńdobry ( u mnie 6 rano )

Tmax 100, HC-110