XP2
XP2
Też mam Zenita 12XP, który najeździł się ze mną w życiu w różne miejsca
Powiem Ci tak - gabarytowo patrząc z przodu OM10 jest trochę mniejszy a juz o wiele większa różnica jest na szerokości kiedy każdy z aparatów ma założoną 50'tkę, oczywiście na korzyść OM'a. Co do wagi to powiem Ci tak......, weźmiesz w rękę OM'a cykniesz kilka fotek a potem weźmiesz Zenita i się walniesz w czoło jak Tobie chciało się tachać takiego kloca jak Zenit. Następna kwestia to pryzmat bo będziesz miał wrażenie, że w OM'ie jest 2x większy niż w Zenku (generalnie pryzmat Zenka nie kryje pola zdjęcia i to w znacznym stopniu).
OM jest bardzo przyjemny wizualnie i w dotyku
To teraz druga część fotki hehe![]()
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Fura: Jeśli mowa o Zenitach to brrrrr......... mięśnie się same napinają na wspomnienie tego ciężaruToootalna klapa jeśli chodzi o rozpiętość dostępnych czasów migawki. Jeśli jednak możesz z tym żyć to polecam Zorki 4 a idealnie Zorki 4K. Małe proste ustrojstwo z dalmierzem tyle że bez pomiaru światła. Jeden z najlepszych sovietów. Co do aparatów ze stajni OM polecam gorąco aparaty jednocyfrowe: M1, OM1, OM1n, OM2, OM2n, OM2SP. Proste w obsłudze, niezbyt drogie a zarazem zmontowane także miło używać. Z własnego doświadczenia z kilkoma Olkami muszę powiedzieć że są prawie nie do zdarcia. Co do aparatów powyżej tych numerów to mamy doczynienia z genialnym i baaardzo zaawansowanym sprzętem tyle że drogim. W sumie wersja pierwotna M1 też do tanich się nie zalicza bo jest to aparat bardziej kolekcjonerski. Najdroższy i zarazem najlepszy moim zdaniem korpus Olympusa to OM3ti. Mam nadzieję kiedyś takiego upolować sobie na jakąś okrągłą rocznicę albo cuś
Z racji jednak że lubię focić z szkłem jasnym czasami kombinacja iso400 i OM1, OM30 albo M1 które używałem dość intensywnie były zbyt wolne z czasem 1/1000 dlatego m.in. częściej ostatnio focę na Nikonach manualnych które dochodzą do 1/4000
Nikon F i D / Olympus OM + Pansonic G / Mamija 645
Wuzet: ja mówię o manualach takich jak FE2 i FM3a a nie o puszkach z AF. Choć 1/8000 to jest zacne jeśli chce się użyć 55mm f1.2 w dzień...
---------- Post dodany o 22:11 ---------- Poprzedni post był o 22:09 ----------
Eech 1/8000 na jakimś manualnym OM.... Eeech! Człowiek się rozmarzył...
Nikon F i D / Olympus OM + Pansonic G / Mamija 645
Albo na średniaku
Pomnik Pękniętego Matczynego Serca w Łodzi z Serca OM'a
Oli OM10 + Kodak ProFoto XL 100
Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 11.06.13 o 01:17
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Na dzieńdobry ( u mnie 6 rano)
Tmax 100, HC-110